„Aš labai nemėgstu žiemos. Bet gal iš to nepatogumo gyventi susivyniojus į rūbų lavašą aš priimu karštus ir visai nežiemiškus sprendimus. Taigi, ši žiema. Sninga ir tralialia, aš visas lavaše nukulniavau susitikti su Augustu, kuris yra vienas iš žmonių, praeitais metais pradėjusių kurti projektą išgir̃stì. Sakau: noriu prisidėti. Sako: nu, prašom. Išsišnekėjom, kad pasiilgstam paprastų ir kasdieniškų LGBT* ir jų artimų žmonių istorijų, kurios dažnai paskęsta diskusijose apie teises, toleranciją, diskriminaciją ir kitas viešosios erdvės nubanalintas frazes. Gimė mintis nufilmuoti video pasakojimų seriją ir radome būdą, kaip aš galėčiau prisidėti – pažadėjau padėti filmuoti video pasakojimus. Rūbų lavašui plonėjant, prisijungė ir daugiau entuziastingų žmonių, komanda išsiplėtė ir kuo toliau tuo jautėm didesnį entuziazmą padaryti tai, ką sugalvojom. Pakeliui sutarėm aktyvuoti ir elektroninę paramos dėžutę ir facebook puslapį. Žodžiu, užvirėm košės ir aš toj košėj supratau, kad vis tik būti už kadro ir vaidinti, kad ‪#‎AšČiaNePrieKo‬, tik šiaip savonoriauju būtų nesąžininga. Labiausiai prieš patį save.

Ir supratau, kad tingiu. Tingiu švaistyti laiką vengdamas nepatogių klausimų, galvodamas kaip, kur ir ką pasakyti, skrupulingai taisyti interviu, kad gražiai gražiai uždangstyčiau įvardžius, mintis ir pateikčiau save kažkokioj plastikinėj pakuotėj. Jaučiu, kad tą laiką galima išnaudoti žymiai naudingiau. Manau, kad reikia gyventi gyvenimą, o ne kažkokį kentėjimą ir beprasmį galvojimą. Tiek, kiek gyvenimo aplinkybės tai leidžia.

Praeitą savaitę parodžiau šitą video savo draugams. Gavau tris komentarus. Vienas buvo toks: gražus švarkas. Ačiū, sakau. Kitas videobendražiūrys: tu čia kalbi taip, tarsi ėjai bulvių pirkti, iškepei draugams kūgelio, visi pasivaišino, padėkojo ir tiek. Hm. Noriu kalbėti ir kalbu apie tai paprastai ir su šypsena, nes vis tik jaučiuosi laimingas ir dėkingas tiems kūgelio valgytojams. Nors ne visada ir ne viskas buvo paprasta, kaip kugelio kepimas, kuris, beje, man nepavyksta. Bandžiau kept, bet kažkokia bulvių košė gavos. Nu žodžiu. Kulinarinis nukrypimas.

Ne viskas buvo taip paprasta. Teko pakariauti su savimi. Ir vis dar tenka, tik mūšis vyksta dėl kitų priežasčių. Vis tik savęs priėmimas, kaip neheteroseksualaus, buvo ilgokas man pačiam ir tik maždaug dvidešimtpenktaisiais savo gyvenimo metais paskelbiau sau paliaubas. Bet manau, kad mūsų visų, ne tik LGBT* žmonių gyvenimai, ritinėjasi tai į kalniuką, tai nuo jo. Kiekvienas turim savas spintas, savo paslaptis, dresuojam savo savigraužą ir statomės tylos sienas. Tad jeigu tik turiu galimybę, stengiuosi nesusikoncentruoti į neigiamybes ir neapsistatyti sienom. Nors karts nuo karto susimūriju vis naujus pamatus.

Trečias komentaras po video peržiūros buvo toks: tai čia gi nepasakai gėjus tu ar ne gėjus. Žmonės gali pasimest. Na, sakyčiau vertingas pastebėjimas. Laikau save neheteroseksualiu. Nors galite vadinti mane gėjumi, jeigu mandrai skamba tas „neheteroseksualus“. Man toks apibrėžimas labiausiai priimtinas. Nors čia tik apibrėžimas.

Kai ieškojom žmonių, kurie filmuosis video pasakojimuose aš supratau, kad man labai pasisekė. Teko išklausyti ne tik gražių ir pozityvių istorijų. Teko išgirsti ir tokių, kurios ne tokios pozityvios ir dalis jų taip ir liks už kadro. Aplink mane yra daug puikių ir jautrių žmonių, tiek draugų, tiek šeimos narių, kurie yra alergiški visokiems prietarams, kurie geba išklausyti, suprasti ir priimti mane su visa mano netobulybe ir beprasmiu burnojimu ant žiemos.

Šiandien jaučiuosi dėkingas tiems, kurie ne tik mane priima, bet ir pašiepia, kad kalbu apie savo jausmus, kaip apie kugelį. Kurie patraukia mane per dantį, kad mano feisbuko post'ai būna ilgi ir tiršti, kaip šitas. Jaučiuosi dėkingas visiems, kurie pasidalino savo istorijomis, tiek viešai prieš mūsų kameras, tiek man į ausį. Labai geras jausmas, kai tavimi pasitiki ir pasipasakoja.

Ir pabaigai norėčiau atsiprašyti. Atsiprašyti, kad šiame vaizdo įraše viešai krapštau nosį. Ir dar, lyg to būtų maža, pavartoju „kad“ su bendratimi.

Eikim ir gyvenkim savo gyvenimus gerai!“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1585)