Mėsos rūšis, jau virš šimto metų populiari Niujorke, ir kilusi iš
Europos yra jautiena, vadinama pastramiu. Ją atvežė į Ameriką žydai iš
Rumunijos. Į sumuštinį ją sudėjo Lietuvos žydas, todėl sumuštinis su šia
mėsa yra Lietuvos dovana pasauliui.

Pastramis yra sūdyta aukštos kokybės jautiena, šiek tiek padžiovinta, parūkyta, gardinta prieskoniais ir virta garuose, labai plonai supjaustyta. Tai pagrindinė skaniausio Amerikos sumuštinio – pastramio sandwich‘o – dalis. Jos ruošimas užima net devynias dienas – procesas, kurio pagreitinti nėra įmanoma.

Su pastramiu gaminamas būtent sandwich‘as, ne sumuštinis: ant duonos ar bandelės, su garstyčiomis, majonezu ir raugintais agurkėliais, sugalvotas vilniečio žydo, mėsininko vardu Sussmanas Volkas, XIX amžiaus pabaigoje Niujorke. Gaminys pasidarė toks populiarus, kad mėsininkas uždarė parduotuvę ir pradėjo siūlyti vien šiuos sumuštinius.

Sumuštinį pristatęs susirinkusiems svečiams ir smalsuoliams tarptautinio maisto entuziastas ir maisto kritikass , Andrius Užkalnis, sakė: „Tai dar vienas laiptelis, kuriuo palypėjo Vilnius pasaulinio didmiesčio link. Pastrami sandwich‘as tik atrodo kaip paprastas dalykas;  kulinariniais mastais tai – dešimtmečio pasiekimas“.

„Šis sumuštinis su švelnia mėsa ir labai lietuviškais, europietiškais, rauginto agurkėlio, majonezų ir garstyčių priedais yra vienas klasikinių patiekalų, Niujorke įsitvirtinusių tada, kai miestas gyveno didžiausio savo pakilimo ir dinamizmo šimtmetį. Aš galiu pažadėti, kad jau po metų lietuviai negalės patikėti, kad jo neturėjo,“ - sakė Andrius Užkalnis.

Renginyje dalyvavo ir neišskiriamas Algio Ramanausko-Greitai ir Rimo Šapausko duetas. Paprašyti įvertinti naująjį skonį, jie vienbalsiai patvirtino: „Skanu“.

Renginio akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje: 
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)