Prieš penkerius metus gyvulinės kilmės produktų atsisakęs R. Valeikis sako visuomet buvęs jautrus žmogus, tad sprendimas neprisidėti prie gyvūnų žudymo buvo sąmoningas ir apgalvotas.

„Pamačiau vieną veganizmo aktyvistų paskaitų ir supratau – ką gi aš apgaudinėju? Esu įsitikinęs, kad po penkiasdešimties, šimto metų, tai, kad mes valgėme gyvūnus, mūsų palikuonims atrodys nesuvokiamas žiaurumas“, – sakė garsus dailininkas.

R. Valeikis sako, kad kiekvienas mūsų gali būti bent šiek tiek geresnis jau šiandien. Pradedant nuo tokių mažų dalykų kaip mitybos įpročių pokyčiai. Juk gera pradžia – jau pusė darbo.

„Šiandien irgi gali būti geras. Šiandien yra tų momentų, kai pakeisdami įpročius, atsisakydami visai nedaug, galime sukelti mažiau kančios. Jei galiu nežudyti – tą ir darau“, – teigė knygos pristatyme su DELFI bendravęs menininkas.

Rimas pabrėžė, kad žmonės dažnai užsimerkia ir pasirenka mieliau nematyti žiaurios gyvulininkystės pramonės realybės.

„Kai žmonės nueina į parduotuvę ir perka dešrą, jie sėkmingai pamiršta kaip ta dešra atsiranda, kaip ji yra pagaminama. Manau, kad jei žmonėms reikėtų savomis rankomis papjauti karvę arba atimti iš jos ką tik gimusį karviuką, dauguma jų to nepadarytų. Bet mes nematome viso šio proceso, todėl galime sėkmingai nusipirkti pakuotę mėsos ir nesuprasti, iš kur ta mėsa atsirado“, – pasakojo R. Valeikis.

Veganizmo šalininkai neretai susiduria su aršiausia kritika ir netolerancija. Galbūt todėl, kad garsiai niekina gyvulininkystės pramonę, aktyviai gina savo ideologiją bei agituoja atsisakyti mėsos ir pieno produktų, be kurių dažnas žmogus neapsieina nė dienos.

Tačiau R. Valeikis sako nepykstąs dėl tokios žmonių pozicijos. Anot jo, tie, kas garsiausiai peikia veganizmą – dažniausiai apie tai ir galvoja.

„Tie žmonės, kurie emociškai neigiamai reaguoja, jie arčiausiai to, kad taps veganais. Jiems tai svarbu, juos tai veikia. Jie kažkodėl apie tai galvoja. Manau, kad tie žmonės, kurie mažiausiai kreipia dėmesį į veganizmo idėjas – jiems vienodai. O tie, kurie pyksta ir nuolat peikia, jaučia įtampa. Kuo tu mažiau užtikrintas savo teisumu, tuo esi piktesnis.

Yra daug žmonių, priešiškai nusiteikusių veganizmo atžvilgiu, bet jiems nėra vienodai, jie tuoj taps veganais“, – savo įžvalgomis dalijosi garsus vyras.

R. Valeikis sako, kad per penkerius metus, kai kardinaliai pakeitė savo mitybos įpročius, nepajuto jokio sveikatos pablogėjimo.

„Manau, kad yra pakankamai daug argumentų veganizmui pasakyti „taip“. Net ir sveikatos atžvilgiu. Nei žmogui pieno produktų reikia, nei mėsos, kuri, pasirodo, dar ir vėžį sukelia. Tai sveika.

Jau penkeri metai ir nenumiriau. Kartais kraujo centre duodu kraujo ir galiu patikinti, mano hemoglobino kiekis puikus“, – pasakojo R. Valeikis, kuriam giminės po pirmųjų trijų veganizmo mėnesių prognozavo vizitą į ligoninę.

R. Valeikio mylimosios A. Gintalaitės knygos pristatymo vakaras:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (404)