Nepaisant to, prie "puslapio apie Miką" per pusantros paros prisijungė beveik 47 000 žmonių, o prie „Irmos puslapio“ per savaitę - 88 000 žmonių.

Praėjusio sezono „Lietuvos talentų“ nugalėtojas dantimis grojantis septyniolikmetis Mikas Stankevičius iš Kauno žinią apie tai, kad „numirė“, pamatė trečiadienio rytą prisijungęs prie socialinio tinklo. „Pamaniau: kas per durniai?!“ - pirmą į galvą šovusią mintį prisiminė vaikinas.

Visą dieną Miko telefonas tiesiog kaito nuo skambučių. Draugai, pažįstami, gerbėjai skambino, rašė žinutes ir klausė: „Ar tu gyvas?“ „Pokštas“ ypač nemaloniai nuteikė vaikino šeimą ir gimines.

M.Stankevičius DELFI tvirtino, kad ketvirtadienį drauge su tėvais kreipsis į policiją prašydamas surasti puslapio įkūrėjus ir jį uždaryti.

„Jei toks puslapis būtų atsiradęs anglų kalba, jis būtų greitai ištrintas, bet lietuviško „Facebook“ niekas neprižiūri“, - teigė „Elektroninio verslo ir inovacijų plėtros agentūros“ atstovas Vaidas Pilkauskas.

Komunikacija socialiniuose tinkluose užsiimančios kompanijos darbuotojai jau senokai stebi, kaip „Facebook'e“ atsiranda melagingi puslapiai siekiantys prijungti kuo daugiau žmonių. Pradžioje tai buvo pasiūlymai laimėti brangias keliones, o pastaruoju metu tinkle pasirodo puslapiai neva skelbiantys šokiruojančią informaciją ir/ar vaizdo medžiagą apie garsius Lietuvos žmones.

Mikas ir Irma - pirmieji, bet greičiausiai ne paskutiniai pakliuvę į „Facebook'o“ brukalių (spamerių) taikinį.

V.Pilkauskas paaiškino tokių puslapių kūrimo tikslą. „Spėju, kad Lietuvoje tai daro 5-6 asmenys. Jie siekia pritraukti kuo daugiau žmonių, kad vėliau galėtų kanalą parduoti verslo informacijos sklaidai. Tiesa, tas pardavimas pusiau neįgalus, nes puslapio pavadinimo pakeisti nebegalima, bet jame galima talpinti nuorodas į kitas grupes ar puslapius“, - pasakojo interneto komunikacijos specialistas.

Anot jo, tokio tipo kanalai - greitas ir nesąžiningas būdas paskleisti norimą informaciją plačiam žmonių ratui.

Jis sveikina Miko norą kreiptis į policiją, nes būtent tai gali padėti uždaryti puslapį arba surasti jo įkūrėjus. „Facebook'o“ administratoriai daug greičiau reaguoja į oficialių institucijų nei į privačių asmenų kreipimąsi. Be to, paprastas žmogus tikrai negali gauti informacijos apie tinklalapio puslapių įkūrėjus, o policijai tokia informacija gali būti suteikta“, - sako V.Pilkauskas.

Paklaustas, kodėl žmonės prijungę prie melagingų puslapių vėliau neskuba iš jų pasišalinti, V.Pilkauskas tvirtina, kad daug lengiau „Facebook'e“ paspausti mygtuką „patinka“ ir prisijungti prie puslapio, nei vėliau ieškoti, kur yra mygtukas „nebepatinka“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)