Finansiškai nukentėjęs Pushaz: kur tu tarp 20 tūkstančių rasi tą „girtuoklį“?

Vyras su sūnumi į festivalį atvyko šeštadienio vakarą, norėjo išvysti didžiausia renginio viešnia tituluojamos Ellie Goulding pasirodymą. Tiesa, pastarasis jo nesužavėjo. „Arogancija ir šaltumas ant scenos, jokio bendravimo su publika, skurdus šou“, – vardijo Pushaz ir pridūrė, jog E. Goulding tikrai turėtų ko pasimokyti iš tą vakarą ant scenos lipusių lietuvaičių: Marijono Mikutavičiaus, Justės Arlauskaitės-Jazzu bei Sauliaus Prūsaičio.

Vis dėlto atlikėją labiausiai nuvylė ne E. Goulding pasirodymas, o, anot jo, neprofesionalus organizatorių darbas bei požiūris į festivalio lankytojus.

„Norėdamas palikti automobilį stovėjimo aikštelėje turėjau „suploti“ 10 eurų už penkias valandas. Jau įvažiavus į aikštelę kas penktame automobilyje vyko „baliai“. Žodžiu, toje vietoje, kur transporto priemonės nuo pirmo „WV Golf“ iki „Porsche Cayenne“ – vyko atskiras festivalis“, – savo įspūdžiais dalijosi A. Glušakovas-Pushaz.

Po koncerto, jau sutemus, grįžus į stovėjimo aikštelę, vyro su sūnumi laukė nemaloni staigmena – jie rado išdaužtą automobilio stiklą. „Grįžus į stovėjimo aikštelę, kuri skendėjo visiškoje tamsoje, nebuvo nė vieno žmogaus iš organizatorių personalo. Šalia buvęs informacijos centras – tuščias. Šalia įėjimo į aikštelės į festivalio teritoriją – ten buvusių apsaugos darbuotojų – nė gyvos dvasios. Žodžiu, pats tas „suktis“ stovėjimo aikštelėje: tamsu, nėra personalo ir daug grobio“, – pasakojo Pushaz.

Nors atlikėjas patyrė finansinių nuostolių, į nieką nesikreipė. Pasak jo, tiesiog nebuvo aišku, pas ką jis turėtų kreiptis. „Atvykus policijos pareigūnams rašyti protokolą būtų buvę beprasmiška, net ir radus aplink daugiau apspardytų automobilių. Kur tu tarp 20 tūkstančių rasi tą „girtuoklį“? Juolab, kad tuo metu kaip tik užsidegė muziejaus pastatai“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo nuomone, organizatoriai nepasirūpino tinkamu dalyvių informavimu apie saugumą festivalio teritorijoje.

„Prieš įeidamas į festivalį kaip tyčia pastebėjau organizatorių iškabintas taisykles dalyviams. Jų buvo tiek daug, jog atrodė, kad pakliūname į karo zoną. Bet pasigedau paprastų lentelių ar nuorodų, kur kreiptis dalyviams, iškilus kokiems nors klausimams ar rūpesčiams. Juk ne tik dalyviai atsakingi už savo elgesį, kultūrą ar panašiai, – pastabomis dalijosi Pushaz. – Organizatoriai atsakingi už dalyvių saugumą, jų turto saugumą bei dalyvių informavimą įvairiais klausimais. Tokiais kaip: pasiklydo vaikas, dingo palapinė, žmogus guli be sąmonės. Tačiau organizatoriai, matyt, „permetė“ šiuos klausimus spręsti 112.“

Nusprendęs, kad neverta kviesti policijos pareigūnų ar ieškoti atsakingų asmenų, Pushaz su sūnumi išvyko namo.

DELFI pasiteiravus, ar nebuvo gaila tiesiog numoti ranka į patirtus nuostolius, pašnekovas pabrėžė, kad jo nuostolis – visiški niekai, palyginus su muziejui padaryta žala.

„Nuostoliu to nepavadinčiau, ypač gaisro fone. Nuvylė organizatorių darbas, nes truko elementaraus dalyko – visą parą dirbančio informacijos centro, – savo nuomone dalijosi A. Glušakovas-Pushaz. – Kai surinkti pinigus už stovėjimą, ten kameros stovėjo, nes neduok dieve, kažkas 10 euriukų nesumokės, o po to jau niekam nebeįdomu...“

Organizatorių komentaras

DELFI susisiekus su festivalio „Granatos Live“ atstove Goda Deksnyte, ši patikino, kad informacijos centras dirbo didžiąją paros dalį. „Informacijos centras dirbo iki dviejų ar trijų nakties, tačiau likusį laiką šalia jo budėjo apsaugos darbuotojai, į kuriuos visada buvo galima kreiptis“, – kalbėjo G. Deksnytė.

Jos tikinimu, informacijos centro darbuotojai aktyviai bendravo su festivalio dalyviais: padėjo atrasti pamestus daiktus, padėjo spręsti kitas problemas.

Pasidomėjus, ar ji buvo informuota apie incidentą stovėjimo aikštelėje, ši pasakojo, kad apsaugos darbuotojai negavo nė vieno skundo. Ji pati girdi tik vieną, Pusho, skundą dėl incidento stovėjimo aikštelėje.

Tiesa, ji pabrėžė, jog stovėjimo aikšteles prie festivalio buvo įkūrę ne tik organizatoriai.

„Buvo tokių stovėjimo aikštelių, kurias įkūrė netoliese gyvenantys vietiniai. Jie, reaguodami į festivalį, taip pat siekė užsidirbti. Apie tų aikštelių saugumą atsako jie patys“, – kalbėjo G. Deksnytė.

Papildyta 15:30 val.

Po DELFI straipsnio publikacijos, festivalio „Granatos Live“ organizatoriai papildė savo komentarą.

„Pushaz nukentėjo ne festivalyje – stovėjimo aikštelės nėra festivalio teritorijoje, jos yra už festivalio teritorijos ribų“, – DELFI atsiųstame laiške rašė festivalio atstovė G. Deksnytė.

Ji taip pat pridūrė, jog festivalio teritorijoje buvo informacinių tentų, kurių, Pusho nuomone, trūko. „Festivalio teritorijoje buvo didelio formato informaciniai tentai, kuriuose buvo pateikta informacija kas kur yra, infocentro vieta ten taip pat buvo pažymėta, taip pat kitos nuorodos, tad teiginys, jog festivalyje nebuvo nuorodų, kur kas yra, šiuo atveju yra visiškai neteisingas, – teigė Goda ir pridūrė. – Dalyviams buvo paruošti nemokami lankstinukai su festivalio informacija, juose taip pat buvo pažymėta infocentro vieta.“

Festivalio atstovė taip pat svarstė, kas turėtų atlyginti mokamoje stovėjimo aikštelėje festivalio lankytojo patirtą žalą. „Ar pastačius automobilį bet kur gatvėje, pavyzdžiui Vokiečių gatvėje, ir mokant 2,5 euro už valandą, už jo saugumą ir galimus apgadinimus atsako Vilniaus miesto savivaldybė? Pagal Pusho logiką, taip turėtų būti, nes už stovėjimą reikia mokėti ir už Vokiečių gatvėje subraižytą automobilį turėtų atsakyti Šimašius, – nuomone dalijosi G. Deksnytė. – Stovėjimo aikštelėse,įskaitant didelius užsienio festivalius, pavyzdžiui, „Opener“ ar mokamas miesto stovėjimo aikšteles, šiaip jau yra teikiama automobilių stovėjimo paslauga.“

Festivalio metu sudegė su muziejaus ekspozicijos pastatai

DELFI primena, jog didžiausias incidentas festivalyje kilo naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Pasibaigus koncertams pagrindinėje festivalio scenoje ir dangų nuspalvinus fejerverkams, užsidegė muziejaus ekspozicijos pastatas. Netrukus liepsnos pasiglemžė ir antrą šalia stovėjusį pastatą.

Kilus gaisrui, organizatoriai ėmėsi saugumo priemonių: į gaisro vietą sugūžėję smalsuoliai buvo paraginti atsitraukti kuo toliau nuo gaisro židinio, arčiausiai gaisro esančioje scenoje buvo sustabdyta programa, per mikrofonus buvo pranešta apie pavojų bei paraginta saugoti save, apie incidentą buvo informuojama ir festivalio feisbuko puslapyje.

Festivalio organizatoriai: tai buvo tyčinis padegimas

Pirmadienio popietę „Radiocentro“ eteryje kalbėjęs festivalio „Granatos Live“ organizatorius Vaidas Zdanevičius dėstė, jog, jo nuomone, gaisro priežastis – tyčinis padegimas.

„Nesu nei tyrėjas, nei detektyvas, nei ugniagesys, bet daug apie tai galvojau. Manau, tai buvo tyčinis padegimas. Kodėl? Dėl sodybos lokacijos. Ji buvo miško proskynoj, neapšviesta, ten vyko kažkokie remonto darbai. Ten netyčia atsidurti negalima. O ją padegti labai paranku, nes jei būtų užsidegus sodyba aktyvioj festivalio zonoj, ji momentaliai būtų užgesinta. Iškart būtume pamatę žiežirbas, dūmus, ugnį, dar kažką. O dabar sužinojom, kad dega sodyba, kai pamatėm liepsnas vos ne virš medžių,“ – išskirtinio pokalbio metu „Radiocentro“ eteryje teigė Vaidas Zdancevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)