„Tuberkuliozę besigydantys vaikai ligoninėje praleidžia ne kelias dienas, o pusę metų ar dar ilgiau. Jei ligos forma – atvira, tuomet jie didžiąją laiko dalį apskritai negali išeiti iš savo palatos. Tik tuomet, kai tuberkuliozė tampa nebekenksminga aplinkiniams, jie gali bendrauti su kitais sveikstančiais vaikais, artimaisiais, draugais“, - sakė tuberkulioze sergančiais mažyliais besirūpinančio labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ vadovė Marija Dubickienė.

Anot jos, jau parinkta vieta, kur galima įkurti reabilitacijos centrą. 100 kvadratinių metrų erdvė turi atskirą įėjimą ir yra netoli skyriaus, kur sveiksta užsikrėtusieji tuberkulioze.

Jau sutarta, kad aktyvius užsiėmimus ligoniukams ves Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentai ir pastarajai aukštajai mokyklai priklausančio sporto centro SIL specialistai.

LSU kancleris Mindaugas Balčiūnas sakė, kad 2013 tyrimas, paskelbtas „Proceedings of the National Academy of Sciences”, įrodė, jog specifinis baltymas peptidas „dermicidinas“ yra labai veiksmingas kovojant su tokiais virusais kaip tuberkuliozė.

Mokslininkai įsitikinę, kad šių natūralių medžiagų ilgalaikis išsiskyrimas sportuojant potencialiai yra efektyvesnis nei tradicinių antibiotikų poveikis, nes mikrobai yra pajėgūs greitai adaptuotis ir tokiu būdu tapti atsparūs tradicinių antibiotikų poveikiui. Tuo tarpu dermicidinas yra natūralus antibiotikas, aktyvuojamas išsiskyrus sūriam prakaitui.

„Tad, sporto nauda tuberkuliozei yra įrodyta. Aktyvumas turi ir kitų teigiamų akcentų. Pavyzdžiui, fizinių pratimų atpildas – dopaminas. Judėjimo džiaugsmas yra pirmas smegenų „maistas“, - teigė pašnekovas.
Anot jo, prie vaikų sveikatos pagerinimo prisidės ne tik SIL kineziterapeutai ir treneriai, bet ir klientai. Dalis pinigų reabilitacijos centrui kaskart atiteks tuomet, kai bus įsigijamas metinis abonementas sportuoti SIL. Paskelbus apie šią geranorišką iniciatyvą vien per pirmąją akcijos dieną surinkta 200 eurų.

Didžiąją dalį lėšų, reikiamų reabilitacijos centrui įrengti, tikimasi gauti iš labdarai neabejingų žmonių, įsigysiančių manekenės Giedrės Rusytės kurtus autorinius papuošalus – ant sėkmę lemiančio raudono siūlo pakabintus paauksuotus arba pasidabruotus žmogučius. Jų galima bus rasti grožio centruose, sporto klubuose, kitose lankomose vietose. Riboto tiražo papuošalas naujam savininkui atiteks už ne mažesnę nei 15 eurų auką.

Vienuoliktus veiklos metus skaičiuojantis labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“ išskirtinai rūpinasi tuberkulioze sergančiais vaikais. Jo vadovės M. Dubickienės ir iniciatyvos rėmėjų dėka Kauno klinikinėje ligoninėje atnaujinta 16 palatų, įrengtas gintaro terapijos kambarys, žaidimų erdvė, bibliotekėlė, kompiuterių klasė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)