Per išskirtinį interviu „Daily Mail Online“ daug metų Prince‘ui receptinius vaistus nelegaliai tiekęs asmuo, panoręs prisistatyti tik kaip Doctor D, atskleidė, kad dainininkas per kartą pusmečio vaistų „Dilaudid“ ir „Fentanyl“ pleistrų atsargoms galėjo išleisti iki 40 tūkst. dolerių (35,4 tūkst. Eur). Abu šie vaistai – priklausomybę sukeliantys medikamentai nuo skausmo.

Buvo priklausomas nuo receptinių vaistų

Prince‘as, kuris praeitą ketvirtadienį rastas negyvas savo namuose Mineapolyje, Minesotos valstijoje, kremuotas praėjusį savaitgalį. Penktadienį atliktas palaikų skrodimas, tačiau išsamių koronerio išvadų dar teks palaukti.

Doctor D per išskirtinį interviu pareiškė, kad muzikantas, kurį jis įvardijo „kaip smarkiai priklausomą“, reguliariai iš jo receptinius vaistus pirkęs nuo 1984 iki 2008 metų.

Narkotikais ir kitomis medžiagomis garsius žmones aprūpindavęs vyras teigia, kad Prince‘as kentėjo nuo paralyžiuojančios scenos baimės ir neapsvaigęs paprasčiausiai negalėdavo koncertuoti. Legaliai gauti norimų vaistų jis negalėjo, nes turėjo ir dar vieną rimtą psichologinę bėdą – paniškai bijojo gydytojų.

Tragiškiausia, kaip teigia Doctor D, gali būti tai, kad netyčia prie Prince‘o mirties prisidėjo būtent gydytojai – jie jam prirašė stiprių skausmą malšinančių vaistų, nieko nežinodami apie slaptą dainininko priklausomybę nuo opiatų.

„Su Prince‘u susipažinau 1984 metais, kai jis filmavosi juostoje „Purple Rain“. Jau tada jis buvo priklausomas nuo opiatų – aš tikrai jo neįpratinau, nes jis iki ausų jau buvo įklimpęs ir pats“, – teigia Doctor D.

„Iš pradžių jis iš manęs pirkdavęs amfetaminą ir „Dilaudid“ vaistus (...). Tai truko keletą metų, amfetaminas jam buvo reikalingas atgauti pusiausvyrą po opiatų. Galiausiai jis ėmė pirkti tik „Dilaudid“ vaistus – tai heroino pagrindo opiatas. Jis per labai trumpą laiką sukelia pražūtingą priklausomybę.

Kiek man žinoma, jis niekada nevartojo heroino. Šis narkotikas išjungtų kelioms dienoms, o „Dilaudid“ suteikia energijos, tačiau garantuoja ir tą apgaulingą atsipalaidavimo ir ramybės jausmą. Jam toks derinys tiko.

Vaistų ir narkotikų jam reikėjo dėl nuolatinio nervinimosi – pakakdavo atsidurti patalpose su penkiais menkai pažįstamais žmonėmis, ir jis imdavęs siaubingai nervintis. Bijojo viešumos, bijoti bendrauti, nemėgo būti scenoje.

Tokio masto scenos baimės, nuo kokios kentėjo Prince‘as, nemačiau per visą gyvenimą. Daug atlikėjų kliaujasi narkotikais, kurie suteikia reikiamo pasitikėjimo savimi, tačiau jo atvejis buvo išskirtinis. Be to, jo nė akimirkai neapleisdavusi paranoja dėl gydytojų, jų pagalbos prašyti paprasčiausiai negalėjęs – turėjo labai stiprią fobiją. Kai sužinojau, kad prieš mirtį jis vartojo receptinius vaistus, buvau kaip reikiant nustebęs“, – sako Doctor D.

Likus kelioms dienoms iki mirties, Prince‘as lankėsi „Walgreens“ vaistinėje. Be to, prie minėtosios vaistinės nufotografuotas ir kelios valandos iki tragedijos.

Kol kas neaišku, kokius receptinius vaistus vaistinėje prieš mirtį pirko Prince‘as – ar tai buvo „Percocet“ ar kiti. Remiantis įvairiais šaltiniais, šešios dienos iki mirties kūrėjas buvo gydomas dėl „Percocet“ perdozavimo.

Spėlioja mirties priežastis

Balandžio 15 dieną, sutrikus atlikėjo sveikatai, Ilinojuje skubiai leistis buvo privertas jo privatus lėktuvas. Dainininkas buvo nugabentas į ligoninę. Paaiškėjo, kad ten gydytojai jam suleido vadinamąją „pagalbos injekciją“ – priešnuodžio, skiriamo perdozavus opiatų, skelbė TMZ.
Praeitą penktadienį atliktas skrodimas, po kurio Prince‘o palaikai atiduoti artimiesiems. Pareigūnai sako, kad išvados bus paskelbtos ne anksčiau nei po kelių savaičių.

Teismo medicinos ekspertas Cyrilas Wechtas, neturintis nieko bendro su byla, savaitgalį išsakė savo nuomonę, esą Prince‘as greičiausiai mirė perdozavęs vaistų.

„Deja, galiu lažintis, kad ši mirtis tiesiogiai susijusi su vaistų perdozavimu. Atmetus nusikaltimo versiją, turint omenyje, kad jis nesirgo jokia sunkia liga, atmetus galima įsikišimą iš išorės, belieka vienintelis variantas – perdozavimas. Greičiausiai tą patį parodys ir skrodimo rezultatai“, – teigia teismo medicinos ekspertas.

C. Wechto teigimu, faktas, kad buvo priverstas leistis Prince‘o privatus lėktuvas, taip pat pagrindžia spėjimą, kad jo mirtis buvo susijusi su priklausomybę sukeliančiais vaistais.

„Negaliu sugalvoti nė vienos medicininės ar patologinės priežasties, kuri tiktų šiam liūdnam scenarijui. Tokius būklės ir nuotaikų svyravimus gali paaiškinti tik vaistai arba narkotikai“, – pridūrė C. Wechtas.

Doctor D, kuris per daug metų tapo tikru skausmą malšinančių opiatų klasės vaistų ekspertu, įsitikinęs: jeigu Prince‘ui gydytojai buvo skyrę „Percocet“, „Tylenol“ ir vaistuose esančių opiatų kombinacija tikrai galėjo jį pražudyti.

„Jeigu Prince‘as ir toliau būtų vartojęs „Dilaudid“ vaistą, jis vis dar būtų gyvas. Lyginant su kitais opiatų grupės vaistais nuo skausmo, „Dilaudid“ turi mažiausiai šalutinių poveikių, tačiau medikai vengia jį skirti pacientams, nes tai vienas iš stipriausių vaistų. „Percocet“ – opiatas, sumaišytas su „Tylenol“. Be to, jis greičiausiai gėrė žymiai didesnę dozę nei rekomenduojama, nes, bėgant metams, prie opiatų įprato.

Vartojant tokį didelį kiekį „Tylenol“ vaisto, gali kilti labai rimtų sveikatos problemų – ypatingai šis vaistas pavojingas inkstams. Gydytojai, sužinoję, kokių problemų turi Prince‘as, būtų buvę priblokšti ir tikrai nežinoję, ką daryti. Jis daug metų gėrė vaistus savarankiškai ir viskas buvo gerai, tad, manau, kad jį pražudė ne opiatai, o „Tylenol“. Taigi labai didelė tikimybė, kad gydytojai, manę, kad jam padeda, iš tikrųjų, skirdami „Percocet“, padarė meškos paslaugą“, – sako Doctor D.

„Be to, jeigu jam prireikė tos vadinamosios „pagalbos injekcijos“, esą buvo perdozavęs, kaip jie teigia, svarbu suvokti, kad ji iš organizmo išvalo visus vaistų pėdsakus, organizmas priverstinai išvalomas, tad, norėdamas vėl pasijusti pakenčiamai, jis turėjo suvartoti labai daug vaistų, o tokia arklinė dozė taip pat galėjo jį pražudyti. Ilgą laiką vartojus tokius vaistus, neįmanoma vieną dieną tiesiog imti ir liautis.

Nežinodami, kaip kone visą gyvenimą gyveno Prince‘as, medikai apie jo priklausomybę paprasčiausiai nenutuokė. Tai atsako į klausimą, kodėl kelios dienos prieš mirtį jis buvo pastebėtas prie vaistinės, atrodė labai nervingas“, – samprotauja „Daily Mail Online“ pašnekovas.

Iš Los Andželo kilęs, o dabar Koučelos slėnyje gyvenantis Doctor D teigia, kad su Prince‘u susipažino per vieną iš jo koncertų, kur dirbo techniniu darbuotoju. Netrukus jie susidraugavo, ir Doctor D tapo dainininko vaistų tiekėju, kuris jo poreikiais rūpindavosi kas kartą, kai žvaigždė lankydavosi Los Andželo apylinkėse.

Prince‘as dažnai jį samdydavo dirbti per koncertus – tokia schema padėdavusi nesukelti įtarimų, kodėl jis visada šalia žvaigždės.

Naudojo įtartinus pleistrus

Doctor D teigia matęs, kaip per visus tuos metus Prince‘o organizmas pripranta prie vaistų – neretai jis vartodavo du ar tris kartus rekomenduojamą dozę viršijantį kiekį. Be to, dainininkas pradėjo naudoti ir „Fentanyl“ pleistrus – tai sintetinis opioidas, kuris yra maždaug nuo 80 iki 100 kartų stipresnis nei morfinas ir apie 40-50 kartų stipresnis nei heroinas.

Šie pleistrai naudojami kaip įprasti nikotino pleistrai – jie užtikrinta, kad vaistas ateinančias 72 valandas laipsniškai pateks į kraujotakos sistemą.

„Prince‘as ne tik klijuodavosi minėtuosius pleistrus, bet ir toliau gėrė „Dilaudid“ vaistus. Tai maždaug tas pats, kaip vienu metu ir rūkyti, ir naudoti nikotino pleistrus. Vienas toks pleistras kainuoja apie 200-300 dolerių (177-265 Eur). Jie pardavinėjami dėžutėse po penkis. Prince‘as vienu metu įsigydavo net 20 dėžučių. Jūs suvokiate, kokie tai dideli pinigai? Šiuos pleistrus galima ir rūkyti, tačiau jį tai darant mačiau vos vieną kartą.

Jis rūkomas panašiai kaip kreko pypkė ar kažkas panašaus – pleistras deginamas, o dūmai traukiami pro šiaudelį. Poveikis pajuntamas iš karto – kaip reikiant vožia per smegenis. Jis visada turėjo gausių abiejų vaistų atsargų. Kiek pamenu, didžiausia suma, kurią jis per kartą išleido vaistams, siekia apie 40 tūkst. dolerių. Galiu teigti, kad priklausomybė per dieną jam kainuodavusi apie 2-3 tūkst. dolerių (1771-2657 Eur), tačiau jam tai niekada nebuvo problema, nes pinigų niekada netrūko“, – pasakoja Prince‘ą vaistais aprūpindavęs amerikietis.

Kaip pasakoja Doctor D, išskyrus tą vieną vienintelį kartą, kai Prince‘as rūkė pleistrą, jis visada apsiribodavo tik tabletėmis, tad priklausomybę pavyko sėkmingai slėpti nuo pašalinių akių.
„Jis visada buvo tablečių gerbėjas, štai kodėl niekas jo nebuvo pričiupęs svaiginantis. Jis niekada nerūkė ir neuostė kokaino. Be to, visada būdavo darbingas ir neprarasdavo realybės jausmo. Niekada neteko jo matyti pasimetusio ar maldaujančio jam padėti. Prince‘as visada turėjo pinigų, visada pasirūpindavo vaistų atsargomis ateičiai, tad krizių neteko matyti – jis būdavo visada pasiruošęs. Tuo metu galėjau jam parūpinti ko tik būtų panorėjęs, tačiau jam niekada nereikėjo nieko kito“, – prisimena Prince‘ą pažinojęs narkotikų platintojas.

„Nebuvo jis ir vakarėlių liūtas. Tuos vaistus vartojo vien tam, kad jaustųsi drąsiau – tiek bendraudamas, tiek būdamas scenoje. Kol bendravome, kiek man žinoma, jis tikrai neturėjo jokių rimtų sveikatos problemų. Vaistus jis gėrė, kad galėtų kontroliuoti save, o ne dėl to, kad juto skausmą. Tiesą sakant, man jis visada atrodė puikios sveikatos, kiek žinau, niekada nepiktnaudžiavo alkoholiu, sveikai maitinosi, valgė daug salotų.

„Kartą, kai jis valgė salotas ir vištienos krūtinėlę be odelės, nesusilaikiau nepastebėjęs, kaip sveikai jis gyvena. Jis pasisuko į mane ir pareiškė: „Jeigu nežiūrėčiau, ką valgau, manęs greičiausiai nebebūtų gyvo“. „Manau, kad sveika mityba padėjo bent iš dalies kompensuoti vaistų žalą“, – pasakoja Doctor D.

Kaip pasakoja Doctor D, sunkesniais gyvenimo tarpsniais Prince‘as vartodavo dar daugiau vaistų – pavyzdžiui, prieš didelius koncertus ar susvyravus pasitikėjimui savimi. Prieš pasirodymą „Super Bowl“ pertraukos metu Majamyje 2007 metais jis įsigijo didesnį kiekį vaistų. Toks pats scenarijus pasikartojo ir prieš koncertą Koučelos festivalyje.

„Pamenu, kad, kai buvo filmuojamas „Purple Rain“, jis pirko labai daug vaistų – įtariu, kad dainuoti priešais tas visas kameras ir tiek žmonių jam buvo tikra kančia, tad reikėjo vis daugiau ir daugiau vaistų. Pasiekęs karjeros viršūnę, jautėsi tarsi Dievas, tačiau, šlovei augant, jis patyrė vis didesnį spaudimą ir baimę. Kai populiarumas nuslūgdavo, jam vėlgi reikėjo medikamentų pagalbos susidorojant su stresu. Jis tarsi ir bijojo tos šlovės ir populiarumo, bet jų netekęs siaubingai kentėdavo, geisdavo ir ilgėdavosi. Prieš didelius koncertus vaistų pirkdavo daug, labai daug. Buvome susitikę prieš „Super Bowl“ pasirodymą Majamyje. Tiesą sakant, tą kartą jis man siūlė nuolatinį darbą, kad visada būčiau po ranka, tačiau atsisakiau, nes nenorėjau niekur išvažiuoti, nenorėjau keisti gyvenamosios vietos“, – pasakoja Doctor D.

„Tada, kiek pamenu, pardaviau jam atsargų pusmečiui. Prieš išeinant į sceną, jam reikėjo labai daug vaistų. Tai buvo didžiausias ir jo svarbiausias jo pasirodymas per visą karjerą, jis tiesiog ėjo iš proto – stadione jo klausėsi tūkstančiai, o tiesiogiai per televizorių stebėjo milijonai. Jis be proto jaudinosi“, – prisimena Prince‘ą pažinojęs narkotikų ir vaistų platintojas.

Doctor D teigia, kad Prince‘as (kuris 2001 metais prisijungė prie Jehovos liudytojų) dažnai su juo kalbėdavęsis apie Dievą. Jis netgi bandė įkalbėti narkotikų platintoją tapti Jehovos liudytoju, kvietėsi jį į susitikimus.

„Tiesą sakant, artimi draugai mes niekada nebuvome – aš tiesiog jį aprūpindavau vaistais. Sutarėme gerai, nes jis buvo šaunus ir malonus vyrukas. Negalėčiau pasakyti nė vieno blogo žodžio. Jis niekada man nepasakojo apie savo asmeninį gyvenimą, tačiau neretai kalbėjo apie Dievą. Galbūt tai savotiška kaltės forma – manau, kad jis jautėsi kaltas, pirkdamas vaistus iš narkotikų platintojo, todėl man nuolat kalbėdavo apie Dievą ir Šventąją dvasią. Jis dažnai sakydavo: „Yra tik vienas Dievas, ir mes visi šiame pasaulyje esame dėl vienos vienintelės priežasties ir tikslo – tarnauti Dievui“. Sakydavo: „Turime būti geri žmonės, labai svarbu, kad stengtumėmės būti geri žmonės. Norėjo, kad kartu su juo eičiau į susitikimus, nors net nesu tikras, kas tai per susitikimai, įtariu, kad susiję su religija“, – pasakoja Doctor D.

Doctor D teigia, kad, pardavinėdamas narkotikus ir vaistus, išmoko vieną dalyką: „Dirbdamas tokį darbą išmoksti tiesiog klausytis ir su viskuo sutikti. Apsimesdavau, kad eisiu, o kai kitą kartą susitikdavome, jau turėdavau sugalvojęs pasiteisinimą, kodėl nenuėjau. Iš esmės tai buvo pagrindinė jo pokalbių tema“.

Didis scenoje, bet ne gyvenime

Doctor D pateikia ir kitą labai įdomią įžvalgą – jis teigia, kad vaistai, kuriuos tiekdavo žvaigždei, pakeitė Prince‘o asmenybę.

„Tiesą sakant, nulipęs nuo scenos jis nebuvo kažkoks ypatingas. Deja, dauguma žvaigždžių tokios ir yra. Asmenybę susikurti jiems padeda vaistai arba narkotikai. Per kelias akimirkas iš paprasto ir net nuobodaus vyruko jis virsdavo nepakartojamu atlikėju – viskas dėl tų vaistų“, – liūdnai konstatuoja Doctor D.

Doctor D, kuris atsisakė atsakyti į klausimą, ar vis dar platina narkotikus ir vaistus, teigia paskutinį kartą Prince‘ą matęs prieš jo pasirodymą Koučeloje. Tada jis jam pardavęs vaistų atsargų šešiems mėnesiams. Po to Minesotoje gyvenantis Prince‘as pradėjo labai retai atvykti į Kaliforniją, tad jų bendradarbiavimas nutrūko – Doctor D teigia apie garsųjį savo klientą daugiau negirdėjęs.

„Prieš koncertą Koučeloje jis tikrai labai nervinosi. Tuo metu tai buvo labai svarbus renginys. Galbūt jam to visko buvo per daug, nes atšaukė kelis po festvalio turėjusius vykti koncertus. Prieš tą koncertą jam reikėjo labai daug vaistų – iki tol nebuvau matęs jo geriančio tiek tablečių. Per tą festivalį jis įsigijo atsargų geram pusmečiui, gal netgi dar ilgesniam laikui. Tai buvo metas, kai jis tiesiog nenorėjo lipti į sceną, pernelyg jaudinosi. Įdomu tai, kad, stebint jo pasirodymus, tokia mintis niekada nebūtų atėjusi į galvą. Jis buvo tiesiog nuostabus, puikios dainos, atlikimas. Nuo tada apie jį daugiau nieko negirdėjau. Manau, kad jis liovėsi lankytis Kalifornijoje. Priklausomybės būta tokios stiprios, jog net neabejoju – Minesotoje jis greičiausiai susirado kitą tiekėją“, – interviu užbaigia Doctor D.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)