„Kaip tapti turtignu? Peržengus tam tikrą bazinę kartelę, turtas ir skurdas yra gana subjektyvios sąvokos, priklausančios nuo žmogaus vertybių ir pasaulėžiūros. Rašytojas Dave Ramsey yra pasakęs, kad mes perkame daiktus kurių mums nereikia už pinigus, kurių neturime, kad padarytume įspūdį žmonėms, kurie mums nepatinka. Tai puikus neturtingo žmogaus apibrėžimas. Janukovičius turėjo asmeninį zoologijos sodą ir paauksuotą tualetą, bet ar galėtume šį dvasios ubagą pavadinti turtingu? - retoriškai klausė ekonomistas. - Turtingas žmogus yra tas, kuris turi mylinčią ir mylimą šeimą, draugų, kuriais gali pasitikėti, bei dvasinę ir fizinę sveikatą.“

N. Mačiulis atkreipia dėmesį, kad turtingas žmogus nesidalina blizgančių automobilio ratlankių nuotraukomis socialiniuose tinkluose, jo akys nesudrėksta apsivilkus naują vardinę suknelę, o jo gyvenimas nesugriūna, kai kaimynas paaukštinamas pareigose arba nusiperka metru ilgesnę jachtą.

Anot ekonomisto, turtingas žmogus vertina akiratį praplečiančią knygą ar pažintį, džiaugiasi geru grybų derliumi ar galimybe pasidalinti patirtimi, didžiuojasi sėkmingai parašytu nacionaliniu diktantu, turi daugiau ne savo, o peizažo ir draugų nuotraukų.

„Žmogus, nesugebantis objektyviai ir kritiškai vertinti aplinkos, kurio veiksmus valdo fanatizmas, baimė, pagieža, pavydas, nepasitikėjimas arba noras įtikti aplinkiniams, gyvena nuolatiniame dvasiniame skurde. O tai dažniausiai yra blogiau nei finansinis skurdas. Toks žmogus bus manipuliacijų, propagandos ir konspiracinių teorijų auka, nepasitikinti savimi bei nevertinanti aplinkinių, - neabejoja jis. - Žinoma, finansinis nepriteklius gali užkirsti kelią siekti nematerialinių tikslų ir aukštesnių vertybių. Jei visą laiką esi priverstas galvoti kaip apmokėti sąskaitas ir pamaitinti vaikus, laiko mokymuisi, savirealizacijai ir draugams gali nelikti.“

Mokslas, pasak N. Mačiulio, yra universaliausias ir kone vienintelis patikimas draudimas nuo skurdo (loterija, priešingai, yra neblogas būdas užsitikrinti, kad niekada finansiškai nepraturtėsi). Tačiau patarimas mokytis (ne tik mokykloje, bet ir visą gyvenimą) yra toks pats akivaizdus, kaip ir rekomendacija rytais išsivalyti dantis. Tik ignoruojant pastarąjį patarimą, nemalonios pasekmės pajuntamos daug greičiau.

Tačiau ekonomistas pabrėžia, kad vis tik nereikėtų klaidinti jaunuolių, kad turtingu ir laimingu galima tapti tik dirbant patinkantį darbą, tik tuomet kai darbas yra hobis.

„Tai yra pasaka, kartojama įkvėpimo ieškantiems pigiose motyvacinėse knygelėse. Galbūt aš klystu, bet jei visi dirbtų tik jiems malonų darbą, pasaulyje greičiausiai trūktų proktologų, urologų, venerologų, būtų išasfaltuojama daug mažiau kelių, pasodinama nepakankamai bulvių ir pamelžiamos ne visos karvės, - neabejoja jis. - Taip, reikia siekti susirasti pasitenkinimą suteikiantį darbą, tačiau sėkmingas ir turtingas žmogus žino, kad yra laikas šeimai, draugams ir pramogoms, bet yra ir laikas darbui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)