- Ką tu veiki šaltuoju metų laiku?

- Kai ateina įšalas, prasideda mados laikas. Pirmiausia man viskas prasideda nuo Juozo Statkevičiaus šou, kuriame esu renginio režisieriaus Gintaro Varno dešinioji ranka. Tuomet – „Injekcijos“ konkursas, kurį organizuoju kartu su Sandra Straukaite ir visa komanda. Paskui ruošiamės „Mados infekcijai“, tarpuose atsiranda kitų mados renginių.

Taip pat kuriu savo mados liniją – unisex drabužiai, įkvėpti sodininkų, darbinių rūbų estetikos. Kurdama prioritetus teikiu kokybiškiems audiniams ir atlikimui.

Taip kartais net nepastebiu, kaip nueina įšalas, pradžiūsta žemė ir aš vėl pasiraitoju rankoves (šypsosi).

- Šią žiemą mados tau neužteko – namuose užsikūrė rankdarbių fabrikėlis...

- Panašiai. Plačios senamiesčio palangės labai tam padeda (šypsosi). Vien mados žiemą man neužtenka, nes nuolat noriu kurti savo rankomis. Taigi pradėjau daryti kalėdinius stalo puošybos aksesuarus, taip pat namų puošybos elementus, girliandas, žvakides, vainikus.

- Iš kur semiesi idėjų tokiems dalykams?

- Važinėju po parodas, lankau muziejus, stebiu didžiausių mados namų veiklą, vaikštau po parkus. Visa tai yra įkvėpimas, o kur juos paskui panaudoju – sunku nuspėti. Tarkim, stebėdama dizainerių darbus galiu rasti idėjų floristiniams elementams.

Pavyzdžiui, tvidas ir aksomas šiuo metu yra užkariavę mados rinką, tad kodėl to nepanaudojus ir kalėdiniams papuošimams? Neseniai buvau mugėje netoli Komo ežero, Italijoje, kur iš naujo atradau vilną. Ją dabar labai naudoja stalo puošybai. Aš šiemet vilną naudoju Kalėdų vainikams. Man patinka ieškoti idėjų, jas maišyti, galiausiai iš to gimsta kažkoks braižas.

- Ar nepyksta namiškiai, kad namie atsidarė dirbtuvės?

- Ne, mano dukra, kuriai greitai bus 18 m., irgi prisėda ir kažką kartu sukuria, o šuo su kate ateina ir kažką nukniaukia arba pagraužia. Sūnus ateina pasmalsauti. Tačiau nemėgstu niekam nieko brukti.

Jeigu mano vaikams įdomu, aš visada padėsiu. Pavyzdžiui, pernai mano dukra brangiems žmonėms savo rankomis padarė dovanėles. Manau, kad tai yra puiki idėja. Man pačiai rankų darbas – savotiška meditacija. Kas mezga, siuvinėja ar veria – mane supras.

Renata Mikailionytė ("Eurovaistinės" nuotr.)

- O kur siūlytum gauti medžiagų tokiems kalėdiniams rankdarbiams kurti?

- Lietuvos gamta tokiems dalykams yra labai dėkinga. Paimate sodininko žirkles, kad nežalotumėte augalų, ir pasirenkate įvairių stiebų, šakelių, kankorėžių. Tik svarbu neplėšti ir nerauti. Juk galima gražiai pasiimti iš gamtos medžiagų, su kuriomis vėliau dirbsite. Taip pat siūlau apsilankyti vilnos audinių ir siuvimo reikmenų parduotuvėse, jei norisi įvairesnio medžiagų asortimento.

- Kaip atrodo tavo Kalėdų medis? Ar jį puoši savo rankdarbiais?

- Tai būtų pernelyg savanaudiška (šypsosi). Kalėdų eglę palieku puošti vaikams, tad ant eglutės būna visko: ir tradicinių bumbulų, ir medinių žaislų, ir rankų darbo papuošimų.

- Kaip tuomet tu pati prisidedi prie šventės kūrimo namuose?

- Mano mama moka iš nieko padaryti šventę. Mokausi iš jos. Dovanos man nėra esmė. Dovanojant reikia labai gerai pažinoti žmogų, kad tikrai „pataikytum“. Man daug svarbiau pasakyti vienas kitam svarbius dalykus, pabūti kartu – juk niekada nežinome, kada kam paskutinės Kūčios ir Kalėdos... Nenoriu liūdnai kalbėti, tik noriu tinkamoje vietoje sudėti akcentus.

- Kurdama šventę, kaip sakai, „iš nieko“, gamini per šventes, ir skaniai?

- Gaminu, bet daugiau gamina mano mama. Ji iš savo močiutės paveldėjo smetoniškų receptų, kuriuos saugoja iki šiol. Jau reiktų ir man jų mokytis (šypsosi). Aš pati visada gaminu kažką iš burokėlių. Kalbant apie šventinį maistą, man labai nepatinka persivalgymas. Esu visuomet už tai, kad geriau nueiti į Bernelių mišias, o ne visą laiką sėdėti prie stalo. Žinoma, Kūčių stalo tradicija svarbi, kai susirenka šeima, rodo vienas kitam dėmesį, kuria jaukumą, tačiau persivalgymo netoleruoju.

- Kokios yra tavo grožio paslaptys (kaip suprantu, nepersivalgymas – viena jų)?

- Kadangi pas mus trūksta saulės, geriu vitaminus D3, B6, magnį ir žuvies taukus. Tai gerina savijautą, nuotaiką ir duoda teigiamų rezultatų išvaizdai. Judėjimas irgi labai svarbus dalykas – man patinka stangrus kūnas. Žiemą aš plaukiu, o vasarą daug judu dirbdama landšaftuose. Manau, kad kiekvienas žmogus turi atrasti, kas jam yra įdomu. Gerai savijautai labai svarbu (o tai atsiliepia ir išvaizdai) mėgiamas darbas. Man taip pat gražūs žmonės, kurie domisi, kuria, nestovi vietoje.

Šaltinis
Temos
"Eurovaistinės" geros savijautos žurnalas
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)