Pernai buvo daug blogiau

Ilgametis Palangos gyventojas Stasys Povilaitis jau seniai pratęs prie poilsiautojų keliamo triukšmo. Ypatingai per ilguosius vasaros savaitgalius.

„Jaunimėlis linksminosi ir dainavo iki paryčių. Nors, jei būtų dainavę, tai dar būtų gerai, bet dabar jie tiesiog bliovė“, - juokėsi maestro, prisimindamas audringą savaitgalį kurorte. Pajūryje gyvenantis bei dirbantis S.Povilaitis prisipažįsta, kad vietiniai gyventojai jau priprato prie triukšmaujančių poilsiautojų. Nors neretai pasitaiko ir tokių naktinėtojų, kurie padauginę velnio lašų laido ne tik dainas, bet ir kumščius ar kavinių turtą. Todėl sutemus į gatvę atlikėjas stengiasi neiti, bet dėl to nesiskundžia. „Matote, lazda turi du galus. Jei mieste nėra žmonių, nėra ir pelno. Todėl vietiniai susitaiko su laikinomis linksmybėmis“, - atviras maestro.

„Tačiau pernai, kiek žinau, incidentų buvo dar daugiau. Todėl šiais metais ir apsaugą matyt sustiprino. Nors ir mūsų tautiečiai, pastebiu, darosi mandagesni. Štai šįryt atsikėlęs ir atėjęs prie jūros nustebau pamatęs švarų paplūdimį. Nes seniau po tokių festivalių per skardines nebūdavo kur kojos padėti“, - prisimena S.Povilaitis.

Klubus atstodavo kiemai

Maestro pasakoja, kad per pastaruosius keletą dešimtmečių Palangos veidas neatpažįstamai pasikeitė. Dabar mieste – mažiau asfaltuotų gatvių, mažesni paplūdimiai, bet daugiau kavinių ir klubų.

„Seniau mieste buvo tiek restoranų, kad ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti. Ir lauko kavinių visai nebūdavo. Nebent kioskelis su dviem kėdėm ir staliuku. Prie valgyklų stoviniuodavo žmonių eilės. Todėl dauguma linksmindavosi tiesiog kopose arba kiemuose, prie savo nuomojamų namukų. Kiekvienas kiemas prieš kelis dešimtmečius būdavo lyg atskiras klubas“, - prisimena atlikėjas.

Nepaisant tokių chaotiškų savaitgalių, kaip pastarasis, S.Povilaitis vis dėl to linkęs manyti, kad šiais laikais pasikeitė žmonių linksminimosi kultūra. „Seniau, jei jau ateidavo tautiečiai į kavinę, tai stalus nukraudavo vien buteliais – taip suprasdavo linksmybes. Dabar, pastebiu, per koncertus poilsiautojai užsisako kavutės, taurelę vyno“, - sako jis.

Nenori nudegti – nekišk nagų į ugnį

Saulius Prūsaitis
Panašios nuomonės yra ir „Happyendless“ vokalistas Saulius Prūsaitis. „Jei nenori nudegti nagų, tai ir nekišk jų į ugnį. Kas nekvailas, supranta, kad vasarą Palangoje geriau vengti tokių vietų kaip Jono Basanavičiaus gatvė. Mes visada renkamės atokesnes vietas. Pavyzdžiui, Birutės kalną. Ten turbūt net voverė nenuskriaustų, - juokiasi dainininkas. - Tačiau pastebiu, kad pajūryje poilsiautojai tapo kur kas kultūringesni, nei prieš 10 metų. Jei tave gatvėje kas nors pečiu užkliudo, atsiprašo, nebežiūri išpūstomis akimis.“

Pasigenda saugumo

Nijolė Pareigytė
Koncertą pajūryje turėjusios „69 danguje“grupės narė Nijolė Pareigytė taip pat stengiasi vengti tokių masinio susibūrimo vietų, kaip J.Basanavičiaus gatvė ar Centrinė gelbėjimo stotis. Šiuo metu Palangoje gyvenanti Nijolė daugiausiai laiko praleidžia savo širdies draugo ir būsimo vaikelio tėvo kavinėje, kuri yra atokiau nuo pagrindinio miesto šurmulio.

Buvusi klaipėdietė prisipažįsta, kad chaoso Palangoje būdavo visais laikais. Tik dabar žiniasklaida apie tai pradėjo garsiau kalbėti. „Į šį kurortą pradėjau važinėti nuo 14 metų, kai naktiniuose klubuose šokdavau „go-go“. Dabar stengiuosi vengti viešų paplūdimių ar klubų, kur paprastai buriuojasi linksmybių ištroškę poilsiautojai. Vieni į kurortą atvažiuoja linksmintis, kiti ilsėtis, treti problemų ieškoti. O kas ieško, tas ir suranda“, - įsitikinusi N.Pareigytė.

Anot besilaukiančios dainininkės, kurorto valdžia turėtų būti rūpintis poilsiautojų saugumu. „Pas mus turbūt dėl to ir turistų tiek mažai atvyksta. Bijo čia ilsėtis. Todėl ir turim tai, ką turim“, - apgailestavo ji.

Chuliganizmas – dėl tvarkos stokos

Algirdas Kaušpėdas
„Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas apie poilsiautojų alkoholiu aplaistytą savaitgalį Palangoje prisipažino sužinojęs tik iš žiniasklaidos. „Koncertavome „Ramybėje“, tad ten buvo tikra ramybė“, - sakė pajūryje koncertavusios grupės lyderis.

Tačiau šį savaitgalį kurorte siautęs chaosas jo nenustebino. „Palangoje lankausi nuo vaikystės. Šiame mieste visada būdavo didelė jaunimo koncentracija. Nuo senų laikų čia buvo susitikimų ir pasilinksminimų vieta, - prisimena A.Kaušpėdas. - Dabar Palanga saugumu nusileidžia tik kitiems kurortams, kaip Nida ar Druskininkai. Pastarieji miestai pasižymi tvarka, organizuotumu. Būtų daugiau tvarkos, ir chuliganizmo pajūryje būtų mažiau. O poilsiaujančių išgėrusių žmonių visada buvo ir visada bus.“

Keičiasi ir Nida

Jonas Nainys
Pajūryje savaitgalį Jonas Nainys taip intensyviai darbavosi, kad nė nesistebėjo Palangoje tvyravusio chaoso. „Ilgąjį savaitgalį kurortas tikrai sutraukė tūkstančius visokio plauko žmonių. Bet Liepą visada būna daugiausiai renginių. O kur vakarėliai, linksmybės, ten ir problemos bei konfliktai“, - nesistebi radijo laidų vedėjas bei diskžokėjas.

„Tačiau Palanga niekada ir nebuvo ramaus poilsio vieta. Tiesa, pastebiu, kad situacija keičiasi ir Nidoje, - pastebi jis. - Privažiuoja ir į vadinamus šeimyninius kurortus įvairiausių subkultūrų žmonės, kurie kitiems poilsiautojams neduoda ramybės savo išsišokimais. Nepritariu agresyviam laisvalaikio leidimo būdui“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)