Pasak ambasados atstovų, šiais metais buvo išsiųsta apie 1000 pakvietimų. Nepaisant prognozuojamo lietaus, pasveikinti Prancūzijos su nacionaline švente į Turniškes susirinko keli šimtai žmonių.

Ambasadoriui Philippe'ui Jeantaudui ir kitiems ambasados atstovams svečių priėmimas užtruko valandą - eilė iki rezidencijos nusidriekė kelis šimtus metrų.

Nuskambėjus abiejų šalių himnams, Turniškėse prapliupo lietus, visus svečius nuvijęs slėptis po medžiais ar į pievelėje pastatytas palapines. Dalis svečių šventėj neužsibuvo ir išskubėjo namo.

Pagerbti prancūzus į renginį atvyko ne tik politikos, verslo, diplomatijos atstovai, bet ir nemažai pramogų pasaulyje žinomų svečių. Tarp jų stilistė Asta Valentaitė, operos solistas Vytautas Juozapaitis su dukra Ieva, Vytenis Pauliukaitis, knygų apie interjerą autorius, socialinių mokslų daktaras Eugenijus Skerstonas, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė ir kt.

Renginyje su bičiule Vilma Baniene atėjo verslininkas Žilvinas Grigaitis. Anot jo, žmona liko ilsėtis Palangoje ir ruoštis kitiems vakarėliams, o jis atvyko į Vilnių švęsti Prancūzijos nacionalinės šventės.

Liepos 14-oji, Bastilijos paėmimo diena yra skirta vadinamajai 1789 metų prancūzų revoliucijai, per kurią sukilėliai užėmė Bastilijos tvirtovę. Prancūzijos nacionalinė šventė buvo pradėta švęsti 1790 metų liepos 14 dieną. Tiesa, Napoleonas Bonapartas buvo panaikinęs liepos 14 dienos minėjimus. Bastilijos paėmimo diena nebebuvo švenčiama iki pat 1880 metų.

Šią datą prancūzai laiko Prancūzijos respublikos susikūrimo diena, todėl ši proga šalyje minima kaip nacionalinė šventė ir nedarbo diena. Eliziejaus laukuose paprastai rengiamas karinis paradas, kariniai naikintuvai dangų nudažo nacionalinės Prancūzijos vėliavos spalvomis.

Šventės akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)