„Aš ir vėl scenoje. Šitoje scenoje buvau daugybę kartų kaip aktorė, kaip vedėja... Išeidama jutau, kaip tuoj tuoj pasigirs paskutinis skambutis ir prasidės spektaklis arba pakils operatoriaus ranka ir prasidėjus transliacijai pasakysiu „Labas vakaras ponai ir ponios“, – taip savo kalbą konferencijoje pradėjo Jurgita. – Bet šįkart aš ne aktorė ir ne vedėja. Tik viena iš tų, kuriai teko patirti artimo žmogaus savižudybę.“

Ši kalba tik praėjus kiek daugiau nei mėnesiui paplito internete. Vaizdo įrašą, kuriame daugiau nei pusvalandį Jurgita pasakoja savo išgyvenimus ir ragina visus nebūti abejingiems, o atsistoti ir apkabinti savo artimą, peržiūrėjo dešimtys tūkstančių lietuvių.

Pastarosiomis dienomis ši J. Jurkutės kalba pradės plisti dar plačiau – jos kalbos įrašas papildytas angliškais subtitrais, negana to – kalbą nuo šiol galima pamatyti ir gestų kalba. „Kai TEDxVilnius organizatoriai pasakė, jog su jais susisiekė gestų kalbos asociacija ir norėtų kartu skleisti žinią apie tai, ką jaučia artimo savižudybę išgyvenęs žmogus, šypsojausi iki ausų. Šypsausi ir dabar, nes apkabinimo galia, kaip ir žodžio – šildanti, raminanti, įkvepianti, palaikanti, stiprinanti“, – feisbuke draugams ir sekėjams jaudinančią žinią pranešė Jurgita.

Šia naujiena pasidalijo ir TEDxVilnius konferencijos organizatoriai. Feisbuke jie rašė, kad Jurgitos kalbą peržiūrėjo jau daugiau kaip 264 tūkstančiai žmonių: „Kalba, kuria verta dalintis! Jurgita Jurkutė TEDxVilnius scenoje pasidalino savo, kaip žmogaus, kuris patyrė artimo žmogaus savižudybę, patirtimi. Kalbą lietuvių kalba jau peržiūrėjo daugiau nei 264 tūkstančiai žmonių, kalba turi angliškus subtitrus, o šiandien mes dalinamės nuoroda, kurioje kalba verčiama į gestų kalbą, tad dalinkitės su visais, kurie kalbos išgirsti dar negalėjo!“

J. Jurkutė iki šiol stengėsi neviešinti didžiausio savo asmeninio skausmo. Jos gyvenimą sukrėtė net dviejų žmonių savarankiškas noras pasitraukti iš gyvenimo. Pirmasis gyvenimo stygą nutraukė jos tėvas, o prieš kelerius metus tai padarė ir jos mokytojas, scenos kolega ir profesionalus aktorius Vytautas Šapranauskas.

Laikas mažinti tylą ir kalbėti. Savižudybių mąstai Lietuvoje ir visame pasaulyje rodo, kad šalia mūsų yra daugybė kenčiančių žmonių, – kalbėjo Jurgita ir baigdama savo kalbą vėl prisiminė tėčio netektį. – Buvo vos kelios dienos po tėčio laidotuvių, kai aš eidama gatve susitikau pažįstamą žmogų. Jis nepasakė nė vieno žodžio, tik stipriai stipriai apkabino. Jis pasidalino žmogiška šiluma ir stiprybe, kurios man taip reikėjo.“ Baigusi savo pranešimą, Jurgita Jurkutė paprašė visų, susirinkusiųjų salėje, atsistoti ir apsikabinti. Minia žmonių lyg vienas pakilo ir apsikabino šalia esančius. Daugelio jų akyse kaupėsi ašaros, jos liejosi ir Jurgitos akyse.

Psichologinė pagalba telefonu

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)