Dainininkas buvo įvaldęs tam tikrą techniką – subharmoniją, kuri yra dainavimas daugiau gerkle, todėl išsiskyrė neprilygstamu balso diapazonu, rašo Dailymail.co.uk.

Mokslininkai išanalizavo įrašus, taip pat paprašė roko dainininko imituoti F. Merkury balsą.

Manyta, kad F. Merkury galėjo išdainuoti keturias oktavas, tačiau tyrimu to nepavyko pagrįsti. Austrų balso tyrėjas, mokslininkas Christianas Herbstas, vadovavęs tyrimui, sako, kad dainininko balso diapazonas buvo įprastas suaugusiam žmogui.

Priešingai populiariam įvaizdžiui, jis greičiausiai buvo baritonas, dainuodavęs tenoru ir kartu naudodamas balso valdymo techniką, teigia mokslininkai.

Na, bet tyrimą atlikę mokslininkai sako, kad dainininkas sumaniai išnaudojo gerklę ir balso stygas, todėl išgaudavo didelę tembrų įvairovę.

Klausant, kaip F. Merkury dainuoja a capella (kai muzikos kūrinys atliekamas tik balsu be jokių instrumentų), užfiksuotas labai aukštas vibravimo dažnis – 0,7 Hz, pasiekiantis balso virpinimo, drebinimo lygį.

Mokslininkai taip identifikavo subharmonijos techniką, su kuria jis išgaudavo niurnamąjį garsą, kuriuo išsiskyrė.

Mokslininkai nufilmavo šiuo metodu dainuojančio roko dainininko gerklę su didelio dažnio video kamera. Jų teigimu, toks dainavimas kartu su greita, netolygia balso stygų vibracija padėjo F. Merkury išgarsėti visame pasaulyje kaip itin unikalaus balso savininkui.

Subharmonija garsėja Tuvos atlikėjai, tiesa, jų gerklinis dainavimas dar ryškesnis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)