Pakankamai taurų kavos vardą teršia ne ji pati, o nevykę priedai: cukrus, grietinėlė, pienas, sirupai, šokolado drožlės, sausainukų trupiniai, karamelė ir kiti pagardai.

Jei rinksitės organišką, kokybišką, su aiškia regiono kilmės nuoroda kavą, ji taps „draugišku“ gėrimu. Teigiama, kad kavoje yra kur kas daugiau antioksidantų nei mėlynėse – pastarosios ilgai buvo laikomos didžiausiu antioksidantų šaltiniu, kurie organizme slopina kenksmingų medžiagų poveikį ir mažina širdies ligų riziką.

Išgėrus puodelį kavos, staigiai pakyla kraujospūdis ir dažniau susitraukinėja širdis, taigi ilgainiui kava netgi gali sureguliuoti širdies ritmą ir kraujospūdį, nes antioksidantai suaktyvina azoto oksido gamybą organizme ir išplečia kraujagysles. Kava stimuliuoja smegenų veiklą. Antioksidantai apsaugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų ir aktyvina kai kurias smegenų funkcijas.

Kava taip pat gali apsaugoti nuo depresijos ir pakelti nuotaiką, ji puikiai tinka laikantis dietos, kadangi kofeinas skatina riebalų pertekliaus deginimą, mažina cholesterolio kiekį ir yra puikus energijos šaltinis.

Lavijos Šurnaitės knygos viršelis

Puodelis juodos kavos turi 0 kcal, o saldinta balinta kava pagal kaloringumą prilygsta pietų patiekalui... Netikite?

Paskaičiuokite visas kalorijas, kuriomis gardinama kava: 2 šaukšteliai cukraus (26 kcal), liesas pienas (100 ml – 45 kcal), riebus pienas dar daugiau, kondensuotas pienas (100 g – 321 kcal), 10 proc. grietinėlė (100 g – 119 kcal), o kur dar sirupai, karamelė ar šokolado pabarstukai, su kuriais jūsų mėgstamos kavinės barista taip gražiai išpaišo kokį paveikslėlį... Tikra kalorijų bomba jūsų organizmui.

Kaip matote, su tikra kava šis gėrimas nebeturi nieko bendra, tik teršia jos vardą ir „siurbia“ jūsų dienos kalorijų rezervą. Išgėrusi tokį puodelį kavos, soti jausitės kokį pusvalandį, gal 40 min. O tada sunerimsite, kur jūsų pietūs? Suvalgiusi liesų baltymų (žuvies ar baltos mėsos su salotomis), būsite soti net 3–4 val. Tad metas kitai aritmetikai. Virta ar ant grotelių kepta kalakutienos krūtinėlė be odos (100 g) su dubeniu žalių daržovių salotų – tik kiek daugiau nei 100 kcal!

Sakysite, tai katastrofa, gyvenimas baigtas, kaip įmanoma gerti kavą be grietinėlės ar bent jau pieno ir visai be cukraus? Įmanoma, nors iš pradžių tai šiek tiek gąsdina. Atrodo, kad sugriausi vieną mėgstamiausių ir svarbiausių ryto ritualų – kavos gėrimą... Būtent taip aš jaučiausi, kai nutariau pagaliau atsisakyti to akivaizdaus cukraus.

Prisipažinsiu, man įprasti gerti kavą kitaip turbūt buvo šiek tiek lengviau nei jums, nes aš nemėgstu nei pieno, nei grietinėlės, bet šaukštelis cukraus arba gardūs sirupai nuolat atsidurdavo mano kavos puodelyje. Jei po ranka pasitaikydavo šokolado drožlių, jos irgi privalėjo nugulti dailia plutele kavos paviršiuje.

Tą rytą, kai įvyko mano kavos skyrybos su cukrumi, pusryčiai atrodė nepilnaverčiai, nes nuo tokios kavos be paskaninimų raukiau nosį. Antrą dieną nutariau perprasti patį kavos skonį. Tiesiog skonėjausi kava po gurkšnelį ieškodama, kas tame gryname skonyje erzina, o kas patinka.

Trečią dieną nuėjau į parduotuvę ir ėmiau skrupulingai skaityti kavos etiketes. Ieškojau įdomesnių, neragautų, tokių, kur pateikiama kuo daugiau informacijos apie pačią kavos kilmę ir jos skonines savybes. Pasirodo, kavos aprašymai niekuo nenusileidžia vynų aprašymams.

Vienoje parduotuvėje taip įnikau skaityti kavos pakuotes, kad vos nepavėlavau į darbą. Kava gali būti skirtingo skrudinimo, rūgštumo, saldumo, priminti uogų, vaisių, riešutų ar net šokolado skonį.

Užsukite į specializuotas kavos parduotuvėles, kuriose išsirinksite savo mėgstamiausią. Kokybiškos kavos tiekėjai apie skirtingas jos rūšis suteikia daug informacijos, tad lengvai išsirinksite favoritę. O tada duokite sau savaitę laiko apsiprasti prie naujų kavos gėrimo įpročių. Jei tai užtruks ilgiau kaip savaitę, nieko baisaus, neskubinkite savęs, tiesiog kantriai stebėkite naujas reakcijas atrandant tikros kavos pasaulį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)