Šįsyk Lietuvos kino teatrų ekranuose L.Neesonas pasirodys galingojo Dzeuso amplua fantastiniame filme „Titanų įniršis“. Artėjant filmo premjerai kovo 30-ąją, kviečiame iš arčiau susipažinti, kokiam gi žmogui teko Senojo pasaulio dievų ir žmonių valdovo vaidmuo.

Aktoriaus ūgis 193 cm.

Airijoje gimęs L.Neesonas yra dirbęs „Guinness“ krovininių automobilių operatoriumi, sunkvežimio vairuotoju, architekto asistentu ir net uždarbiavo kaip boksininkas mėgėjas.

Belfaste pradėjęs lankyti pedagogų koledžą L.Neesonas norėjo tapti mokytoju, tačiau 1976-aisiais jis prisijungė prie vietos teatro ir jau netrukus debiutavo scenoje. Po dvejų metų jis persikėlė vaidinti į Dublino teatrą, kur jį pastebėjo kino režisierius Johnas Boormanas, pasiūlęs aktoriui vaidinti 1981-ųjų juostoje „Ekskaliburas“.

L.Neesonas buvo vedęs tik kartą. Prie altoriaus 1994-aisiais jis nusivedė aktorę Natashą Richardson. Jų santuoka truko iki moters mirties 2009-ųjų kovą, kai slidinėdama Kanadoje aktorė patyrė sunkią galvos traumą. Pora susilaukė dviejų sūnų – Michealo, kuriam dabar 17-a ir Danielio, kuriam 16-a.

Daugumoje savo filmų L.Neesonas vaidina mokytoją, trenerį ar tėvą, kurie netrukus miršta ar dingsta ir leidžia išmoktas pamokas gyvenime pritaikyti jaunesniam pagrindiniam herojui.

1995-aisiais žurnalas „Empire“ įtraukė L.Neesoną į 100 seksualiausių žvaigždžių kino istorijoje sąrašą, jam teko 74-oji vieta.

Už nuopelnus teatrui 2000-aisiais aktorius iš Didžiosios Britanijos karalienės gavo Britanijos imperijos 4-ojo laipsnio ordino kavalieriaus titulą.

L.Neesonas yra didelis muselinės žvejybos mėgėjas.

Būdamas paaugliu L.Neesonas užsiėmė boksu. Kai buvo 15-os, jam sulaužė nosį, tačiau jis vis tiek laimėjo Airijos jaunimo čempionatą. Šio sporto aktorius išsižadėjo po to, kai vienoje kovų patyrė trumpalaikį sąmonės aptemimą.

Aktorius 1998-aisiais laimėjo teismo bylą prieš jį šmeižusius laikraščius, kuriuose buvo teigiama, kad jo ir N.Richardson santuoka byra.

L.Neesonas su savo žmona N.Richardson pirmąsyk susitiko televizijos miniserialo „Elis sala“ (angl. „Ellis Island“) filmavimo aikštelėje 1984-aisiais. Įdomus faktas tas, kad šiame seriale vaidino ir garsioji Holivudo aktorė Ruta Lee, kuri yra viena iš kelių lietuvių kilmės aktorių, Holivudo šlovės alėjoje įamžintų savo vardo žvaigžde.

L.Neesonas buvo svarstomas kaip kandidatas į Džeimso Bondo vaidmenį 1995-ųjų filme „Auksinė akis“ (angl. „Golden Eye“), tačiau ši rolė atiteko Pierce‘ui Brosnanui.

Belfaste esančiame Karalienės universitete L.Neesonas trumpai mėgino studijuoti fiziką ir kompiuterių mokslus, bet buvo pašalintas už nepažangumą.

Aktorius varžėsi dėl Van Helsingo vaidmens 1992-ųjų Franciso Fordo Coppolos filme „Drakula“ ir labai troško šios rolės. L.Neesonui buvo ištartas „ne“, kai šiuo projektu susidomėjo aktorius Anthony Hopkinsas. Jis akimirksniu gavo vaidmenį.

L.Neesonas taip norėjo nusifilmuoti 1999-ųjų filme „Žvaigždžių karai: epizodas I – pavojaus šešėlis“ (angl. „Star Wars Episode I: The Phantom Menace“), kad sutiko dirbti nė neskaitęs scenarijaus.

Vienas gėdingiausių momentų per visą aktoriaus karjerą, anot L.Neesono, buvo per 1987-ųjų filmo „Princesė nuotaka“ aktorių atranką. Jis pretendavo į giganto Fezziko rolę, tačiau režisierius Robas Reineris tik pažvelgė į jį paniekinančių žvilgsniu, mat aktoriaus ūgis – „tik“193 cm. Vaidmuo atiteko gigantu Andre tituluojamam prancūzui, kurio ūgis 213 cm.

Aktorius yra Anglijos Dramos mokyklų konferencijos garbės narys, kartu su tokiais aktoriais kaip A.Hopkinsas ir Jeremy Ironsas.

L.Neesonas buvo dusyk nominuotas prestižiniam Brodvėjaus teatro apdovanojimui „Tony“.

Režisierius Stevenas Spielbergas pastebėjo aktorių 1992-ųjų filme „Šviesa tolumoje“, kuriame L.Neesonas vaidino aukštą postą užimantį nacių partijos karininką. Nepraėjus nė metams S.Spielbergas pakvietė airį atlikti pagrindinį vaidmenį net septyniais „Oskarais“ įvertintame filme „Šindlerio sąrašas“.

L.Neesonas yra artimas draugas su Ralphu Fiennesu (jie kartu vaidina filme „Titanų įniršis“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją