Priešistorė. Kaip kilo ažiotažas?

Atvirame interviu, kuris žiniasklaidai buvo išplatintas paskutinę praėjusių metų savaitę, Urtė papasakojo nemažai savo ir gerokai vyresnio mylimojo santykių detalių.

Viena jų – kad įsižiebusių santykių iniciatorius buvo 28-erių A. Perezas. Pora susipažino socialiniame tinkle „Instagram“, netrukus po A. Perezo skyrybų su lietuve žmona.

„Jis man parašė pirmas, taip pradėjome vis daugiau ir daugiau bendrauti, kol galiausiai susitikome ir supratome, kad nebegalime vienas be kito“, – dėstė jauna mergina.

Urtė tikino, kad 12 metų amžiaus skirtumas trikdo aplinkinius, tačiau ne ją pačią. Įsimylėjusi mergina sakė tikinti, kad jųdviejų su Aaronu laukia graži ateitis drauge. Ji neatmeta galimybės dėl mylimojo persikelti gyventi į JAV. To esą norėtų ir pats Aaronas.

Paklausta, kaip gi atrodo jųdviejų laisvalaikis, 16-metė mergina nedaugžodžiavo ir pasakė, kad jiedu su Aaronu mėgsta keliauti, tačiau dažniausiai laiką leidžia jo namuose Los Andžele.

Visą interviu galite perskaityti ČIA.

Interviu sukėlė diskusiją tarp skaitytojų. Ar suaugusio vyro santykiai su nepilnamete staiga tapo norma? Naujametė naktis, kurią A. Perezas ir jo išrinktoji praleido naktiniame klube „Agentūra“, taip pat iškėlė vieną svarbų klausimą – kaip nepilnametė atsidūrė vakarėlyje, į kurį patenka tik pilnametystės sulaukę asmenys?
Aaronas Perezas su mylimąja Urte

DELFI pavyko susisiekti su vienu iš naktinio klubo „Agentūra“ savininku Giedriumi Ambrazevičiumi, tačiau kalbėti negalėjęs verslininkas patikino į rūpimus klausimus atsakysiantis raštu. Kol kas komentaras nėra pateiktas.

A. Perezas: nemanau, kad jos apsilankymas klube yra problema

DELFI kalbintas A. Perezas sako nesureikšminantis naujametės nakties įvykių. Tai, kad nepilnametė jo mylimoji kartu linksminosi naktiniame klube, kuriame laukiami lankytojai nuo 18 metų, anot milijonieriaus, dar nereiškia, kad ji vartojo svaigiuosius gėrimus.

„Jai nebuvo galima gerti, ji turėjo „X“ žymę ant savo rankos. Be to, mes buvome kviestiniai svečiai. Žinote, daugybė nė pilnametystės nesulaukusių garsenybių yra rengę pasirodymus naktiniuose klubuose ar vakarėliuose, į kuriuos įleidžiami asmenys nuo 21metų. Tad kol ji nevartoja alkoholio ir nėra raginama tą daryti, nemanau, kad jos apsilankymas klube yra problema“, – susiklosčiusią situaciją komentavo Amerikos turtuolis.

Pasiteiravus, kaip Urtės artimieji žvelgia į jųdviejų santykius, A. Perezas patikino, kad jaunos merginos šeima yra labai supratinga.
Aaronas Perezas su mylimąja Urte

„Mudu su Urte ir jos mama maždaug prieš keturis mėnesius nuvykome savaitės trukmės atostogoms į Madridą. O su Urtės tėvu susipažinau per Kalėdas ir viskas praėjo sklandžiai, mes puikiai sutarėme“, – sakė A. Perezas, taip patvirtindamas, kad su mylimosios tėvais jau yra supažindintas ir jų santykiai Urtės tėvams ne naujiena.

A. Perezas sako, kad staiga užgriuvęs visuomenės dėmesys ir kritika dėl suaugusio vyro santykių su nepilnamete nei Urtės, nei jos šeimos neatbaidė.

„Reikia laiko prie to priprasti, bet jiems puikiai sekasi. Sulaukėme ne tik kritikos, bet ir gerų žodžių. Žmonių komentarai mūsų santykiams įtakos neturi“, – sakė A. Perezas.

„Ar jai tikrai 16?“, „Galbūt ji meluoja dėl savo amžiaus?“, „Pažiūrėkite, kokia suaugusi atrodo!“. Panašaus pobūdžio kalbos lydėjo Urtės ir Aarono santykius. Tačiau Amerikoje gyvenantis turtuolis sako, kad yra visu 100 proc. įsitikinęs, kad Urtei iš tiesų 16.

„Pirkau jai skrydžio bilietus, esu matęs jos „Visa“ kortelę. Na, nebent ji turi kitą, suklastotą“, – juokėsi A. Perezas.

Seksologas tvirtina, kad šiuolaikinės šešiolikmetės – gerokai brandesnės

Socialiai atsakingoje visuomenėje suaugusio vyro ir nepilnametės merginos santykiai sukelia daugybę klausimų. Nenuostabu, kad viešai kalbėdami apie savo jausmus, pora sukėlė didžiulį ažiotažą.

Anot seksologo, psichoterapeuto Viktoro Šapurovo, šiais laikais 16 metų merginos gerokai brandesnės nei prieš 30-40 metų, puikiai suvokia savo veiksmus ir galimas jų pasekmes.

„16 metų mergina teisiškai yra nepilnametė, bet kūniškai ir, iš dalies, psichologiškai, ypač mūsų laikais, supratimo apie gyvenimą turi nemažai.

Tai nėra gili vaikystė, kai nesuvokiama, kas vyksta ir kur veda pasirinkti veiksmai. Dauguma jaunimo atstovų intymų kontaktą pradeda 15-16 metų, kartais ir anksčiau. Tad 16 metų nėra tas amžius, kai nesuvokiami savo paties veiksmai.

Prieš 30-40 metų 16-metės buvo daug mažiau patyrusios ir psichologiškai subrendusios nei yra šiuo metu. Šiais laikais – gausybė informacijos apie viską. Manau, kad 16-metė turi galimybių būti pakankamai atsakinga nepaisant to, kad iki pilnametystės dar dveji metai“, – teigė V. Šapurovas.
Viktoras Šapurovas

Panašiu požiuriu vadovaujasi ir psichoterapeutas Olegas Lapinas. Pasiteiravus, kodėl suaugęs vyras galėtų susidomėti 16 metų mergina, jis patikino, kad tai gali būti susiję su merginų lytinio brendimo pabaiga.

„Lytinis potraukis 16 metų merginai – pakankamai dažnas reiškinys, nes būtent šiame amžiuje pasibaigia merginų lytinis brendimas. Kai kurios merginos bręsta lėčiau, kai kurios – greičiau. Psichologinė merginų branda gali labai plačiai svyruoti – nuo mergaitiškos iki suaugusios moters brandos“, – teigė O. Lapinas, pridurdamas, kad kiekvienos merginos atvejis yra individualus.

Teisininkas: vadovaujantis geros moralės normomis, tokių santykių nereikėtų toleruoti

DELFI kalbintas advokatas Karolis Rugys sako, kad teisės aktai santykių su gerokai vyresniu partneriu nereglamentuoja, tačiau, vadovaujantis geros moralės normomis, tokių santykių toleruoti nedėrėtų.

„Žmogaus privatus gyvenimas neliečiamas, civilinis veiksnumas yra asmens galimybė savarankiškai ir visa apimtimi įgyti, įgyvendinti savo teises ir prisiimti pareigas bei savarankiškai už jas atsakyti

Veiksnumas priklauso nuo amžiaus ir gebėjimo bei galėjimo suvokti savo veiksmų esmę ir reikšmę bei pilnai juos valdyti. Lietuvoje veiksnumas atsiranda tik nuo pilnametystės, t.y. kai asmeniui sueina aštuoniolika metų.

Taigi, abejotina, ar jaunesnis asmuo suvokia savo santykius su į tėvus tinkančiu partneriu, klausimas ar nepilnamečiui nėra daroma žala. Nors teisės aktai tokių dalykų nereglamentuoja, tačiau manytina, kad reikėtų vadovautis geros moralės normomis ir tokių santykių netoleruoti“, – teigė K. Rugys.

Anot teisininko, Lietuvoje nusikaltimu yra laikomi lytiniai santykiai su nepilnamečiu, jaunesniu nei 16 metų. Teismų praktikoje laikoma, jei nepilnametis asmuo yra 14 metų ar vyresnis, jo sutikimas dėl lytinių santykių yra laikomas kaip atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Nusikalstama veika būtų tik tuo atveju, jeigu nepilnamečiui būtų pasiūlytas ar duotas atlygis už lytinių santykius, kitu atveju, t.y. nepilnamečiui sutinkant, tai nėra laikoma nusikaltimu.

Tokiu būdu nuo ankstyvaus seksualinio poveikio Lietuvoje yra ginami tik mažamečiai asmenys. Išimtys yra numatomos tik ligos, nepakankamo subrendimo ar tais atvejais, kai nepilnametis asmuo nesuvokė savo veiksmų“, – tvirtino teisininkas.
Karolis Rugys
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (525)