– Papasakokite, kokie keliai jus atvedė į Angliją?

– Lietuvoje Kauno politechnikos institute pabaigusi šildymo ir vėdinimo specialybę suvokiau, kad šis kelias ne man. Nusprendžiau būti buhaltere, tačiau vis tiek nesijaučiau laiminga. Tuo metu įstatymai keisdavosi 3 ar 4 kartus per metus, tad mano dienos ir naktys buvo persunktos streso, sveikata ėmė sparčiai prastėti.

Kai dukra suaugo, tapo savarankiška ir išvažiavo į Jungtines Amerikos Valstijas studijuoti, supratau, kad ir pačiai atėjo tinkamas laikas keisti gyvenimą. Kažką gyvenime reikėjo pakeisti, nesijaučiau gerai, rodės, minu minu tą gyveno dviratį vietoje ir tik smunku gilyn. Reikėjo nusukti į šoną. Galvojau taip: išvažiuosiu trumpam, pusmečiui, pasižiūrėsiu, kaip seksis.

– Esate laimingai ištekėjusi jau daugiau nei dešimtmetį. Kaip susipažinote su savo vyru, aktoriumi Davidu Bailie?

– Ryžausi iškeliauti. Londone pradžia nebuvo lengva, dirbau, kaip ir daugelis atvykusiųjų tuo metu, namų tvarkytoja.

Lietuvoje viena mano giminaitė dirbo barmene viešbutyje Vilniuje, kur buvo apsistojęs mano būsimas vyras Davidas. Vėliau ji išvyko į Londoną ir pas jį išsinuomojo kambarį.
Aplankiusi ją Londone pirmą kartą išvydau savo vyrą, taip ir susipažinome. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Toks likimas.

Egidija Bailie su vyru Davidu

– Namų tvarkytoja ilgai nedirbote, pradėjote kurti natūralios kosmetikos produktus. Kada gimė idėja užsiimti šia veikla?

– Tarybiniais laikais nebuvo didelės kosmetikos pasiūlos, tad natūraliomis terapijomis susidomėjau dar būdama Lietuvoje. Arbatėlės veidui prausti, kiaušinių kaukės, ledukų šaldymas, masažai, energinis gydymas, žolelės – visa tai šiuo metu grįžta ir vėl madinga. Visa ši veikla tada buvo labiau sau ir dėl savęs, tačiau įgūdžiai buvo neblogi ir patirtis sukaupta nemaža.

Baigiau masažo, klinikinės aromaterapijos, japoniško veido masažo ir daugybę kitų kursų, negana to, žinių sėmiausi ir iš knygų: lietuviškų, angliškų, rusiškų, net lenkiškų.

Kol vieną dieną Davidas, tuo metu dar tik mano mylimasis, gavo pasiūlymą dirbti ilgalaikiame projekte – „Karibų piratų“ filme JAV. Davidui šis vaidmuo buvo vienas sėkmingiausių jo karjeroje.

David Bailie

– Ar iškeliavote paskui mylimąjį už Atlanto?

– Apie vestuves kalbėjomės ir anksčiau, tačiau jam gavus pasiūlymą vaidinti „Karibų piratuose“ visus planus teko įgyvendinti greičiau. Davidas norėjo, kad aš vykčiau kartu, aš sakiau jam, kad nėra šansų, aš tais laikais nebūčiau gavusi vizos.

Tad nusprendėme tuoktis skubiai: trečiadienį įvyko vestuvės, o penktadienį Davidas išskrido į Ameriką. Susitvarkiusi visus reikiamus dokumentus po mėnesio iškeliavau pas vyrą.

Nors filmavimų ir darbinės veiklos Davidui netrūko, galėjome pasimėgauti ir laisvadieniais. Juos skirdavome kelionėms. Mums visa buvo lyg medaus mėnuo: laisvomis nuo darbo dienomis apkeliauta Amerika, Karibai. Davidas daug fotografavo. Dar dabar žvelgiant į nuotraukas visa primena tą rojų žemėje.

– Ar ilgai keliavote, kol grįžote į namus Anglijoje?

– Vyras vaidino trijose „Karibų piratų“ dalyse, tad, galima sakyti, turėjome tris medaus mėnesius: Bahamuose, Dominikoje, Amerikoje ir daugybėje kitų įvairiausių šalių bei salų.

Davidas Bailie

Nepamiršau ir Lietuvos. Turėdama laisvesnio laiko grįždavau aplankyti tėvynės, artimųjų, galiausiai, apsilankyti pas gydytojus.

Po antrosios filmo dalies grįžome į namus Anglijoje. Prieš pat išvykstant į trečiosios dalies filmavimus gavau laišką, kuriame buvau raginama pasidaryti mamografijos tyrimą. Moterys, perkopusios 50 metų, šioje šalyje raginamos atlikti šį tyrimą reguliariai, tad nuvykau apžiūrai ir iškeliavau 3 mėnesiams atgal į Los Andželą pas vyrą.

Dukra kaip tik tuo metu jau gyveno Anglijoje ir gavo man skirtą laišką iš medikų. Ji man ir pranešė žinią, kad reikia atlikti išsamesnius medicininius tyrimus.

Nieko blogo nepagalvojau, tačiau vos grįžusi į Angliją nuėjau pasidaryti biopsijos. Rezultatai – diagnozuotas krūties vėžys. Paskyrė operaciją, ji man buvo atlikta praėjus mėnesiui po to, kai sužinojau apie mane užklupusią ligą.

Įsivaizduokite, turėjau mėnesį laiko galvoti, kaip ta operacija pasiseks. Galėjau sėdėti ir nieko nedaryti arba imtis veiklos.

– Kurį kelią pasirinkote?

– Aš žinojau apie sveiko gyvenimo būdo niuansus, bet kai suėmė liga, pradėjau gilintis ir skaityti: kiek chemijos yra visur, plaukai pasišiaušia, nors eik į mišką gyventi. Liga paskatino imtis pokyčių: ėmiausi detoksikacijos, organizmo valymo, peržiūrėjau mitybą. Pradėjau gaminti kosmetiką sau, viską savo rankomis iš natūralių medžiagų.

Po mėnesio man buvo atlikta operacija ir radiacijos procedūros. Vėžys nebuvo spėjęs išplisti.

Lietuvoje žmonės vis dar vengia kalbėti apie savo ligas, nei darbe, nei namuose artimiesiems nepasisako, lyg tai būtų gėdinga. Aš visada kalbėjau apie savo ligą atvirai, sulaukiau daugybės žmonių palaikymo ir teigiamos energijos.

Egidija Bailie

Dabar kuriu kitiems žmonėms saugius, natūralius ir ekologiškus produktus, kurie nekenktų nei žmogui, nei gamtai. Aš gavau iš gyvenimo daug ir noriu dabar bent dalį grąžinti.

– Ar natūrali kosmetika jums ir padeda grąžinti tą „skolą“?

– Aš esu be galo laiminga, kad pagaliau atradau save ir darau tai, ką sugebu ir ką mėgstu. Ši veikla man ir pajamų šaltinis – tai didžiulė prabanga.

Kai plaukai pradėjo kristi nuo ligos gydymo procedūrų, gaminausi įvairias kaukes ir priemones plaukams, kūriau, gilinausi į knygas ir viso šito meną.

Visa suėjo į viena: darydama tai, ką mėgstu, ir kurdama ne tik sau, bet ir kitiems jaučiuosi laiminga.