Verslininkė į prokuratūrą kreipėsi kilus įtarimams, ar iš tiesų Klaipėdos gydytoja M. J. Malukienė jos dukterį Mariją Randers paskiepijo skiepais prieš gimdos kaklelio vėžį.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad gydytoja medicinine praktika vertėsi nelegaliai – neturėdama tam licencijos. Ji buvo sustabdyta dar šių metų vasario 20 dieną (įtarimų sukėlęs skiepas M. Randers buvo atliktas kovo viduryje). Pati D. Bosas sakė apie tai sužinojusi tik ikiteisminio tyrimo metu, o gydytoja M. J. Malukienė teisme tikino taip pasielgusi įkalbėta mergaitės mamos.

„Sutinku, kad padariau klaida, kad įkalbėta paskiepijau, nors mano veikla buvo pristabdyta. Informavau, kad negalėsiu atvykti atlikti skiepų, nes man reikėjo būti Vilniuje. Sakiau, kad turiu problemų dėl veiklos. Buvau prašoma, kad būtinai reikia atvykti, kad mergaitė išvyksta. Ponia Daina skambino, įsėdus man į autobusą, klausė ar grįžtu. Pasakiau, kad šeštadienį būsiu jūsų paslaugoms. Vakcina buvo numatyta kovo 13 dieną, 14 dieną padariau jį“, – teisme kalbėjo medikė. Moteris savo kaltę pripažįsta ir tikino labai apgailestaujanti. Gydytoja teisinosi, kad nelegaliai veikė dirbdama žmonių labui, kad nebūtų pažeidžiami iš anksto sutarti jų vakcinacijų terminai.

„Gailiuosi, prašau, nubauskite mažiausia bauda, jei galima“, – į teisėją kreipėsi ji.

D. Bosas teisme piktinosi tokiomis medikės kalbomis. Neva pirkdama 129 eurus kainuojančią vakcina ji tikrai neužsiimtų jokiais įkalbinėjimais. Tuo labiau, žinodama, kad medikė veikia nelegaliai ir neturėdama tam reikiamų leidimų.

„Turėčiau pradėti nuo pirmo skiepo. Šią gydytoja man rekomendavo kita gydytoja. Pirmas skiepas įvyko vasarį – tikslių datų neprisimenu. Turėjo būti trys skiepai. Gydytoja nurodė, kada atvykti antrojo. Aš, žinodama kainą ir tęstinumą, norėjau viską atlikti pareigingai. Gydytoja pasakė atvykti kovo 13 dieną. Dukros paprašiau atvykti iš Vilniaus. Sulaukiau penktadienį gydytojos Malukienės skambučio, kad ji sutartu laiku negalės paskiepyti. Gydytoja pati pasisiūlė ateiti šeštadienį dėl mūsų. Aš nurimau. Buvo minėjusi, kad važiuoja į Vilnių su asmeniniais reikalais. Kad sustabdyta licencija, man ji nesakė.. Tikrai nebūčiau skiepijusi Marijos, juk yra kitų institucijų. Šeštadienį mano dukra buvo paskiepyta. Tada įvyko pagrindinis konfliktas, nuo kurio viskas ir prasidėjo“, – teisme kalbėjo D. Bosas, atstovaujanti savo nepilnametės dukros interesams.

Kaip ne kartą buvo skelbta žiniasklaidoje, po skiepo moteris paprašė dėžutės nuo vakcinos (po pirmojo skiepo vasarį D. Bosas ją gavo be jokių problemų). Gydytoja dėžutės pateikti negalėjo. Tikino iš vakaro atidavusi kitai pacientei, kad ši galėtų pasiskaityti instrukciją. Anot D. Bosas, gydytoja sumišo ir toks elgesys jai iš karto pasėjo abejonių.

Moteris su dukra gydytojos skiepų kabinetą paliko, tačiau po kelių minučių grįžusi atgal rado nuleistas žaliuzes, o gydytoja telefono nebekėlė visą dieną. Susisiekti su medike tądien jai taip ir nebepavyko.

Moteris iki šios dienos sako nežinanti, kokie vaistai jos dukrai buvo suleisti. „Trečio vakcinos nebus, nes esame didelėje nežinioje. Dar neišsiaiškinome, kas jai buvo suleista. Vyksta ikiteisminis tyrimas. Baisiausias dalykas – nežinia. Baisu, kokios gali būti pasekmės', – teisme kalbėjo Marijos mama.

Teismo posėdyje dalyvavusi Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atstovė A. Kaminskienė sakė, kad skiepų kabinetas UAB „Imunoprofilaktikos tarnyba“ (čia ir buvo paskiepyta M. Randers) iš tiesų veikė nelegaliai.

Specialistė patvirtino, kad jos atstovaujamos įstaigos direktoriaus įsakymu šiam skiepų kabinetui licencija buvo sustabdyta vasario 20 dieną. „Šioje įstaigoje negalėjo būti teikiamos jokios asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Tokios licenzijos neturėjo ir gydytoja. Pati M. J. Malukienė pripažįsta šiuos pažeidimus, todėl akreditavimo tarnyba prašo skirti jai baudą“, sakė A. Kaminskienė.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba teismo prašo skirti baudą teismo nuožiūra. D. Bosas taip pat siekia, kad medikė būtų nubausta, o jai atlygintos patirtos išlaidos – 99ė eurai ir penki centai.

Skiepydama į ją besikreipiančius asmenis gydytoja Malukienė pažeidė LR Sveikatos sistemos įstatymo 16 str. 1 ir 2 dalis. Pagal ATPK, neteisėtas vertimasis Neteisėtas vertimasis sveikatinimo veikla nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytos tvarkos užtraukia baudą nuo penkių šimtų septyniasdešimt devynių iki vieno tūkstančio vieno šimto penkiasdešimt aštuonių eurų.

Prašydama mažiausios įmanomos baudos, moteris akcentavo esanti pensininkė našlė ir apeliavo į savo nelengvą materialinę padėtį.

Tiesa, tai tik viena iš sudėtingo tyrimo dalių. Rudenį teisme bus atversta dar viena byla, kurioje aiškinamasi, kuo iš tiesų buvo paskiepyta D. Bosas dukra ir kokią žalą jos sveikatai tai sukėlė.

„Yra daug įvairių atsakymų iš įvairių institucijų, apklausta daug liudytojų. Ten bus viskas išsamiau“, – apie laukiančią baudžiamąją bylą gydytojai DELFI kalbėjo D. Bosas.

„Nusprendę skiepytis tai darėme tikėdamiesi apsisaugoti nuo tam tikrų ligų. Iš mano dukros ši galimybė buvo atimta. Šiai dienai nežinoma, kas įvyko. Aišku tiek, kad iš jos atimta galimybė apsidrausti sveikatą vakcinos dėka. Nežinau, kokios bus to pasekmės. Ta nežinia – baisiausia dalykas. Nežinau, kokią dozę ji gavo ir ko. Nežinau, kaip elgtis toliau. Nepriimu šio incidento kaip asmeninio įžeidimo mūsų šeimai. Tai aktualu visiems Lietuvos žmonėms, kad jie pasimokytų iš šio atvejo, kad būtų atidūs, kad žinotų savo teises ir kad saugotųsi“, – sakė verslininkė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)