Apdovanojimas J. Statkevičiui skirtas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

Apdovanojimą įteikė Kultūros ministras Šarūnas Birutis, pradėdamas ceremoniją išsamia kalba apie Juozo nuopelnus Lietuvai: „Džiaugiuosi, galėdamas pasveikinti ryškiausią mados pasaulio garsenybę. Žmogų, kuris, drąsiai pasakysiu, diktuoja madą čia Lietuvoje ir ne tik Lietuvoje. Žmogų, per kurį Lietuvos mados industrija yra žinoma pasaulyje. Žmogų, kuris neapsiriboja tik išpuoselėtais, fantazijos pilnais aukštosios mados pristatymais. Ypatingas jo indėlis yra ir į operos, dramos, šokio meno išraiškas.

Galvoju, kad žmogus, kuriam dievas davė talentą, to talento sustabdyti negali. Jis trykšta visaip ir visada. Ypatingai noriu pažymėti paskutinę ir, aš taip pasakysiu, geriausią kolekciją. Geriausią todėl, kad buvo kaip visada nuostabūs kostiumai, kaip visada nuostabi scenografija, garso takelis. Bet svarbiausia, kad tai buvo pasakojimas Lietuvai apie Lietuvą. Pasakojimas apie mūsų istoriją, apie mūsų šaknis. Apie tai, iš kur mes atėjome ir kur mes einame. Tai parodyti sugeba ne kiekvienas ir parodyti reikiamu metu ir reikiamoje vietoje.

Šarūnas Birutis
Džiaugiuosi, galėdamas pasveikinti ryškiausią mados pasaulio garsenybę. Žmogų, kuris, drąsiai pasakysiu, diktuoja madą čia Lietuvoje ir ne tik Lietuvoje. Žmogų, per kurį Lietuvos mados industrija yra žinoma pasaulyje.

Kodėl reikiamu metu? Todėl, kad 2017-ieji – Tautinio kostiumo metai. Daugelis, matyt, galvoja, kaip tą tautinį kostiumą pristatyti. Štai ateina Juozas, ateina kūrėjas, drįsiu pasakyti, ateina genijus ir parodo, kaip reikia parodyti ir pristatyti“.

Pilnutėlėje salėje, kurioje vyko apdovanojimo įteikimas, suskambo aplodismentai, o Š. Birutis šyptelėjo, kad šįkart aplodismentus Juozui dovanoja daugybė Kultūros ministerijos darbuotojų.

„Labai tikiuosi, kad gandai, jog Juozas ilgesniam laikui išvyks iš Lietuvos, yra visiška netiesa. Nes kitais metais mums labai svarbus toks tautinio kostiumo ambasadorius, nes niekas geriau nepristatys to tautinio kostiumo ir raštų nei Juozas Statkevičius“, – kalbą baigė ir apdovanojimą susigraudinusiam J. Statkevičiui įteikė Š. Birutis.

Įteikdamas apdovanojimą Š. Birutis pakvietė Juozą kitais metais tapti Tautinio kostiumo ambasadoriumi ir iš šio išgirdo teigiamą atsakymą.

Juozas Statkevičius, Šarūnas Birutis

„Pirmiausia, tai turėčiau padėkoti ir nulenkti jau žilą savo galvą. Daugybę metų skiriu šitam darbui, – padėkos kalbą nutilus aplodismentams pradėjo J. Statkevičius. – Tas, kuris garsiai rėkia ir spardosi, tas iki kažkokių laimėjimų „dasimuša“.“

Jau kelis dešimtmečius J. Statkevičiaus vardas ryškiausiai žiba Lietuvos mados pasaulyje. „Nors atrodo, kad sijonai nėra kažkoks menas, bet kartais tuos sijonus galima pakelti aukščiau“, – juokėsi Juozas.

Ne paslaptis, kad aukštoji mada – sunkiai pasiekiamas malonumas eiliniam piliečiui, tačiau Juozas tikina, kad nebūtina siekti turėti dizainerio kostiumą savo spintoje, daug svarbiau suvokti, kokio peno galima pasisemti iš aukštosios mados. „Jei žmogus negali madingai rengtis, tai gali gauti supratimą apie madą. O kita vertus, dvasiai peno gali gauti teatre. Daugiau kaip 27 metus tai darau, – apie savo indėlį į teatro kostiumus prabilo Juozas. – Visi mano sukurti kostiumai netilptų šioje salėje. Turbūt net neužtektų nė „Siemens“ arenos, kad sutalpinčiau visus kostiumus ir batus.“

J. Statkevičius ne kartą yra sulaukęs garbių įverinimų, tačiau kaip ryškiausią šįkart paminėjo užsienio spaudą: „Su šito bernelio pastangomis Lietuva atsirado pasaulio mados žemėlapyje“, – amerikietiškame „Vogue“ išspausdintą komplimentą atsiminė Juozas.

Juozas Statkevičius
Esu „žiauriai“ laimingas, kad ne po mirties

„Esu „žiauriai“ laimingas, kad ne po mirties, – dar kartą apdovanojimu pasidžiaugė kalbą baigdamas J. Statkevičius. – Gal žiūrint atrodo taip lengva viskas. Nors, žinote, valanda grožio, o metai darbo. Aš jau tiksliai žinau, kas bus kitais metais. Negaliu nuvilti žmonių, net susigraudinau... Šitas apdovanojimas nuskambėjo labai garsiai. Telefonas „užlūžo“. Žmonės rašo iš visur, iš Čikagos...“

J. Statkevičius Lietuvoje yra unikalus mados bei kultūros fenomenas – pirmasis Baltijos šalių dizaineris, parodęs savo aukštosios mados kolekciją pasauline madų sostine laikomame Paryžiuje ir įtraukęs Lietuvą į pasaulio mados akiratį. J. Statkevičius kuria kostiumus Lietuvos režisierių Eimunto Nekrošiaus, Gintaro Varno, Rimo Tumino, Anželikos Cholinos, Dalios Ibelhauptaitės, Oskaro Koršunovo ir kitų režisierių spektakliams.

Ankstesni Juozo Statkevičiaus apdovanojimai:

1998 Šv. Kristoforo apdovanojimas už geriausią teatro kostiumą;

2004 metais Kultūros ministerijos ir atminimo ženklo „Auksinis scenos kryžius“ diplomas už geriausius 2003/04 m. sezono kostiumus;

2002 LVMH („Louis Vuitton Moet Henessy“) koncerno premija už progresą (Paryžius);

2001 LVMH („Louis Vuitton Moet Henessy“) koncerno premija už debiutą (Paryžius);

2000 „COSMOMADA“ premija už Cosmopolitan madą;

Naujausia Juozo Statkevičiaus kolekcija:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)