Kad norėtų kurti vaizdo įrašus ir jais dalytis interneto svetainėje „YouTube“, L. Anankaitė, gerbėjų kartais vadinama tiesiog Leta arba Leticia, žinojo labai anksti – sulaukusi trylikos metų.

Pasiruošimas užtruko: mergina sekė ne vieną „YouTube“ įžymybę, domėjosi jų veikla, stebėjo, kas sulaukia žiūrovų dėmesio, tik tada ryžosi pradėti kurti pati. Lietuvoje ji buvo viena pirmųjų, pasiryžusių sėsti prieš kamerą ir atvirai dalytis savo pastebėjimais, kasdienybės momentais bei mados patarimais. Iki tol „YouTube“ lietuviai buvo tik stebėtojai – patys kurti vaizdo turinio nesiryžo. L. Anankaitė norėjo tapti vaizdo tinklaraštininke.

Tiesa, pirmieji merginos bandymai į interneto erdvę nepateko, tačiau atsiradęs palaikymas skatino tęsti šią veiklą. Pirmuosius savo vaizdo įrašus mergina vertina kritiškai: „Kartais pasižiūriu pačius seniausius ir galvoju, kas mane galėtų žiūrėti?“ Dabar L. Anankaitė yra viena iš daugiausia sekėjų „YouTube“ svetainėje turinčių lietuvių.

Savo asmeninį interneto kanalą mergina įkūrė prieš dvejus metus ir pavadino jį „SugarBonesTV“. „Norėjosi ko nors pankiško, drąsaus, maištingo, taip atsirado žodis „bones“ (liet. kaulai), tačiau norėjosi ir ko nors saldaus, mergaitiško, tiesiog cukraus (angl. sugar). Idėjos, ką galėčiau parodyti, atėjo lengvai – labai mėgstu apie save kalbėti“, – pavadinimo kilmę su šypsena aiškino L.Anankaitė.

Iš pradžių baimės save filmuoti buvo daug, L.Anankaitė prisipažįsta, kad ir kompleksų dėl išvaizdos netrūko, todėl prieš kamerą mergina kartais parepetuodavo kaip prieš tikrą filmo sceną – net dešimt kartų. Bandymai vedė tobulumo link − kuo toliau, tuo labiau kanalas klestėjo, o vaizdo įrašų filmavimas tapo mėgstama veikla. Dabar populiarūs vaizdo įrašai pavyksta iš karto, o gyvenimo be „YouTube“ ir filmavimų ji jau neįsivaizduoja. Įrašų filmavimas trunka nuo 20 iki 40 min., montavimas – apie valandą. Mergina naujų vaizdo įrašų stengiasi įkelti bent kelis per savaitę.

L.Anankaitės vaizdo įrašų temos – pačios įvairiausios, mergina – drąsi. Ne tik apžvelgia moteriškus apatinius, pasakoja apie pirmąją meilę, dainuoja, bet ir kalba apie savo tatuiruotę, kaip pasidaryti įžymųjį kuoduką, apie baisiausią savo gyvenimo naktį. Griežtos atrankos nevykdo, kalba apie tai, kas jai labiausiai patinka arba palieka didžiausią įspūdį. Paklausta, ar yra tema, kuria L. Anankaitė nedrįstų padaryti vaizdo įrašo, su šypsena purto galvą: „Ne, tokios temos nėra.“

Ko reikia, norint tapti žinomu vaizdo įrašų kūrėju? L. Anankaitės teigimu, reikia ne tik kūrybingumo, bet ir idėjos. Turi mokėti sudominti žmones, žinoti ko reikia, veikla privalo būti įdomi ir išskirtinė. Kurti vaizdo įrašus – labai smagu. Pabandyti sukurti bent vieną mergina rekomenduoja visiems.

Sėkmę matuoja sekėjais

Vieni populiariausių vaizdo įrašų kanale – tie, kuriuose L.Anankaitė kalba apie drabužius ir kosmetiką. „Griežtos kritikos nežeriu, todėl dažniausiai kalbu apie tuos daiktus, kurie man labiausiai patiko. Jei šis man nepatiko – jo nerodau. Tiesa, daiktų nemokamai gaunu labai daug. Daug daiktų atiduodu draugams. Mano spinta lūžta nuo drabužių, ryte būna labai sunku išsirinkti ką apsirengti, neatsimenu, kada paskutinį kartą apsipirkinėjau. Kartais ir pati man patinkančioms įmonėms pasiūlau pareklamuoti jų daiktus. Tai man labai patinka – vienas iš mano tikslų kuriant kanalą buvo gauti nemokamų daiktų. Ne viskas taip gražu, kaip atrodo nuotraukose, – kartais sulaukiu išties apgailėtinos kokybės drabužių“, – mintimis dalijosi tinklaraštininkė.

Mergina dažnai atpažįstama gatvėje, sulaukia daug gerbėjų laiškų ir žinučių. Socialiniame tinkle „Facebook“ pakvietusi sekėjus užduoti jai klausimą, tikėjosi sulauksianti 10 arba 15, tačiau gautų klausimų skaičius nustebino net pačią L. Anankaitę – jų gavo daugiau nei 400. Gerbėjai nori sužinoti, kaip merginai kilo idėja kurti vaizdo įrašus, ką ji veikia laisvalaikiu, ką apie jos vaizdo įrašus mano tėvai, ar jos tatuiruotė tikra, ką reiškia jos kanalo pavadinimas ir t. t. Pasitaiko ir kitokių: „Kartais teiraujasi mano vaikino vardo, domisi, kaip pradėjome draugauti.“

„Man labai svarbu, kiek žmonių mane seka. Noriu „išsiauginti“ savo sekėjų būrį. Manau, kad vaizdo įrašų kanalas gali man padėti susirasti geresnį ir įdomesnį darbą, kartais pasvajoju ir apie galimybę dirbti televizijoje. Dabar turiu daugiau nei 22 tūkst. sekėjų, svajonės – pasiekti 100 tūkst., bet norėčiau pasiekti ir 1 milijoną. Mano vaizdo įrašus peržiūri apie 10−40 tūkst. žiūrovų, dėl to labai džiaugiuosi. Stebiu, kaip daugėja sekėjų, man sekasi, todėl 1 milijonas – tikrai realiai pasiekiamas. Esu maksimalistė – kuo daugiau, tuo geriau.“


Įsimintiniausia – grietinėlė

L.Anankaitė kalba ne tik apie save arba apie madą, ji imasi net ir beprotiškų bei ekstremalių iššūkių. Ar įmanoma pasidažyti per penkias minutes? Kiek zefyrų telpa burnoje? Ar geriausia draugė visada išgirsta, ką jai šnabždi? Paprašyta išskirti įsimintiniausią iššūkį, kurį teko vykdyti, mergina nedvejoja: „Kai su geriausia drauge tėškėme viena kitai į veidą grietinėlę. Išpurvinome visas sienas, teko plauti, kad tėvai nepyktų. Jos prisivėlė į plaukus, pradėjo smirdėti, bet buvo smagu, daug prisijuokėme. Idėjų turiu tikrai beprotiškų, kartais nerandu, su kuo jas galėčiau įgyvendinti, niekas nesiryžta prisijungti“, – kalbėjo pašnekovė.

Tarp L.Anankaitės „YouTube“ herojų ir dievaičių – įspūdingoji amerikietė Trisha Paytas („Ją net galima laikyti ištvirkusia, tačiau ji labai nuoširdi ir apie savo gyvenimą pasakoja viską. Daug ką daryčiau kaip ji, bet, manau, Lietuvoje to būtų per daug.“) ir Pati Dubroff („Tikra makiažo profesionalė.“), iš lietuvaičių – „Justės grožio kanalas“.

Daugelį grožio tendencijų, madų L.Anankaitė sužino būtent iš „YouTube“, sekdama visas mados ikonas socialiniame tinkle „Instagram“. Kartais madų net nesivaiko – pati rengiasi taip, kaip jai patinka. „Anksčiau mėgau maištauti, rengtis dėmesį patraukiančiais drabužiais. Dabar mano stilius tapo moteriškesnis, dažniau dėviu sukneles“, – pasakojo mergina.

Dabar L.Anankaitė yra dvyliktokė, o mokslus suderinti su vaizdo įrašų kūrimu sekasi sunkiai. Mergina pripažįsta, kad kur kas daugiau laiko skiria kūrybinei veiklai, o ne mokslams. Jei merginos karjera galėtų tapti vaizdo įrašų „YouTube“ kūrimas – ji rinktųsi ją. Jos nuomone, tai būtų pats geriausias darbas pasaulyje – jį galima dirbti iš bet kurio pasaulio kampelio, tereikia interneto.

Interneto platybėse netrūksta kritikos. Kartais ji būna ypač žiauri jauniems žmonėms. Ar ji negąsdina L.Anankaitės? „Nebijau nei kritikos, nei piktų komentarų. Kartais tikrai sunervina, tačiau jei sukyla pyktis, žmogui stengiuosi neatrašyti, nes galiu nesusivaldyti, nenoriu pasakyti ko nors negražaus.“ Pertraukos nuo vaizdo įrašų kūrimo „YouTube“ ir interneto mergina taip pat nenorėtų. Dienų, kada jaunoji moksleivė iš viso nesinaudotų socialiniais tinklais, beveik nėra. Be interneto lieka tik merginos laisvalaikis, kurį ji leidžia su draugais, vaikinu ir šeima.

Kamera keičia žmonės

L.Anankaitė tikina, kad daugelis žmonių, pamatę jos vaizdo įrašus, mano, kad ji yra labai išdidi, pasikėlusi, rimtai serganti žvaigždžių liga. Mergina paneigia įspūdį, kad populiarus žmogus privalo būti nedraugiškas ir šaltas. „Tai – klaidingas įspūdis. Realiame gyvenime esu labai paprasta ir draugiška. Jei mane kas nors atpažįsta gatvėje ir prieina pabendrauti arba nusifotografuoti – mielai sutinku, mėgstu bendrauti, susipažinti su naujais žmonėmis. Kartais parašo, kad mane matė gatvėje, bet neišdrįso prieiti, užkalbinti ar nusifotografuoti. Nežinau, kaip į tokias žinutes reaguoti, nes nieko negaliu padaryti. Drąsiai prieikite!“ – juokiasi L.Anankaitė.

Mergina neteko daugelio draugų – užplūdęs populiarumas ir laiko trūkumas greitai parodė, kurie draugai yra tikri, o kurie bendrauja nenuoširdžiai. „Ėmiau mažiau pasitikėti žmonėmis. Atsirado ir tokių „draugų“ kurie bandė su manimi draugauti tik dėl naudos. Visada matau, kai žmogus ieško tik naudos. Pastabėjau, kad kuo populiaresnis esi, tuo mažiau draugų turi. Tačiau tame įžvelgiu ir teigiamų dalykų“, − sakė mergina.

Mergina džiaugiasi jai tenkančiu dėmėsiu, jis jos neerzina, tačiau artimiausi žmonės – geriausia draugė ir vaikinas – priekaištų turi: jeigu L.Anankaitė į gerbėjų žinutes ir laiškus neatsako, atakuojami būna būtent jie. Jie merginos net pageidavo padaryti vaizdo įrašą, kad gerbėjai gerbtų artimųjų privatumą. Tėvai šiuo klausimu išlieka pozityvūs – leidžia merginai filmuoti namuose. Vienintelis prašymas – nerodyti jų pačių ir namų dėl galimo vagių „dėmesio“.

Požiūrį į L.Anankaitės veiklą turi ir mokytojai bei klasės darbai. „Mokytojai dažnai į mane žiūri pašaipiai, nelaiko mano veiklos rimta. Klasės draugai kartais specialiai ant kompiuterio ekrano uždeda mano nuotrauką, įjungia mano vaizdo įrašus. Tačiau sulaukiu ir daug palaikymo.“

Paklausta apie karjerą televizijoje arba kine, mergina skuba atsakyti: „Labai norėčiau, rinkčiausi teatrą. Teatre viskas „gyva“. Iš pirmojo pamatyto spektaklio išėjau verkdama kruvinomis ašaromis dėl viso to grožio. Veiklą „YouTube“ mergina žada tęsti tol, kol ji bus įdomi ir žiūrima. Ateitį kaunietė sieja su Lietuva – čia lengviau „prasimušti“.

Paklausta, jau, matyt, jai labai atsibodusio klausimo – apie ką bus jos naujausias vaizdo įrašas, L.Anankaitė skubėjo pasidalyti mintimis: „Esu sukūrusi labai daug vaizdo įrašų. Naujausias bus skirtas arba trims geriausiems pavasario makiažams, arba pasidalysiu asmeninio gyvenimo istorija.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)