OFF FESTIVAL

Kur ir kada: Rugpjūčio 2-4 d., Lenkijoje, Katovicuose;

Svarbiausi atlikėjai: „My Bloody Valentine“, „Smashing Pumpkins“, „Deerhunter“, „Austra“;

Kaina šiuo metu: 157 Lt (trims dienoms, su vieta palapinei).

Festivalis gurmanams, Lietuvoje dar tik pradedamas pažinti. Šalia kitų, gausiai reklamuojamų brolių Lenkijoje („Heineken Open'er“, „Coke Live Music“, „Burn Selector“) OFF išsiskiria santūrumu ir itin rafinuotu atlikėjų pasirinkimu.

Roku besidomintiems nereikia pasakoti apie didžiausiomis raidėmis šių metų festivalio plakatuose įrašytų vardų „My Bloody Valentine“ ir „Smashing Pumpkins“ vietą šio žanro muzikos istorijoje. Greta jų puikiai atrodo ir kiti šiuolaikinės alternatyvios muzikos fanų favoritai: „Austra“, „Deerhunter“, „Fucked Up“. „Godspeed You! Black Emperor“, „Japandroids“ ir daug kitų.

Tiems, kurie su ausinukais keliasi ir eina miegoti, o žodis „indie“ nesiasocijuoja su indėnais, šių metų OFF festivalio atlikėjų sąrašas atrodo kaip iš pasakos. Tiesa, iki jos – beveik 10 valandų automobiliu. Tačiau „My Bloody Valentine“ savo šiais metais išleistą albumą įrašinėjo 16 metų.

Važiuokit, jeigu norite atrasti festivalį artimame užsienyje, kurio jūsų draugai dar neatrado.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje: My Bloody Valentine – Only Shallow

Daugiau informacijos: http://off-festival.pl/settings/lang/en

SATTA OUTSIDE

Kur ir kada: rugpjūčio 8-11 d., Šventojoje, prie Baltijos jūros;

Svarbiausi atlikėjai: JETS, Lapalux, Phaeleh, Cashmere Cat (bus papildyta);

Kaina šiuo metu: 122 Lt (su kempingu). Birželio pradžioje kaina kils.

Šiemet septintus metus vyksianti „Satta“ nebėra tik festivalis. Tai – reiškinys, kuriam nereikia nė vieno masinei publikai žinomo atlikėjo, kad likus daugiau nei porai mėnesių iki renginio surinktų 4 tūkst. lankytojų, bent jau feisbuke.

Kai kiti festivaliai bando visko po truputį pasiūlyti visų klausytojų skoniams, „Satta“ ir vėl preciziškai išlaiko kryptį šiuolaikinės elektroninės muzikos link.

Klausimas, kiek festivalininkų į Baltijos pajūrį atvyks dėl muzikos, o kiek dėl to, kad „juk visi varo į Sattą“, išliks aktualus ir šiemet, kaip ir praėjusių metų festivalio (anti)reklama „Nevaryk į Sattą, nes negirdėjai 85% grupių“. Tačiau nesiblaškydami ir nepataikaudami publikai organizatoriai pasiekė savo: šiuo metu tai neabejotinai yra drąsiausias ir madingiausias muzikos festivalis Lietuvoje.

Važiuokit, jeigu šiuolaikinė elektroninė muzika jums yra daugiau nei vien naujas „Daft Punk“ albumas.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje: Phaeleh – Afterglow

Daugiau informacijos: facebook.com/sattaoutside

COKE LIVE MUSIC

Kur ir kada: rugpjūčio 9-10 d., Lenkijoje, Krokuvoje;

Svarbiausi atlikėjai: „Florence and the Machine“, „Wu-Tang Clan“, „Franz Ferdinand“, „Biffy Clyro“, Regina Spektor;

Kaina šiuo metu: 227 Lt (abiejų dienų bilietas su vieta palapinei).

Dar viena solidi lenkiška alternatyva muzikos turistams iš Lietuvos. Krokuvoje vykstančio „Coke Live Music“ siūlomas artistų sąrašas – trumpas, bet įtikinantis.

Kaip ir kasmet, jame vietos atsiranda JAV hip-hopo grandams – šiemet tai bus „Wu-Tang Clan“. Tačiau daugiausia simpatijų sulauks Florence Welch – vienos ryškiausių moterų šiandienos roke – vedina kompanija „Florence and the Machine“. Festivalyje grosiantys britų rokeriai „Franz Ferdinand“ ir „Biffy Clyro“ Lietuvoje taip pat turi savąją fanų bazę.

Vis dėlto, lyginant kainos ir atstumo santykį, „Coke Live Music“ beveik neturi šansų atsilaikyti prieš dvigubai arčiau esantį, tris, o ne dvi dienas trunkantį, pigesnį, bet ne prastesnius artistus siūlantį latvių „Positivus“.

2006 m. startavęs „Coke Live Music“ pernai iš viso sutraukė 30 tūkst. klausytojų. Šiame festivalyje yra groję tokie vardai kaip „The Killers“, Kanye West, Rihanna, Jay-Z.

Važiuokite, jeigu „Positivus“ vilionės jums nublanksta prieš Florence balso stiprumą.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje: Florence and the Machine – Shake It Out

Daugiau informacijos: http://livefestival.pl/en

KARKLĖ LIVE MUSIC BEACH

Kur ir kada: rugpjūčio 16-18 d., Karklėje;

Svarbiausi atlikėjai: „The Rasmus“, „Antis“, Jurga, SunSay, GJan;

Kaina šiuo metu: 109 Lt (be nakvynės).

Organizatoriai gali būti ramūs: į Karklę jiems pavyko pakviesti Lietuvoje vis dar itin populiarius, nors tarptautiniu mastu nebeaktualius suomių rokerius „The Rasmus“ ir būrį vietos A lygio artistų, pradedant naują albumą pavasarį išleidusia Jurga, baigiant „Liūdnais slibinais“. To turėtų pakakti, kad Karklė tą savaitgalį oštų. Belieka palinkėti gero oro.

Galbūt taip ir turi būti: festivalis taiko į masinę auditoriją ir siūlo tai, ko jai reikia. Vis dėlto, jei į muzikos festivalį žiūrėsime kaip į kultūros, o ne tik į verslo reiškinį, „Karklė Live Mus...“ (koks ilgas pavadinimas!) siūlo per mažai intrigos.

Geras festivalis yra tas, kuriame klausytojai ne tik kelia rankas pagal hitus, bet atranda ir pamilsta dar negirdėtą muziką. Ką atrasti galime šiųmetėje „Karklėje“?

Žvilgsnius sukame į Lietuvoje debiutuosiančią Lenkijos indie pop žvaigždutę Brodka, Lietuvoje šiemet dar nekoncertavusią ir naują albumą ruošiančią „Rasabasą“, koncertuose dar nematytą Gjan. Kaip trijų dienų festivaliui – mažoka.

Važiuokite, jeigu norite per tris dienas pažinti didelę dalį geriausiai vertinamos lietuviškos muzikos, o „The Rasmus“ daina „In The Shadows“ jums kelia nostalgiją.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje: Brodka – Varsovie

Daugiau informacijos: http://www.karkle.com/

MĖNUO JUODARAGIS

Kur ir kada: rugpjūčio 23-25, Zaraso saloje;

Svarbiausi atlikėjai: „Fire + Ice“, „Rome“, „Changes“, „Folknery“, Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“;

Kaina šiuo metu: nuo 85 Lt (po birželio 1 d. – nuo 99 Lt).

Apie Baltų kultūrą puoselėjantį folkloro festivalį „Mėnuo Juodaragis“ šiemet daugiau girdėti ne dėl į jį pakviestų atlikėjų, o dėl vieno iš organizatorių akibrokšto publikai, kai skaitytojui feisbuke pasidomėjus, ar festivalio šeimos bilietą gali įsigyti ir homoseksualios šeimos, buvo sulaukta atsakymo: „iškrypėliai MJR nepageidaujami“. Žinia greitai apkeliavo žiniasklaidą ir socialinius tinklus, o organizatoriai turėjo daug kartų teisintis teigdami, kad tai nebuvo oficiali festivalio pozicija.

O ką siūlo muzikinė ir kultūrinė festivalio pusės? Siūlo atsigręžti į Latviją. „Broliai latviai“ – tokia šių metų Juodaragio tema. Latvijos grupių festivalyje išvysime net aštuonias.

Tačiau dar svarbesni už juos bus iš toliau atvykę neofolkloro atstovai: šiame žanre legendų statusą turintys amerikiečiai „Changes“, projektas iš Liuksemburgo „Rome“, vieni apokaliptinio folkloro pradininkų britai „Fire + Ice“.

Važiuokite, jeigu folkloro muziką suprantate plačiau nei „Jungėnų kaimo kapela“, o pasiūlymas „nulieti pirmuosius alaus lašus amžiniesiems šios žemės dievams“ jums nekelia dvejonių.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje: Changes - Fire of Life

Daugiau informacijos: http://mjr.lt/

BURN SELECTOR

Kur ir kada: rugsėjo 6-7 d., Varšuvoje;

Svarbiausi atlikėjai: „The Knife“, James Blake, Jessie Ware, „Archive“;

Kaina šiuo metu: 202 Lt (abiems dienoms).

Lenkijos pramogų industrija toliau be skrupulų išnaudoja gėrimų prekės ženklus muzikos festivaliams remti. Šiame gide jau aprašėme „Heineken“ alaus vardo festivalį ir „Coca-Cola“ finansuojamą „Coke Live Music“. 2009-aisiais greta jų stojo ir energetinio gėrimo „Burn“ vardo festivalis „Selector“.

Šiemet festivalis išgyvena esminius pokyčius: anksčiau vykdavęs birželio pradžioje Krokuvoje, jis perkeltas į pirmąjį rugsėjo savaitgalį Varšuvoje. Tačiau noras atvežti esminius pasaulio elektroninės muzikos vardus išliko. Šiemet tai bus turbūt ryškiausia dabartinė Švedijos grupė „The Knife“ greta kurios solidžiai stovės britų muzikos kūrėjai James Blake ir Jessie Ware. Iki rudens festivalio artistų sąrašas turėtų gerokai pasipildyti ir nenuvilti.

Važiuokite, jeigu per visą vasarą taip ir nesuspėjote ištrūkti festivalin. „Burn Selector“ – paskutinis šansas.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje: The Knife – Pass This On

Daugiau informacijos: http://selectorfestival.pl/en

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)