Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti J. Jakučiui, pravarde Manekenas, iškeltą baudžiamąją bylą dėl disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų bei neteisėto žmonos sekimo.

Šiuo metu laisve besimėgaujantis V. Jakutienės sutuoktinis ilgam gali nematyti laisvės – valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Nėrijus Puškorius kaltinamąjį dėl padarytų septynių nusikaltimų pasiūlė įkalinti 12 metų.

Savo baigiamojoje kalboje prokuroras pažymėjo, kad nors J. Jakutis teisme nepripažino tik kaltinimų dėl heroino laikymo ir gabenimo į Švediją, kai buvo sulaikytas Stockholmo oro uoste su 4,45 g miltelių, tačiau jo kaltė įrodyta byloje esančiais įrodymais, taip pat nustatyta, jog narkotines medžiagas jis prieš išskrisdamas iš Lietuvos išėmė iš piniginės ir paslėpė kojinėje.

„J. Jakutis neteisėtai laikė ir per Lietuvos Respublikos sieną gabeno heroiną į Švedijos Karalystę, – prokuroro teigimu, nors tiksliai nebuvo nustatyta, kiek pas J. Jakutį rastuose milteliuose buvo grynosios heroino sudėties (Švedijoje tai netiriama), tačiau tai nekeičia kaltinimo esmės. – Svarbu tai, kad pas J. Jakutį rastas heroinas.“

Prokuroro teigimu, nors J. Jakutis teigė, kad heroiną vežėsi sau, nes ketino suvartoti, tačiau greičiausiai jis šias narkotines medžiagas ketino platinti, nes iš 1 g galima pagaminti apie 10-12 dozių – vadinasi, jis būtų ketinęs suvartoti apie 40-50 dozių.

Kitus ikiteisminio tyrimo metu pateiktus kaltinimus J. Jakutis pripažino – ne tik tai, kad namuose ir garaže laikė nedidelį kiekį kanapių, revolverį ir šaudmenis, bet ir tai tai, jog savo motinos namuose Pašilaičių g. buvo paslėpęs maišelį su 387 g kokaino. Šiuos narkotikus praėjusių metų vasario 4 d. rado policijos pareigūnai.

Prokuroras taip pat pažymėjo, kad teisme įrodyta J. Jakučio kaltė dėl jo žmonos V. Jakutienės sekimo ir neteisėto informacijos apie ją rinkimo – vyras slapta stebėjo savo žmoną, kuri tuo metu draugavo su „Agurkiniams“ priklausiusiu Deimantu Bugavičiumi, taip pat klausėsi jos pokalbių. D. Bugavičius vėliau V. Jakutienės akyse buvo nušautas, moteris nuo jo yra pagimdžiusi dukrą.

Anot prokuroro, J. Jakutis teisiamas už septynių nusikalstamų veikų padarymą, kaltę pripažino, tai atsakomybę lengvina, sunkinančių aplinkybių byloje nenustatyta. Nors kaltinamasis anksčiau neteistas, bet 13 kartų baustas administracine tvarka, dirba, augina du vaikus.

„Kaltinamajam skirtinos arešto ir laisvės atėmimo bausmės“, – sakė N. Puškorius, J. Jakučiui pasiūlęs skirti subendrintą 12 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

Buvęs generalinis prokuroras siūlo išteisinti

Tuo metu J. Jakučio advokatas Kazys Pėdnyčia įsitikinęs, kad prokuroras kaltinamajams pasiūlė skirti per griežtą bausmę. Jis pažymėjo, kad J. Jakutis niekada nepripažino, jog į Švediją kontrabandos būdu gabeno heroiną – nuo pat tyrimo pradžios teigė, jog su savimi vežėsi kanapių dervą arba, kitaip tariant, hašišą.

Teisininko teigimu, oro uoste paimti narkotikai buvo sunaikinti, todėl negalima patikrinti, kas iš tikrųjų buvo rasta – ar heroinas, ar hašišas, kiek jame tiksliai buvo grynosios narkotinės medžiagos. „Tyrimas buvo atliktas neišsamus ir nepatikimas“, – sakė K. Pėdnyčia, abejojantis, ar iš tikrųjų milteliuose buvo heroino.

Kalbėdamas apie sunkiausius J. Jakučiui pateiktus kaltinmus – dėl 387 g kokaino laikymo, advokatas pažymėjo, jog kaltinamasis kaltę pripažino, nes pasielgė lengvabūdiškai, kai iš „Agurkinių“ gaujos nusikaltimus pareigūnams padėjusio atskleisti Aurelijaus Permino, pravarde Šūdmaišis, esą paėmė pasaugoti (tariamai) jam priklausiusius narkotikus. (Šią versiją dar ikiteisminio tyrimo metu A. Perminas paneigė, jis net nebuvo apklaustas teisme, nes to niekas nepageidavo.)

„J. Jakutis siekė kokainą laikinai pasaugoti“, – advokatas įsitikinęs, kad ir dėl šio nusikaltimo jo ginamasis turėtų būti išteisintas, nes esą nėra tiesioginės tyčios, objektyvių ir subjektyviųjų požymių.

Advokatu dirbantis buvęs generalinis prokuroras K. Pėdnyčia taip pat nesutinka, kad J. Jakutis būtų pripažintas kaltu ir dėl kanapių įgijimo bei laikymo namuose ir garaže. Pasak jo, rastas kiekis buvo labai nedidelis, todėl J. Jakučiui turėjo būti taikoma ne baudžiamoji, o administracinė atsakomybė.

„Kanapių vartojimas yra žymiai mažiau žalingas nei kitų narkotinių medžiagų“, – K. Pėdnyčia sakė, kad J. Jakutis nuolat „žolės“ nerūkė, svaiginosi tik retkarčiais, kai kamuodavo nemiga, o per kratą namuose laikomas narkotines medžiagas pats atidavė kriminalistams.

Kaltinamojo advokatas savo klientą siūlė išteisinti ir dėl neteisėto žmonos sekimo, tačiau motyvus jis išsakė neviešoje teismo posėdžio dalyje (kaltinimai dėl neteisėto kišimosi į privatų V. Jakutienės gyvenimą byloje pripažinti neviešais).

V. Jakutienė teismo prašė J. Jakučio nesodinti į pataisos namus

Tuo metu kalbėdamas apie neteisėtai namuose laikomą revolverį ir šaudmenų K. Pėdnyčia pažymėjo, jog prokurorai teisingai kvalifikavo nusikalstamą veiką ir sutiko, jog J. Jakutis būtų pripažintas kaltu.

„Manau, kad mano ginamasis įvykdė dvi nusikalstamas veikas“, – sakė advokatas.

Jo teigimu, J. Jakučiui turi būti paskirta teisinga bausmė už neteisėtą revolverio ir šaudmenų laikymą – privalu atsižvelgti, kad ginklą jis turėjo nuo senų laikų, kai dirbo saugos bendrovėje.

„J. Jakutis prisipažino, parodė, kad dėl padarytų nusikaltimų gailisi, – bylą nagrinėjančio teisėjo dėmesį atkreipė advokatas. – Prašau šią aplinkybę pripažinti lengvinančia. J. Jakutis neteistas, yra vedęs, augina tris mažamečius vaikus, rūpinasi sergančiu neįgaliu tėvu, dirba, charakterizuojamas teigiamai, turi pastovų pragyvenimo šaltinį.“

Anot advokato, J. Jakutis rūpinasi savo dviem mažamečiais vaikais, taip pat ir vaikeliu, kurį V. Jakutienė pagimdė nuo nušauto D. Bugavičiaus – po kūdikio gimimo jis net buvo išėjęs tėvystės atostogų.

K. Pėdnyčia įsitikinęs, kad už ginklo iš šaudmenų laikymą turėtų būti skirta ne su laisvės atėmimu susijusi bausmė, jo neizoliuojant nuo visuomenės. To, anot advokato, teismo raštu prašė ir J. Jakučio tėvas, ir žmona V. Jakutienė.

J. Jakutis: prašau neatskirti nuo vaikų

Vis dėlto, advokatas pabrėžė, kad jeigu teismas nusręstų J. Jakutį pripažinti kaltu ir dėl narkotikų kontrabandos bei jų didelio kiekio laikymo, tuomet esą reikėtų apsvarstyti galimybę atsižvelgti į byloje nustatytas išimtines aplinkybes ir paskirti švelnesnę bausmę nei numato įstatymas.

„J. Jakučio padarytos veikos yra mažiau pavojingos nei kitos tokiuose nusikaltimuose, jo vaidmuo buvo antraeilis“, – K. Pėdnyčios teigimu, būtų nepažeistas teisingumo principas, jeigu už didelio narkotinių medžiagų kiekio laikymą J. Jakučiui būtų skirta ne su laisvės atėmimu susijusi bausmė.

„Svarbu ne bausmės griežtumas, o jos neišvengiamumas“, – pažymėjo jis.

Neskirti laisvės atėmimo bausmės teismo prašė ir J. Jakutis.

„Pilnai prisipažįstu ir gailiuosi, prašyčiau manęs neatskirti nuo vaikų ir beviltiškai sergančio tėčio“, – kreipdamasis su paskutiniu žodžiu teismui sakė kaltinamasis.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Stasys Punys nuosprendį ketina paskelbti spalio 28 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)