„Jau trečius metus Kijevas prisipildo gatvės muzikos. Šiais metais užregistruota 170 vietų, kur gros muzikantai, tai yra tris kartus daugiau, nei praėjusiais metais. Džiaugiamės ir nujaučiame, kad akustiškai groti prisijungs dar nemažas skaičius žmonių. Tiesa, tokia sėkmė nekeičia miesto valdžios požiūrio, tad gauti reikiamus leidimus būna tikrai sunku. Tik mūsų, entuziastų, tai nesustabdo. Po dviejų savaičių kasdieninio lankymosi atitinkamose institucijose negaunat dokumentų, parašiau sms žinutę tiesiogiai Kijevo merui. Kitą dieną turėjome visus reikiamus parašus“, – linksmai dėsto O. Korzhenevska.

Tuo metu Lietuvos GMD komanda džiūgauja palankiu miesto valdžios požiūriu į gatvės muzikantus. Sprendimas leisti gatvės artistams rengti savo pasirodymus be leidimų tam numatytose miesto erdvėse, tikrai pagyvins miesto veidą.

„Tirpstanti šlovės alėja“ - Vytautas Kernagis

Gatvės muzikos diena kviečia visus žmones muzikuoti. Prie Lukiškių aikštės ir Vilniaus gatvės viduryje pastatyti pianinai, kuriais galima groti visiems, kurie eidami į GMD pamirš pasiimti instrumentus. Šie ir dar keli pianinai mieste visam šiltąjam sezonui, kad Vilnius nuolat būtų pilnas muzikos.

Olesia iš Ukrainos GMD komandos pasakoja, kad Kijevas šventės dieną taip pat būna kupinas garsų. „Būna taip „tiršta“, jog norint praeiti vieną grojantį „tašką“ Peizažo alėjoje, tenka sugaišti penkiolika minučių!“Su kiekvienais metais prie Kijevo prisijungiančių miestų vis daugėja, Ivano-Frankovskas ir Černovice šį kartą muzikantai ruošiasi itin aktyviai, pasigamino mobilią sceną – mikro autobusiuką, išpašytą graffiti piešiniais.

Gatvės muzikos diena

Vilniuje naujos idėjos, įgyvendinamos per GMD, taip pat labai laukiamos. Štai šeštadienį „Atviros Lietuvos fondo“ kieme vyko „Legal Guns“ ir „Ledo Meistrų“ bendras projektas „Tirpstanti šlovės alėja“ kvietė prisiminti ryškiausius, bet jau išėjusius, Lietuvos estrados atlikėjus. V. Kernagis, J. Miščiukaitė, S. Povilaitis, R. Janavičius ir A. Jarulis trumpam atgims originailiose ledo skulptūrose, kurioms pamažu tirpstant, „Gatvės Muzikos Dienos“ dalyviai ir renginio svečiai buvo kviečiami užsukti pasiklausyti populiariausių šių atlikėjų kūrinių.

„Tirpstanti šlovės alėja“, skirta pagerbti jau išėjusius Lietuvos scenos grandus, kurių muzika nepavaldi bėgačiam laikui. Ledinės atlikėjų skulptūros simboliškai ištirps, tačiau šių atlikėjų muzika išliks, įsiliedama į šiuolaikinės muzikos kontekstą.

Paskutinis GMD koncertas ir tradiciniai jo laužai:

„Smagu, kad atsiranda vis naujų iniciatyvų, tačiau GMD svarbios ne tik jos, gera ir tai, kad kai kurie dalykai išlieka stabiliai tie patys: Tibeto skveras su Rytų kultūrą palaikančiais muzikantais, Bernardinų soduose dainuojančiais folkloro mylėtojais, šauniais muzikų mokyklų mokiniais netikėtose miesto vietose ir finalinis bendras būgnų mušimas prie Centrinio pašto. Ateikite atrasti naujo arba nuolatinio GMD veido“, – ragina Gatvės muzikos dienos sumanytojas Andrius Mamontovas.

Šiandien švenčia ir Kaunas. Čia šurmuliuoja Hanza dienos ir Gatvės muzikos diena:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)