Po įžanginės kalbos apie pasyvią ir aktyvią toleranciją, savo nuomone ir patirtimi pasidalijo ir Jazzu. Atlikėja apie toleranciją prabilo pasiremdama įvykiu, nuo kurio pati nemenkai nukentėjo.

„Aš viską pasakiau gestais, – vos prabilusi pašmaikštavo atlikėja. Taip ji auditorijai priminė įvykį, kuomet muzikinių M.A.M.A. apdovanojimų metu penkiolika tūkstančių žmonių nušvilpė ant scenos jai apdovanojimą įteikusį gėjų lyderį Vladimirą Simonko. – Iki tol man atrodė, kad aš gyvenu labai gražų gyvenimą, tačiau tą dieną tas burbulas ėmė ir sprogo.“

Justė pasidalijo jausmais ir potyriais, kuriuos jautė po įvykio, kuomet ji prieš švilpiančią minią iškėlė ranką ir parodė nepadorų gestą taip gindama V. Simonko. „Tada supratau, kad nekenčiu to žodžio tolerancija. Žinote, tą vakarą būčiau pasakiusi, kad tolerancijos Lietuvoje tiesiog nėra“, – pasakojo Jazzu, tačiau pridūrė, kad pastaruoju metu jos nuomonė jau pakito.

„Penkiolika tūkstančių žmonių pradėjo ūžti. Tas žmogus buvo vienas. Masė yra tokia gaji, kad dauguma įsijaučia. Nenoriu įsivaizduoti, kaip tas žmogus jautėsi. Tada aš tiesiog savaime savo jausmus išreiškiau gestų kalba“, – pasakojo Justė Arlauskaitė-Jazzu ir nusišypsojo. Tiesa, šalia sėdėję kolegos paprašė Justės pakartoti šį ženklą, tačiau pozityviai nusiteikusi atlikėja tiesiog iškėlė ranką į viršų ir pamojavo.

„Po to man kilo labai daug minčių. Ir po to atvejo... Absoliučiai bet kokioje situacijoje tu negali ateiti ir žmogui į veidą sakyti būūū“, – samprotavo Jazzu.

Tuomet visuomenėje kilo labai daug diskusijų ir dėl tūkstantinės minios, ir dėl Justės veiksmų. Vis dėlto Justė mano, kad šis jos veiksmas turėjo ir teigiamą prasmę: „Tam tikra forma visuomenė išsipūliavo ir išsakė, kas jiems nepatinka“.

Kitą rytą po apdovanojimų ceremonijos, kai visai Lietuvai tiesioginio eterio metu buvo ištransliuotas Justės poelgis, ją užpuolė pikti komentatoriai, kai kurie pradėjo rašyti asmeninius laiškus ir negailėjo net grasinimų. „Gavau laiškus, kad nužudys mane, kad esu „pyderastų“ motina. Man sakė: „Būk protinga ir neatsakinėk į komentarus feisbuke“, – pasakojo Jazzu. Bet aš pradėjau su tais „marozais“ susirašinėti ir diskutuoti.“ Anot atlikėjos, ji jautė pareigą ginti savo nuomonę.

Po šio įvykio J. Arlauskaitė net savaitę negalėjo išeiti iš namų, nes gavo itin daug grasinimų. Negana to, vienas žmogus jai net ėmė siuntinėti koliažais išklijuotus laiškus.

„Po savaitės išėjau iš namų ir jei pamatydavau, kad eina koks nors marozas, aš pereidavau į kitą gatvės pusę, – prisiminusi baimes dabar jau juokėsi Jazzu. – Pamenu, dar kažkada man rėkė kažkas: „Žana D'Ark!“. Tada mane dar palydėjo kažkas iki studijos...“

Po Marijono Mikutavičiaus pranešimo apie toleranciją Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime Prienų rajone, prie diskusijos prisijungė ne tik Jazzu, bet ir Gytis Ivanauskas, Dominykas Vaitiekūnas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)