Kitas neginčijamas faktas – daugybė dainų yra tikrai pasibaisėtinos... Kaip 1997 m. sakė garsus britų televizijos ir radijo žurnalistas Terry‘is Woganas: „Ji (daina) turi būti prasta. Ir kuo ji prastesnė, tuo smagiau.“

Kita vertus „Eurovizijoje“ ne kartą skambėjo (ir, tikėkimės, skambės) iš tiesų puikių, įsimintinų dainų, rašo nme.com. Kartais daina atrodo neskoninga, o po kelerių metų ima atrodyti tiesiog pasibaisėtinai (pvz., rusų merginų grupės „T.A.T.U“ daina „Ne ver, ne bojsia“, 2003 m. užėmusi trečią vietą).

Jūsų dėmesiui – 12-os „Eurovizijos“ dainų sąrašas – dainų, kurios buvo išskirtinės, originalios, populiarios:

1. Loreen – „Euphoria“

2012 m.

Šalis – Švedija

Kuo ypatinga ši daina? Ji įspūdinga – puiki šokių stiliaus daina, užkariavusi tiek „Euroviziją“, tiek Ibisą. Nė Calvinas Harrisas nebūtų sukūręs labiau įtraukiančio kūrinio. 2012 m. „Eurovizijos“ konkursą laimėjo švedų atlikėja Loreen, daina surinko 372 taškus. Loreen 2004 m. laimėjo konkursą Švedijoje „Pop Idol“. Na o vasarą visuose Europos kurortuose skambėjo ši daina – nebuvo naktinio baro, vakarėlio jachtoje, iš kurio nebūtų skambėjusi „Euphoria“. Dainą parašė Thomas „G:son“ Gustafssonas. Jis sukūrė iš viso 13 dainų „Eurovizijai“ bet tik viena laimėjo pirmą vietą.

2. „Dschinghis Khan“ – „Genghis Khan“

1979 m.

Šalis – Vakarų Vokietija

Kuo ypatinga ši daina? 1979 m. Vakarų Vokietijos muzikinis kūrinys buvo disko stiliumi papasakota istorija apie mirtį ir plėšikavimą. „Jie siaubė kraštus. / Niekas pasaulyje negalėjo jų sustabdyti.“ Kai kam ši tema veikiausiai pasirodė per daug niūri – daina užėmė ketvirtą vietą.

3. „Lordi“ – „Hard Rock Hallelujah“

2006 m.

Šalis – Suomija

Kuo ypatinga ši daina? Nereikėtų painioti su Naujosios Zelandijos popsensacija. Suomių „Lordi“ buvo goblinais apsitaisę muzikantai, atrodantys lyg personažai iš „Žiedų valdovo“. Jų daina paveikė žiūrovus labiau nei popkūriniai. „Eurovizija“ to nebuvo mačiusi, ir 2006 m. konkurso nugalėtojais tapo suomių metalistai „Lordi“.

4. ABBA – „Waterloo“

1974 m.

Šalis – Švedija

Kuo ypatinga ši daina? Turbūt jokia kita grupė taip neatspindi „Eurovizijos“ linksmumo, prašmatnumo, kaip ABBA. Grupės debiutinis singlas „Vaterlo“ – laikui nepavaldi klasika, vienos iš sėkmingiausių visų laikų popgrupių kūrinys. Bristolio universiteto muzikos kritikas Harry‘is Witchelis pavadino „Vaterlo“ tobula daina „Eurovizijai“. Savo teiginį jis pagrindė moksliškai – anot H. Witchelio, buvo puikus priedainis, tonacijų kaita, šokio judesiai, kostiumai, aiški, ryški pabaiga. Savaime suprantama, daina laimėjo.

5. Sertab Erener – „Everyway That I Can“

2003 m.

Šalis – Turkija

Kuo ypatinga ši daina? Tuo laikotarpiu praktiškai kiekviena „Eurovizijos“ daina neapsieidavo be Artimųjų Rytų būgnų motyvų, kiekviena turėjo saikingo kultūrinio atspalvio. Turkų atlikėjos Sertab Erener atliekamame kūrinyje buvo turkiškų instrumentų, pilvo šokio elementų ir netgi panašumo į Holly Valance populiarią dainą „Kiss Kiss“. 2003 m. „Euroviziją“ laimėjusi daina vėliau skambėjo naktiniuose klubuose, pasirodė ir turkiška dainos versija, ši daina ilgai buvo populiari.

6. Emmelie De Forest – „Only Teardrops“

2013 m.

Šalis – Danija

Kuo ypatinga ši daina? Danų atlikėja savo daina gerokai pralenkė laiką. Dainoje pasakojama pasmerktos poros istorija („Kiek dar turėsime kovoti, kada pagaliau galėsime būti kartu?), ją galima pritaikyti ir nedraugingiems Britanijos santykiams su kaimynais europiečiais.

7. Jessy Matador – „Allez Ola Olé“

2010 m.

Šalis – Prancūzija

Kuo ypatinga ši daina? 2010 m. „Eurovizijoje“ ši daina užėmė 12-ą vietą, bet paskui ilgai skambėjo geriausių dainų dešimtukuose Prancūzijoje, Belgijoje, Suomijoje ir Norvegijoje, ji pristatinėjo ir 2010 m. Pasaulio taurės futbolo čempionatą. Tai ryški, spindinti, net ir nenoromis gyvu ritmu įtraukianti popdaina, kuri tikrai turėjo sulaukti geresnio įvertinimo. Vienintelis trūkumas – klipe dažnai besimatanti JAV vėliava.

8. Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix“

2014 m.

Šalis – Austrija

Kuo ypatinga ši daina? Viena iš nedaugelio padorių „Eurovizijos“ baladžių. Be to, konkurso laimėtoja (laimėtojas?) tapo pirmuoju translyčiu, laimėjusiu dainų konkursą. Conchita tapo homoseksualų, lesbiečių, biseksualų ir translyčių ikona, atliko savo dainą priešais JT generalinį sekretorių Ban Ki Mooną. Dana tiesiog įkvepia pasitikėjimą savimi, o taip pat įkvepia netradicinės seksualinės orientacijos žmones būti savimi.

9. „LT United“ – „We Are The Winners“

2006 m.

Šalis – Lietuva

Kuo ypatinga ši daina? Tai drąsiausias pasirodymas „Eurovizijos“ istorijoje, jį netgi galima pavadinti genialiu. „LT United“ nariai atrodė lyg į pensiją išėję bankininkai ir futbolo treneriai, kurie sugalvojo pasirodyti konkurse ir viešai pareikšti: „Mes – „Eurovizijos“ laimėtojai.“ Taip, toks buvo dainos priedainis. Skambėjo ir tokia eilutė: „Balsuokite už laimėtojus!“ Lyg afirmatyvi Donaldo Trumpo retorika „Eurovizijoje“. O tai buvo genialus sumanymas, gana gerai įvertintas – „LT United“ užėmė šeštą vietą.

10. Verka Serdučka – „Dancing Lasha Tumbai“

2007 m.

Šalis – Ukraina

Kuo ypatinga ši daina? Iki Conchitos Verka Serdiučka buvo pirmas moterimi persirengęs vyras „Eurovizijos“ scenoje. Daina – paprasta, linksma, kvailokai juokinga. 2007 m. „Eurovizijoje“ užėmė antrą vietą.

11. Morena – „Vodka“

2008 m.

Šalis – Malta

Kuo ypatinga ši daina? 2008 m. maltiečiai dėjo daug vilčių į savo atlikėją ir jos dainą „Vodka“. Deja, pasaulyje daina nesulaukė pripažinimo ir iškrito jau po pusfinalio. Gaila, ypač turint omenyje, kad kūrinys ne toks paviršutiniškas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Atrodytų, kad daina šlovina alkoholinį gėrimą, bet iš tiesų tai – pasakojimas apie šnipus, apgaulę ir tamsų nusikaltimą. „Vodka! Tai slaptas žodis. VODKA!! Iššifravau kodą.“

12. Robinas Bengtsoonas – „I Can’t Go On“

2017 m.

Šalis – Švedija

Kuo ypatinga ši daina? Tarp šių metų „Eurovizijos“ dalyvių atrasite ir šokančią gorilą, besifechtuojančių reperių, australus, kurių daina tokia nuobodi, kad Australijai reikėtų visiems laikams uždrausti dalyvauti „Eurovizijoje“.

Disko daina „I Can’t Go On“, atliekam gražuolio Robino Bengtssono, kuris atrodo tarsi Gary‘o Barlow, Robbie‘o Williamsao ir įrašų kompanijos vadovo, su kuriuo nenorėtum turėti reikalų, įsikūnijimas viename asmenyje. Pati daina šauni, tik gal truputį banaloka. Ši Maxo Martino parašyta daina turbūt išpopuliarėtų kiekvieno atlikėjo lūpose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)