Pristatyme Suomijos atstovės demonstravo savo tradicinius imbierinius namelius, Vokietijos – Kalėdų vainikėlius, Kinijos – arbatą, saldainius iš vaisių ir, žinoma, kinų porcelianą. Japonijos atstovės svečiams rodė, kaip kuriamas kaligrafijos ir origami menas.

Visa tai bus galima pamatyti bei įsigyti ir Kalėdų mugėje. Graikijos stende bus siūloma aliejaus ir vyno. Prancūzijos stende bus galima rasti itin kokybiškų vynų, Christian Dior kaklaraiščių, skarų ir kvepalų. Iš viso mugėje dalyvaus 27 šalių atstovai, kurie siūlys savo šalių tradicinius patiekalus bei suvenyrus, taip pat - 3 tarptautinės mokyklos bei Vilniaus Tarptautinė moterų asociacija.

Mugėje svečius linksmins Kalėdų senelis, vyks specialus koncertas. Atkeliavę bus kviečiami prisidėti prie labdaros rinkimo ir paaukoti 2 litus į specialias aukų dėžutes prie įėjimo į Rotušę. Prekiaudami iš įvairiausių pasaulio kraštų atvežtais suvenyrais ir savo pačių rankomis kurtomis dovanėlėmis už nedidelę kainą, mugės organizatoriai tikisi, kad ekonominė krizė nesutrukdys pasiekti užsibrėžto tikslo ir surinkti ne mažiau kaip 150 tūkst. litų (pernai buvo surinkta 250 tūkst. litų).

Šio renginio idėja gimė 2002 metais, kai Austrijos ambasadoriaus rezidencijoje tuometinio ambasadoriaus žmona p. Rosemaria Schwarzinger surengė pirmąją nedidelę mugę. Pastaruosius kelerius metus ją rengia Vilniaus tarptautinė moterų asociacija. Per šį laikotarpį Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje buvo surinkta beveik 400 tūkst. litų. Praėjusiais metais renginį aplankė apie 4 tūkst. žmonių.

Šių metų šventėje surinkti pinigai atiteks Kauno spec. mokyklos Nr. 1, ugdančios psichikos negalią turinčius vaikus ir jaunuolius, renovacijai bei darbo klasių įrengimui, Socialinės pagalbos vyresniems žmonėms ir neįgaliesiems centrui Ukmergėje (bus įrengtos automatinės durys, kurios labai palengvins ten gyvenančiųjų dalią), Pagalbos moterims ir vaikams centrui „Nendrė“ (virtuvės įrangos įsigijimui), Dingusių asmenų šeimų paramos centrui (virtuvės įrangos atnaujinimas prekybos žmonėmis aukų prieglaudoje), organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vykdomai mergaičių švietimo ir socialinių įgūdžių ugdymo programai.

Baklavos receptas

Jau besiruošiantiems šventėms, Graikijos ambasadoriaus Lietuvoje žmona Zoe Catsambis pamokė, kaip lengvai namuose galima pasigaminti tradicinį graikišką saldumyną baklava, kuris privalomas ant kiekvieno graiko Kalėdų stalo.

Produktai:

0,5 kg lapų tešlos „Fyllo“ (jos galima rasti ir Lietuvos prekybos centruose);
0,5 kg stambiai maltų migdolų arba riešutų;
2 valgomieji šaukštai maltų džiūvėsių;
1,5 arbatinio šaukštelio cinamono;
0,5 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių (pagal skonį);
1-1,5 arbatinio puodelio ištirpinto sviesto.

Sirupui 

3 arbatiniai puodeliai cukraus;
2 arbatiniai puodeliai vandens;
0,5 stiklinės medaus arba gliukozės
truputį vanilės;
2 citrinų žievelės, 0,5 citrinos sulčių;
2 šaukštai konjako, brendžio ar kito alkoholinio gėrimo.

Gaminama baklava
Gaminimo trukmė – 1 valanda. Dubenėlyje sumaišykite migdolus arba riešutus, džiūvėsius, cinamoną ir gvazdikėlius. Ištirpinkite sviestą ir patepkite juo kepimo skardą. Vieną tešlos lapą patepkite sviestu ir pusę jo užtepkite riešutų mase. Susukite užteptą tešlos lapą į ritinėlį ir įdėkite į kepimo skardą. Susukite ir pridėkite pilną kepimo skardą tokių ritinėlių.

Iš viršaus baklavą patepkite trupučiu sviesto ir aštriu peiliu supjaustykite ritinėlius gabaliukais, kokio dydžio norite. Peilis būtinai turi būti aštrus, kad jie neiširtų. Supjaustę ritinėlius, apšlakstykite juos truputėliu šalto vandens. Taip paruoštą skanėstą galima užšaldyti ir šaldiklyje.

Kepkite orkaitėje 30–40 minučių 175 °C temperatūroje, kol taps gelsva. Kol keps, sudėkite produktus sirupui į puodą ir virkite 5–10 min. Vos tik baklavą ištrauksite iš orkaitės, užpilkite ant jos karštą sirupą. Palikite kuriam laikui, kol sirupas susigers. Kad baklava būtų traški, neuždenkite dangčiu ir nedėkite į šaldytuvą. Tinka vartoti savaitę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją