Gimęs Moristaune, Naujajame Džersyje, ir augęs Bruksaide, P. H. Dinklage‘as dėl savo itin mažo ūgio – 135 cm – save laiko nykštuku.

Būdamas penktoje klasėje, jis pradėjo vaidinti „The Velveteen Rabbit“. Vėliau studijavo aktorystę Beningtono koledže, tuo pat metu vaidindamas ir gausybėje mėgėjiškų spektaklių. Jo debiutiniu filmu tapo „Living In Oblivion“ (1995), o proveržį paskatino tragikomedija „The Station Agent“ (2003).

Vėliau jis pasirodė tokiuose filmuose, kaip komedija „Elfas“ („Elf“, 2003), „Pripažinkite mane kaltu“ („Find Me Guilty, 2006“), superherojų komedijoje „Netikšunis“ („Underdog“, 2007), fantastiniame filme „Narnijos kronikos: Princas Kaspijanas“ („The Chronicles of Narnia: Prince Caspian“. 2008), superherojų filme „Iksmenai: Praėjusios ateities dienos“ („X-Men: Days of Future Past“, 2014“).

Nuo 2011 metų P. H. Dinklage‘as įkūnijo Tyriono Lannisterio personažą HBO seriale „Sostų karai“ („Game of Thrones“), kuris jam 2011-aisiais ir 2015-aisiais uždirbo geriausio draminio serialo antraplanio aktoriaus „Emmy“ apdovanojimą ir 2 kitus „Emmy“ apdovanojimus 2011-aisiais ir 2016-aisiais. Taip pat jis yra laimėjęs ir „Auksinio gaublio“ apdovanojimą kaip geriausias serialo antraplanis aktorius.

P. H. Dinklage‘as taip pat yra ir vienas daugiausiai uždirbančių aktorių televizijoje.

P. H. Dinklage‘as gimė 1969 metų birželio 11 dieną Moristaune, Naujajame Džersyje, draudimo agento Johno Carlo Dinklage‘o (1931–2004) ir pradinės mokyklos muzikos mokytojos Diane Dinklage (1943), šeimoje. Jis gimė sirgdamas achondroplazija –dažnai pasitaikančia dvarfizmo formos. P. H. Dinklage‘as savo šeimoje toks vienintelis, turi vyresnįjį brolį Johnathaną. Būdamas vaikas, P. H. Dinklage‘as kartu su broliu kaimynams vaidindavo lėlių miuzikluose. P. H. Dinklage‘as savo apibūdina brolį – kuris dabar yra smuikininkas – kaip „tikrąjį šeimos atlikėją“, mat vienintelė jo aistra, atgrasiusi jį nuo aktorystės, buvo smuikas.

Pirmoji teatrinė šlovė P. H. Dinklage‘ą aplankė penktoje klasėje vaidinant „Velveteen Rabbit“. Atlikdamas pagrindinį vaidmenį, jis galėjo į valias mėgautis publikos dėmesiu. Vėliau pradėjo lankyti Delbartono katalikiškąją parengiamąją berniukų mokyklą, vaidino ir ten. 1984 metais P. H. Dinklage‘as, įkvėptas pjesės „True West“, parašytos amerikiečių dramaturgo Samo Shepardo, nusprendė siekti karjeros kaip aktorius.

Vėliau P. H. Dinklage‘as mokėsi Beningtono koledže, kur studijavo dramą, visus studijų metus iki 1991 metų aktyviai vaidino. Vis baigęs studijas, su draugu Ianu Bellu persikraustė į Niujorką, kur nusprendė įkurti teatro kompaniją. Neužtekus pinigų nuomai, buvo iškeldinti iš buto. Tuomet P. H. Dinklage‘as įsidarbino duomenų apdorojimo įmonėje, ten pradirbo 6 metus, kol galiausiai pradėjo siekti aktoriaus karjeros.

2005 metais P. H. Dinklage‘as vedė teatro direktorę Ericą Schmidt. Jie turi dukterį, gimusią 2011-aisiais. Mergaitės vardas iki šiol nėra paviešintas, nors P. H. Dinklage‘as buvo priverstas neigti žiniasklaidos paskleistus gandus, jog dukters vardas Zelig. 2017 metų kovo 2 dieną paskelbta, kad šeima laukia antrosios atžalos.

XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje P. H. Dinklage‘as koncertavo su repo grupe „Whizzy“. Koncerto Niujorke metu sulaukė smūgio keliu į veidą, prasidėjo smarkus kraujavimas. Dabar jo veidą nuo kaklo iki antakio puošia randas.

2008 metais P. H. Dinklage‘as pareiškė, jog daugiau nebėra katalikas. Nuo šešiolikos metų nevalgo mėsos ir yra aršus gyvūnų teisių gynėjas, remia „Farm Sanctuary“ ir yra organizacijos „Walk for Farm Animals“ atstovas. Jis taip pat įgarsino „Face your Food“ klipą, propaguodamas etinėmis idėjomis paremtą veganišką gyvenimo būdą.

2017 metais P. H. Dinklage‘as žygiavo ir Moterų maršo demonstracijoje Park Sityje, Jutoje, reikšdamas nuomonę dėl teisės aktų,politiką dėl žmogaus teisių bei kylančias problemas. Paklaustas, kaip reaguoja į prezidento Donaldo Trumpo pranešimą apie nutrauktą finansavimą nacionalinėms menų ir humanitarinių mokslų programoms, atsakė: „Juk visada šitaip būna, ar ne? Nors menas ir mokslas yra du patys svarbiausi dalykai“. „Kaip ir klimatas, žinoma“ – patylėjęs pridūrė.

P. H. Dinklage‘as serga dvarfizmo forma – achondroplazija, kuri trikdo kaulų augimą. Būtent dėl šios ligos jo ūgis siekia 135 centimetrus, iš kitų jis išsiskiria ir neįprastos formos galva ir trumpomis galūnėmis. Nors šiuo metu P. H. Dinklage‘as ir yra susitaikęs liga ir likimu, augant tai pripažinti buvo sunkiau.

2003 metais jis prisipažino, kad būdamas jaunesnis į savo kitoniškumą reagavo tik pykčiu ir kartėliu, tačiau dabar, anot jo, norint priimti save tokį, koks yra, „jam tereikia turėti gerą humoro jausmą ir žinoti, kad tai ne jo problema, o aplinkinių nenoras suvokti realybės“. 2012 metais aktorius, paklaustas, ar apibūdintų save kaip „mažų žmonių teisių gynėją“, P. H. Dinklage‘as atsakė: „Nė nežinau, ką pasakyti. Kiekvienas yra skirtingas. Kiekvieno mano dydžio žmogaus gyvenimas ir istorija yra skirtingi. Su tuo susitaikyti kiekvienam reikalingas savas būdas. Nors ir atrodo, kad man viskas gerai, apie tai pamokslauti neturiu teisės“.

Nepaisant to, P. H. Dinklage‘as yra dvarfizmu sergančių žmonių įkvėpimo šaltinis ir sektinas pavyzdys.

2012 metais per „Auksinių gaublių“ ceremoniją, atsiimdamas apdovanojimą kaip geriausias serialo antraplanis aktorius, P. H. Dinklage‘as pasiūlė visiems pagalvoti apie „džentelmeną, vardu Martinas Hendersonas“ ir pasiūlė paieškos sistemoje „Google“ pasidomėti jo vardu.

M. Hendersonas yra nuo dvarfizmo Anglijoje kenčiantis asmuo, kuris buvo sunkiai sužeistas jį bare nubloškusio regbio fano. P. H. Dinklage‘o kalba atkreipė spaudos ir visuomenės dėmesį į netinkamą elgesį su dvarfizmu sergančiais žmonėmis.

P. H. Dinklage‘as atsisakė dalyvauti bet kokiose diskusijose ar pokalbių šou šia tema. Vėliau jis paaiškino, kad prieš 20 metų gal ir būtų priėmęs visus šiuos pasiūlymus, „tačiau dabar esu nusiteikęs taikiai. Pasakiau viską, ką ir norėjau pasakyti. Turiu draugą, kuris sako, kad pasauliui nereikia dar vieno pikto nykštuko.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)