Apie meilę dainuoja ne tik ant blizgių žurnalų viršelių besipuikuojančios ilgakojės popmuzikos deivės, bet ir talentingiausi klasikinės muzikos atlikėjai, ir netgi barzdoti rokeriai. Bet ar yra kokia nors tobulos dainos apie meilę formulė? Dainos, kuri sujaudintų iki širdies gelmių net patį didžiausią skeptiką?

„Tai lyriška, jaudinanti melodija, graudinantis balsas ir poetiškas tekstas“, – pusiau juokais, pusiau rimtai formulę mėgina įvardyti Valentino dienos koncerte LVSO diriguosiantis Ričardas Šumila ir priduria, kad čia dar labai svarbus ir sentimentų faktorius.

Jam pritaria ir operos dainininkas R.Karpis: „Mums visiems labiausiai patinka tos dainos, kurios kelia sentimentus.“

Operos solistas neseniai sostinės Rotušėje pristatė kompaktinę plokštelę „Yiddish songs. A Letter from the Past“, kurioje hidiš kalba įdainavo žydų kompozitorių ir harmonizuotas liaudies dainas. Tenoro laukia daugybė vaidmenų LNOBT ir „Vilnius City Opera“, tačiau jis neatsisako dalyvauti ir projektuose, kur tenka atlikti popmuzikos kūrinius, kurie jam kelia nemažesnius sentimentus nei mėgstamų operų arijos.

Kongresų rūmų scenoje jis su E.Sašenko dainuos Eltono Johno „Can You feel the love tonight“, su R.Čivilyte – Rodo Stewarto „Have I told You lately“ ir kitus kūrinius.

„Kaip klasika turi savo šedevrus, taip ir popmuzika savo. Nors ir priklausau klasikos atlikėjų būriui, tačiau jokiu būdu nemenkinu popmuzikos. O kalbant apie meilės dainą, tai svarbiausia, kad ji būtų melodinga ir nuoširdi iki galo, kad žodis „meilė“ čia būtų vartojamas laiku ir vietoje, nes labiausiai nemėgstu štampų, tuščiažodžiavimo“, – sako dainininkas.

Paklausta apie sėkmingos meilės dainos formulę, dainininkė E.Sašenko prisipažįsta, kad žodžiai „myliu“, meilė dainose skamba per dažnai ir yra gerokai nuvalkioti, todėl jai labiau patinka, kai jausmai išreiškiami subtiliau ir tam pavartojami kiti žodžiai.

„Tačiau realiame gyvenime dažnai kartoju žodį „myliu“, nes esu tikra romantikė ir atlapaširdė. Šie žodžiai nebūtinai skirti antrajai pusei – juos kartoju visiems, kurie man yra brangūs“, – šypsosi dainininkė, koncerte atliksianti jau vizitine jos kortele tapusią ariją „Memory“ iš Andrew Lloydo Weberio miuziklo „Katės“, publiką iki ašarų sugraudinančią dainą „Come what may“ iš filmo „Mulen Ružas“ ir kitus kūrinius.

Meilės dainų ji mielai klausosi ir jas atlieka, todėl daugumai atrodo, kad romantiška kūryba yra jos arkliukas. „Bet tikrieji gerbėjai, kurie vaikšto į mano koncertus puikiai žino, kad sugebu atlikti įvairiausių stilių dainas, ne tik lyriką“, – paaiškina atlikėja, prieš keletą metų atstovavusi Lietuvai tarptautiniame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Šiemetiniuose atlikėjos planuose – ir kompaktinė plokštelė, ir naujas muzikinis projektas, tačiau kol kas ji tiesiog mėgina atgauti jėgas po itin darbingo gruodžio ir ruošiasi šv.Valentino dienos koncertui.

Viena geriausių šalies dainininkių ir dainavimo mokytojų R.Čivilytė puikiai žino meilės dainos atlikimo receptą. Anot, jos, pagrindinis ingredientas čia – jausmas, be kurio daina neatsiskleis, net jei dainininkas puikiai tam pasiruošęs techniškai. „Be jausmo, kuris vieną ar kitą dainą riša su konkrečiai tavo gyvenimu, daina tiesiog neskambės. Nesvarbu, ar tu vienišas, ar įsimylėjęs ir mylimas. Ta pati daina kiekvieną karta suskambės kitaip, nes tai priklauso tik nuo tavęs. Jei esi liūdnas, tai ir dainoje atsiskleis tavo melancholija. Jei tave apėmusios geros emocijos, dainą nuskambės pakiliai“, – sako dainininkė, kartu su orkestru koncerte atliksianti vieną gražiausių meilės dainų „I will always love You“, kuri visame pasaulyje išgarsino legendinę Whitney Houston. Žiūrovai taip pat išgirs du puikius duetus: su Jeronimu Miliumi R.Čivilytė atliks kūrinį „The Prayer“ (Celine Dion ir Andrea Bocceli) , o su R.Karpiu Rodo Stewarto „Have I told You Lately“.

Patyrusi dainininkė ir dainavimo mokytoja pabrėžia, kad lyriškos meilės dainos įkandamos toli gražu ne visiems atlikėjams: „Meilės dainose daug tęsiamų natų, o tai reiškia, kad reikia mokėti dirbti plaučiais, teisingai kvėpuoti. Deja, šie dalykai nėra prigimtiniai, juos gali išmokti tik ilgai dirbdamas.“

Koncerte be jau išvardintų atlikėjų pasirodys Sasha Song, atliksiantis savo mėgstamo dainininko George‘o Michaelo „Faith“, Franko Sinatros „My Way“ ir kt. žinomus kūrinius, o taip pat ir J. Milius, žiūrovų širdis pamėginsiantis užkariauti „Scorpions“ hitu „Still loving You“, Erico Claptono balade „Tears In Heaven“ ir kt. kūriniais.

„Dažnai daina mums simbolizuoja vieną ar kitą asmeninio gyvenimo įvykį – ar sutiktą, ar prarastą meilę. Manau, kad kiekvienas žiūrovas šio koncerto metu išgirs bent vieną dainą, kuri jam kažką reiškia“, – reziumuoja dainininkams ir orkestrui diriguosiantis R.Šumila.

Šv.Valentino dienai skirtas LVSO koncertas „Can you feel the love tonight“ su E.Sašenko, R.Čivilyte, Sasha Song, J.Miliumi ir R.Karpiu jau vasario 14 d. Vilniaus Kongresų rūmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)