Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centras kasmet rengia konkursą, kuriame moksleiviai konkuruoja tarpusavyje kurdami eiles, dainas, piešdami. Galiausiai komisija išrenka vieną geriausią kūrinį. Šiemet konkurse nugalėjo šeduvietė Vaida Arštikytė, sukūrusi daina „Laisvei lenkiuos“.

„Buvome pakviesti atlikti šį kūrinį – aranžuoti ir adaptuoti chorui. Labai apsidžiaugėme, kad mums teko tokia galimybė. Kūrinys paliko labai gerą įspūdį. Be to, atsirado galimybė parodyti lietuviams, kad apie kovą už laisvę iki nepriklausomybės atkūrimo ir apie tai, ką išgyveno Lietuva, nebūtina dainuoti su ašaromis akyse, nebūtina naudoti tas pačias klišines frazes. Galima jaunatviškai ir kitaip pateikti meilės Lietuvai temą. Daina leido kitaip pažiūrėti į meilę savo tėvynei“, – apie V. Arštikytės kūrinį „Laisvei lenkiuos“ pasakojo Stano.

Klausiamas, kodėl tokią dainą ryžosi atlikti choras, kuriame dainuoja ne vien lietuviai, Stano tikino, jog tarp choristų yra žmonių, kurių tautų istorija panaši į lietuvių.

„Gedulo ir vilties dieną išgyveno kazashstaniečiai, žydai taip pat turėjo sunkių momentų. Supratome, kad bet kurios valstybės žmonės yra praėję panašų kelią. Kalbėjau ir su marokiečiu. Marokiečiams taip pat suprantama, apie ką dainuojame. Visos mūsų intensijos susijungė, todėl dainą puikiai atlikome Lukiškių aikštėje prie pamiklo Laisvės gynėjams. Mūsų klausė ir prezidendė, ir ministras pirmininkas, parlamentarai, politiniai tremtiniai ir kaliniai. Geresnės progos pristatyti dainą nebūtų galima rasti“, – kalbėjo jis.


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją