Jo teigimu, norėjosi, kad grožiui ir madai skirta šventė būtų ne tik maloni akiai, bet ir naudinga. Būtent todėl dizainerė Aurelija Jurkšaitytė kūrė paltus, kurie atspindėtų pagrindinius šio drabužio raidos etapus. Juos pagyvino iš natūralių akmenų sukurti Jūratės Kalvaitienės ir Zitos Zaveckienės aksesuarai – auskarai, karoliai, apyrankės.

Aktorė Sandra Daukšaitė Petrulėnė, televizijos gelbėtojos Sandra Žutautiene ir Gerda Stiklickienė, dainininkė Vasha, „Mis Lietuva 2013“ Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė, „Mis Kaunas 2013“ Beatričė Viliušytė, šokių trupės „Girls Only“ šokėjos, choreografė Kristina Burneikienė, grožio konkursų dalyvė Diana Nižnik, „Senamiesčio klubo“ vadovė bei tituluota šokėja Beatričė Skabickienė pasipuošė ne tik tuo, ką joms parinko dizainerės, bet ir specialiai prie drabužių priderintomis, profilaktinių ar netgi gydančių savybių turinčiomis skirtingų spalvų pėdkelnėmis.

„Pasirinkti tinkamo storio, atspalvio, rašto pėdkelnes moteriai yra lygiai taip pat svarbu, kaip bet kurią kitą aprangos detalę. Juk jei suklysi, tas aiškiai matysis“, - patikino dainininkė Vasha.

Jai pritardama G. Stiklickienė sakė jau kurį laiką nešiojanti ne tik gražias, bet ir naudingas itališkas kompresines pėdkelnes, todėl jai pasiūlymas pusdienio pasirengimą mados šventei palengvinti tokiu būdu, buvo priimtinas. Televizijos gelbėtoja neslėpė iki renginio nesidomėjusi paltų istorijomis, todėl žinia, kad tai – 19 amžiaus pabaigos mados kūrinys jai buvo netikėta.

„Regis, kad šis drabužis egzistuoja daugybę šimtmečių. Tačiau, pasirodo, istoriniuose šaltiniuose yra išlikę žinių ne apie paltus, o apie apsiaustus“, - sužinota informacija dalinosi žinoma moteris.

R. E. Mazurevičiūtė susirinkusiems pristatė laikotarpio iki Pirmojo pasaulinio karo vizitinę kortelę - platų paltą, vadinamą "duster" (angl. dust - dulkės). Jis turėjo apsaugoti drabužius nuo dulkių bei purvo važiuojant automobiliu. Toks paltas, kaip teigia mados žinovai, galintis pridengti bet kokio stiliaus aprangą, buvo ypač populiarus tarp žmonių, galėjusių sau leisti įsigyti automobilį.

Karo, džiazo, blizgesio, roko, berniukiškas laikotarpis – kiekvienam buvo skirta po vieną ar kelis A. Jurkšaitytės kūrinius bei „Šarkų salos“ dizainerių papuošalus.

Modeliai rudeniui skirtus derinius pristatė skambant du Lietuvos rekordus pasiekusios grupės „Belcanto“ atlikėjų dainoms.

„Pamažu į moterų spintas įsikrausčiusio palto dominavimas vyksta iki šiol. Nesupaisysi, koks jis dabar: ilgas ar trumpas, siauras ar platus, pabrėžiantis moteriškumą ar laisvas ir patogus. Dvidešimto amžiaus moteris nuolat keitė nuomonę, kas jai gražu“, - sakė A. Jurkšaitytė, surengusi trumpą paltų mados istorijos ekskursiją ir pateikusi publikai konkrečius pavyzdžius.

Papuošalų dizainerė J.Kalvaitienė sakė, kad natūralaus akmens dirbinius nesudėtinga priderinti prie bet kurio 20 – ojo amžiaus dešimtmetį vyravusio mados stiliaus.

„Neapdirbti akmenys turi savo energetiką. Kuo jie mažiau paliesti žmogaus, tuo tikresni ir paveikūs yra“, - tvirtino autorė.
Ji su kolege papuošalus kuria iš kvarco, lavos akmens, koralų, upinių perlų, turkio, chrizopazo, turmalino, jaspio, amazonito, florito ir daugybės kitų akmenų, atgabentų iš Afrikos, Indijos ar Jamaikos.
„Kiekvienas gaminys – unikalus. Mes ne tik kad nemėgstam kartotis. Mes net nekuriant bent kiek vienas į kitą panašių darbų. Esminiai akcentai visada skiriasi“, - sakė J. Kalvaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)