Finansavimas, kaip rašo thisisinsider.com, plaukia keliais skirtingais šaltiniais – tiek viešaisiais, tiek privačiais.
Visų pirma, kiekvienais metais Jos didenybė gauna nemenką sumelę, vadinamą monarcho dotacija.

Anot BBC, ji išskiriama iš iždo, o surenkama iš mokesčių mokėtojų.
Pagal pagrindinę piniginius santykius apibrėžiančią sutartį, dotacija karalienei skiriama už įsipareigojimą perduoti šalies vyriausybei visas iš Karūnos valdų (monarchijai priklausančio nekilnojamojo turto) gaunamas pajamas. Iš jų kiekvienais metais ir išskiriama 15 proc. prieš porą metų gautų pajamų atitinkanti suma.

Pavyzdžiui, 2013 metais iš monarchijos valdų gaunamos pajamos sudarė 267,1 mln. svarų sterlingų (maždaug 303,2 mln. eurų). Vadinasi, 2015 metais karalienei skiriama monarcho dotacija sudarė 40,1 mln. svarų sterlingų (maždaug 45,5 mln. eurų).

Kaip nurodoma oficialiuose karališkosios šeimos finansiniuose pranešimuose, iš monarcho dotacijos apmokamos karališkosios šeimos kelionės, rūmų išlaikymas ir komunalinės paslaugos, mokami atlyginimai darbuotojams. Vis dėlto apsaugai ir karališkosioms ceremonijoms reikalingos lėšos gaunamos ir keleto kitų šaltinių.
Karalienė turi ir privačių pajamų.

Tai lėšos, gaunamo iš Lankasterio grafystės – ne vieną šimtmetį karališkajai šeima priklausančių valdų. Visą nuosavybę sudaro 18 433 ha žemės, taip pat rezidencijos, komercinės paskirties pastatai ir žemės ūkio objektai.

2015–2016 metais šios valdos atnešė 17,8 mln. svarų sterlingų (maždaug 20,2 mln. eurų) pelną. Karališkosios šeimos svetainėje skelbiama, kad šiais pinigais padengiamos visos išlaidos, kurios nėra apmokamos iš monarcho dotacijos, konkrečiai – kitų karališkosios šeimos narių patiriamos išlaidos.

Negalima pamiršti, kad karalienė turi ir asmeninio turto, kurio vertė – 340 mln. svarų sterlingų (maždaug 386,5 mln. eurų). Jai priklauso iš tėvo paveldėti Balmoralo ir Sandringamo dvarai, taip pat vertinga meno kolekcija.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad karalienė tikrai nėra turtingiausias Britanijos asmuo. Porą pastarųjų metų ji net nepateko į „Sunday Times“ sudarinėjamą 300 turtingiausių britų sąrašą.

Princas Charlesas taip pat turi pajamų šaltinį.

Kornvalio grafystė yra dar vienas karališkajai šeimai priklausantis nekilnojamojo turto objektas. Jos nešamomis pajamomis padengiamos vyriausiojo karalienės sūnaus Velso princo Charleso ir jo įpėdinių išlaidos. Tai reiškia, kad Harry, Williamo ir Kate, taip pat George‘o ir Charlotte išlaidos taip pat padengiamos Kornvalio grafystės nešamomis pajamomis.

Visos iš grafystės gautos pajamos 2015–2016 finansiniais metais sudarė 33,5 mln. svarų sterlingų (maždaug 38 mlrd. eurų)
Išsami informacija apie Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos finansus skelbiama oficialioje jos interneto svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)