„Aš labai mėgstu skaityti. Kai būnu Amerikoje, knygynuose praleidžiu apie tris valandas. Atsisėdu sukryžiavusi kojas ir vartau, skaitau savo pasirinktas knygas. Amerikos knygynai yra daug didesni nei Lietuvos ir iš jų išeinu mažiausiai su keturiomis knygomis. Mano silpnybė – pirkti basutes ir knygas, tad kartais tenka save pristabdyti...“ – pasakojo E. Santos.

Erika naudingas ir įdomias knygas skaito ne po vieną kartą. Būdama 12 metų, ji, tėčio paraginta, perskaitė Deilo Karnegio knygą „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“.

„Kai tapau pilnametė, vėlgi mano tėtis pasiūlė perskaityti Roberto Kijosakio knygą „Du tėčiai – turtingas ir vargšas“. Tąkart perskaičiau 20 knygos puslapių ir pagalvojusi, kad tai yra visiška nesąmonė, padėjau ją į šalį. Tačiau nepalikau tos knygos dulkėti lentynoje ir vėl ją paėmusi perskaičiau per porą dienų. Ši knyga apie finansinius dalykus mane supurtė. Visuomet knygas konspektuoju, pasibraukiu, kas yra svarbu. Taip pat didelį įspūdį paliko ir padėjo suprasti žmonių elgseną Robino Šarmos knyga „Vienuolis, kuris pardavė „Ferrarį“. Beje, teko ne skaityti minėtą knygą, o jos klausytis. Tai reiškia, kad ją skaito aktorius ar kitas žmogus, o tu klausaisi įrašo. Likau tiesiog sužavėta, kaip paprastai ir aiškiai viskas yra išdėstyta. Šią knygą skaičiau du kartus ir rekomendavau savo draugams.“

Verslininkė atskleidė, kad vienu metu skaito mažiausiai tris knygas, beje, neretai skirtingomis kalbomis. Šiuo metu moteris yra pasirinkusi Tonio Džirio knygą apie ugdomąjį vadovavimą – procesą, padedantį siekti užsibrėžtų tikslų, išlaikyti pusiausvyrą gyvenime, – „Strategic Acceleration: Succeed at the Speed of Life“.

Sportuodama Erika klausosi dr. Filo Makgrau audioknygos „Real Life“. Pasak verslininkės, ji norėtų vesti laidą apie ugdomąjį vadovavimą, remdamasi minėto autoriaus televizijos šou.

Moteris teigė labai mėgstanti audioknygas, nes taip sutaupoma laiko ir vienu metu daromi keli darbai. „Amerikoje elektroninių knygų – tūkstančiai. Audioknygų klausosi ir mano vaikai. Kai kur nors važiuojame, automobilyje visuomet paleidžiu kompaktinį diską su kokios nors knygos įrašu, ir vaikai susidomėję klauso, beje, ne tik lietuvių, bet ir anglų bei portugalų kalbomis skaitomas knygas. Mano namų bibliotekoje galima rasti keturių kalbų knygų“, – dėstė E. Santos.

Geras mintis užsirašo

Kalbintas baleto primarijus Nerijus Juška atskleidė, kad kaip tik tuo metu pagavome jį gulintį lovoje ir skaitantį Frederiko Beigbederio knygą „Meilė trunka trejus metus“. Anksčiau vyras vis neprisiruošdavo jos skaityti, tačiau norėdamas atsipalaiduoti kaip tik ją ir prisiminė.

„Knygų mano namuose atsiranda įvairiais būdais. Gaunu dovanų, pasiskolinu ir tradiciškai jas skaitau tik popierines. Šiaip knygas skaitau tik po vieną kartą, bet išimtį esu padaręs Marijaus Pjuzo „Krikštatėviui“. Iš pradžių ją perskaičiau vieną kartą, tada pažiūrėjau filmą, pastatytą pagal tą patį kūrinį, ir ėmiausi šios knygos antrą kartą. Tuomet jau įsivaizdavau visus knygos herojus tokius, kokie jie buvo filme“, – nuotaikingai kalbėjo N. Juška.

Nerijus knygose randa nemažai gražių ir gerų minčių, tad jas užsirašo į mobilųjį telefoną, tačiau tam norėtų užvesti sąsiuvinį.

„Vaikystėje nemėgdavau skaityti. Man patikdavo, kai man skaitydavo. Ir dabar svarsčiau, ar žiūrėti televizorių, ar skaityti...“, – prisipažino N. Juška.

Mėgstamiausias žanras – mokslinė fantastika

Muzikantas Steponas Januška mėgsta skaityti įvairias knygas – nuo klasikos iki mokslinės fantastikos. Beje, pastarąjį žanrą jis įvardija kaip mėgstamiausią.

„Šiuo metu skaitau Vladimiro Nabokovo „Lolitą“. Tiesa, šio kūrinio ekranizacijos nesu matęs – tiesiog apskritai nežiūriu daug filmų. O įvardyti mėgstamiausios knygos negalėčiau, tiesiog esu tokios nuomonės, kad jeigu išsirinkau knygą, paėmiau ją skaityti, vadinasi, ji bus gili ir gera“, – sakė S. Januška.

Steponui knygos yra nepalyginamai įdomesnės nei pagal jas sukurti filmai. Jo teigimu, pavyzdžiui, Levo Tolstojaus kūrinio „Karas ir taika“ ir jo ekranizacijos net nėra ko lyginti.

„Nesu skaitęs elektroninių knygų, beje, net nenorėčiau, mat toks formatas manęs netraukia. Tai tas pats, kas laikraščius skaityti internete. Manęs tai nežavi. Mano manymu, knyga yra kur kas patogesnė – ją gali visur nešiotis. Esu girdėjęs ir apie elektroninį knygų skaitytuvą. Taip, tai taip pat yra patogu, tačiau tokie dalykai iš knygos atima šilumą...“ – savo nuomonę išsakė S. Januška.