Lemtingas sprendimas

Šiandien 79 metų aktorius stos prieš teismą už seksualinį priekabiavimą sunkinančiomis aplinkybėmis. Jis kaltinamas Andreos Constand, kuri dirbo Templo universiteto krepšinio komandoje apsvaiginimu ir seksualiniu priekabiavimu savo namuose Filadelfijoje prieš 13 metų.

Pastaraisiais metais apie 60 moterų viešai vaizdavo jį kaip seksualinį grobuonį, kuris esą apsvaigindavo auka raminamaisiais ir alkoholiu, kad jas išžagintų, o aukos nesipriešintų. Tokie kaltinimai sugriovė regėjimą beveik visiškai praradusio aktoriaus karjerą ir pavertė jį atstumtuoju.

Didžioji dauguma įtariamų lytinių nusikaltimų buvo įvykdyta pernelyg seniai, kad komikas už juos dabar būtų teisiamas, todėl vienintelis jam pateiktas baudžiamasis kaltinimas bus nagrinėjamas šalia Filadelfijos esančio Noristauno teisme.

12 prisiekusiųjų Montgomerio apygardos pirmadienį prasidėsiančiame teisme nuspręs, ar pripažinti B.Cosby kaltu. Teismo procesas turėtų trukti apie dvi savaites.

Jei bus pripažinta vyro kaltė, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos ir 25 tūkst. dolerių (per 22 tūkst. eurų) bauda.

Kaltinimus seksualiniu priekabiavimu jam pateikė 44 metų A.Constand, dirbusi tame pačiame universitete, kurį baigė ir B.Cosby.

Komikas iki 2014 metų, kai jį užgriuvo skandalas, priklausė to universiteto Patikėtinių tarybai.

A.Constand nurodė, kad 2004 metų pradžioje ji atėjo pas aktorių į svečius pasikalbėti apie jos planus persikelti į Kanadą ir pakeisti darbą. Moteris teigia, kad per tą susitikimą B.Cosby apsvaigino ją tabletėmis ir vynu ir seksualiai prie jos priekabiavo, kai.

Kaltino rasizmu

Prieš dešimtmetį duodamas parodymus prisaikdintas, B. Cosby pripažino, kad davė moteriai tabletę ir lytiškai santykiavo su A.Constand, bet tai esą įvyko abipusiu sutikimu. Tuo tarpu A.Constand, kuri yra homoseksuali, ištisus metus nepranešė apie incidentą. 2006-aisiais dėl jo iškelta byla buvo išspręsta civilinio proceso tvarka.

2015-aisiais Montgomerio apygardos prokuroras Kevinas Steele‘as (Kevinas Stilas) nusprendė iš naujo atversti bylą, nes, pasak jo, išaiškėjo naujų įrodymų. Tuo metu JAV žiniasklaidą užplūdo kaltinimai, kad B.Cosby seksualiai priekabiavo prie kitų moterų

B.Cosby gruodžio 30 dieną buvo paleistas, sumokėjęs 1 mln. dolerių užstatą.

Praėjusį mėnesį itin retai su žiniasklaida bendraujantis aktorius interviu sakė, kad kaltinimai jam galėjo būti metami rasiniu pagrindu. Jis vylėsi, kad ateityje galės vėl išeiti į sceną.

Jis taip pat sakė nesitikįs, jog jam bus leista duoti parodymus, nors jo advokatai tokios galimybės neatmeta.

Byla yra perpildyta skundų iš abiejų pusių, bet galiausiai joje kertasi B.Cosby ir A.Constand tvirtinimai.

Teisėjas Stevenas O'Neillas davė leidimą duoti parodymus tik dar vienai kaltintojo, kuris prašė teismo leisti liudyti 13 moterų, liudytojai.

B.Cosby advokatai abejojo dėl A.Constand patikimumo ir kėlė klausimus, kodėl ji ištisus metus nepranešė apie šį įvykį, ir kodėl po to ji ir toliau susitikinėjo su aktoriumi.

Kojos „lyg drebučiai“

2005 metų sausį A.Constand davė parodymus ir tvirtino, kad B.Cosby savo namuose viename Filadelfijos priemiestyje įsiūlė jei tris mėlynas tabletes ir vyno, nuo kurių ji apsvaigo. Moteris sakė netrukus pradėjusi „neryškiai matyti“ ir negalėjusi aiškiai kalbėti.

„Nejaučiau savo kojų. Jos buvo lyg guminės ar lyg drebučiai“, – tvirtino ji.

A.Constand pasakojo, kad jis paguldė ją ant sofos, be moters sutikimo glostė jos krūtis, sukišo jai į makštį savo pirštus ir uždėjo ant savo penio jos ranką, moteriai tai atgaunant, tai vėl prarandant sąmonę, dėl ko ji buvo nepajėgi pasipriešinti ar šauktis pagalbos.

Pasigirdus tokiems kaltinimams garsūs draugai ir milijonai kitų ėmė plūsti legendą, išgarsėjusią mielo akušerio ir šeimos vyro Klifo Haksteiblo vaidmeniu populiariame 9-ojo dešimtmečio komiškame seriale „The Cosby Show“.

Nuo 1984 iki 1992 metų rodytas „The Cosby Show“ buvo vienas populiariausių visų laikų televizijos serialų ir pavertė aktorių turtinga megažvaigžde – po kuklios vaikystės kambarinės ir JAV karinio jūrų laivyno koko šeimoje.

B.Cosby ir pats tarnavo kariniame jūrų laivyne, pelnė sportininko stipendiją studijuoti Templo universitete, o paskui pradėjo estrados komiko karjerą. Be televizijos, jis dar rašė knygas ir filmavosi kine.

Jį palaiko žmona Camille, su kuria jiedu susituokę jau ilgiau kaip 50 metų. Pora susilaukė penkių vaikų, bet vienintelis sūnus Ennisas 1997 metais buvo nušautas, kai Kalifornijoje keitė subliūškusią automobilio padangą.