Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad J. Jankevičiui nutraukia iškeltą baudžiamąją bylą dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo, nes jis susitaikė su nukentėjusiaisiais, šie jam atleido ir neturi jokių pretenzijų.

Teisėjas Linas Dūdys pažymėjo, kad nors ir J. Jankevičiui byla nutraukta, bet jis į privalės sumokėti 10 MGL (376 eurų) baudą į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Anot teismo, jeigu J. Jankevičius per vienerius metus padarys baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas jam šį sprendimą gali panaikinti ir iš naujo spręsti klausimą dėl baudžiamosios atsakomybės.

Nuosprendyje teismas konstatavo, kad prieš metus įvykusį konfliktą sukėlė ne J. Jankevičius, o nukentėjusieji italai, kai jie nepagarbiai pasielgė su humoristo drauge Juste Arlauskaite (Jazzu).

Nuosprendyje, kuriuo byla buvo nutraukta, taip pat pažymima, kad nėra įrodyta, jog J. Jankevičius italus sumušė su kitu asmeniu. Anot teismo, J. Jankevičius visą laiką nuosekliai tvirtino, kad italus mušė vienas.

„Kaltinamasis supranta savo kaltę ir elgesio netinkamumą, suvokia tokio savo elgesio neteisėtumą, pilnai atlygino nukentėjusiesiems padarytą žalą, nukentėjusieji jam atleido ir jis su jais susitaikė, teismui pateiktame pareiškime nukentėjusieji buvusį konfliktą vertina kaip nesusipratimą, kilusį dėl asmeninių priežasčių“, – nurodė teisėjas L. Dūdys.

Linas Dūdys
Pasak jo, J. Jankevičius anksčiau neteistas, dirba, buvo teisiamas pirmą kartą, todėl yra pagrindas manyti, kad jis ateityje laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Penktadienį paskelbtas teismo nuosprendis dar negalutins – jį per 20 dienų prokuratūra galės skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė Vita Gedvilienė atsakomybėn patrauktą J. Jankevičių siūlė nuteisti dėl ir dėl nesunkaus kūno sužalojimo, ir viešosios tvarkos sutrikdymo – savo baigiamojoje kalboje ji aiškino, kad į muštynes įsivėlęs ir savo bendro pareigūnams neatskleidęs humoristas turi būti nubaustas vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Be to, prokurorė siūlė J. Jankevičiui uždrausti baruose ir kavinėse, nes nusikalstamą veiką, kuria buvo kaltinamas, padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio. Bausmės vykdymo metu J. Jankevičiui taip pat buvo siūloma uždrausti išvykti ilgesniam nei 7 parų laikotarpiui iš gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos žinios.

Baudžiamąją bylą perdavus teismui J. Jankevičius buvo kaltinamas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, tačiau teisminio nagrinėjimo metu prokurorė jam perkvalifikavo kaltinimus į sunkesnius – dėl viešosios rimties sutrikdymo.

J. Jankevičius buvo teisiamas dėl incidento, įvykusio praėjusių metų gegužės 10 d. vakarą – apie 23 val. prie sostinės Užupio rajone esančio baro „Špunka“ humoristas sumušė du Italijos piliečius.

Konfliktas tarp J. Jankevičiaus ir dviejų byloje nukentėjusiaisiais laikomų brolių italų Michelio ir Andre įsižiebė po to, kai vienas iš kitataučių ėmė stumdyti kartu su humoristu tądien vakarojusią bičiulę Saulę Šaltenytę.

Ikiteisminio tyrimo metu tylėjęs, bet teisminio nagrinėjimo metu J. Jankevičius pareiškė, kad jis labai įsiuto, kai vienas italų nepagarbiai pasielgė su šiame bare buvusia tuomete jo mylimąja J. Arlauskaite-Jazzu – esą nukentėjusiuoju įvardijamas Michelis griebė atlikėjai už sėdmenų.

Tolimesnė įvykių eiga humoristą J. Jankevičių privedė prie santykių aiškinimosi kumščiais – italai nurodė, kad kaltinamasis vienam smogė du, kitam – gerokai daugiau kartų, be to, vienam brolių buvo sulaužyta nosis.

Dėl šio incidento teisme buvo apklausta ir buvusi J. Jankevičiaus mylimoji J. Arlauskaitė. Ji taip pat tikino, kad vienas italų esą jai sugriebė už užpakalio. Tiesa, atlikėja taip ir nesugebėjo paaiškinti, kodėl apie tai neužsiminė ikiteisminio tyrimo metu, kai buvo apklausiama policijoje.

Dar ikiteisminio tyrimo metu J. Jankevičius su italais susitaikė ir prokuratūros prašė jam iškeltą baudžiamąjį procesą nutraukti. Tačiau prokurorė prašymo nepatenkino, nes esą J. Jankevičiaus atgaila nėra nuoširdi – jis nenurodė kito konflikte dalyvavusio asmens.

Vis dėlto J. Jankevičius teisme aiškino, kad dėl neatsakingo poelgio iki šiol labai gailisi.

„Tai yra vienas gėdingesnių įvykių mano gyvenime, – teisme sakė jis. – Padariau viską, kad parodyčiau visuomenei, jog gailiuosi. Pasmerkiau savo elgesį ir vis dar jį smerkiu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)