2009 metų „Soulfly" pavasario turas po Rytų Europą ir Skandinavijos šalis prasidėjo sausio pabaigoje Vokietijoje ir tęsis iki vėlyvo kovo.

Vilnius vienas iš paskutiniųjų miestų, kuris turėjo galimybę išvysti „Soulfly" pasirodymą gyvai.

Sužavėjo pasikeitęs Vilnius

Grupės lyderis Maxas Cavalera pirmą kartą Lietuvoje lankėsi 1992 metų gegužės 8 dieną, kuomet jis koncertavo su death/trash metal grupe „Sepultura".

„Prisiminimai puikūs! Sunku patikėti, kad buvome pirmoji trash/death metalo grupė, grojusi Lietuvoje. Viliuosi susigrąžinti tą jausmą, kai „Soulfly" gros Vilniuje, - prieš koncertą organizatoriams pasakojo Maxas Cavalera.

M. Cavalera su grupės vadybininke žmona H. Cavalera puikiai prisimena pirmąjį apsilankymą Lietuvoje, Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, daugiau nei prieš dešimtmetį.

Vakar, po vidurdienio, grupės nariai ir koncerto komanda, nusileidę Vilniaus oro uoste, stebėjosi erdviu, moderniu, naujai įrengtu oro uostu.

Brazilai negailėjo gražių žodžių Vilniaus miesto architektūrai: „Miestas „Soulfly" lyderiui pasirodė išties gražus, nepalyginti modernesnis, didesnis ir europietiškesnis, nei 1992-aisiais.

Maxas Cavalera pastebėjo daug jį sužavėjusių miesto erdvių, įspūdžiais dalinosi su koncerto organizatoriais. Jiems patiko ir net nustebino šiuolaikiški verslo centrai," - apie susitikimą su atlikėjais pasakojo Artūras Mirončikas.

Metalistai neišrankūs

Į Vilnių iš Kijevo „Soulfly" nariai atskrido lėktuvu. Atlikėjai vengė biurokratijos, kertant kelių šalių sienas autobusu.

Specialus autobusas su aparatūra iš Bukarešto į Lietuvą atvyko apie pietus.

Koncerto organizatoriai paklausti apie grupės reikalavimus Lietuvoje, rekvizitus, atsakė trumpai: „Jie neišrankūs. Maitinimas tiko. Iš 15 žmonių buvo tik vienas vegetaras. Tradiciškai jie užsisakė gėrimų, - pasakoja A. Mirončikas. - „Soulfly" nariai labai draugiški, visiškai nearogantiški, paprasti, geru žodžiu minintys Lietuvą".

Lietuvoje brazilai neketino nakvoti. Po koncerto jie iškart vyko į pasirodymą Latvijoje.

Už Lietuvos futbolą

„Soulfly“ pasirodymą „Forum Palace“ rūmuose Vilniuje apšildė JAV grupė iš Arizonos „Incite“. Jau pirmieji grupės dainos „Army of Darkness“ akordai įkaitino publiką. Šuoliai nuo scenos ant koncerto klausytojų rankų, susistumdymai tarp šokančiųjų ir dainų žodžių skanduotės nenutilo viso „Soulfly“ koncerto metu.

„Incite“ atliko tokius kultinius turo per Europą kūrinius kaip „Die With What You've Done“, „Divided We Fail“.

„Soulfly“ koncertas, trukęs kiek ilgiau nei valandą, nepaliko nei vieno abejingo „Forum Palace“ „Balsas.lt“ klube. Vienu metu iškėlę rankas prie scenos šoko apie 500 „Soulfly“ gerbėjų.

Techniškus ir išradingus Maxo Cavaleros ir Marco Rizzo gitarų solo pasirodymus lydėjo netylantys aplodismentai ir šūksniai.

Kūrinius „Blood Fire War Hate" iš naujausio, praėjusiais metais išleisto albumo „Conquer”, legendomis tapusius „Back to the Primitive”, „Inner Self”, „Refuse-Resist”, „Roots Bloody Roots” susirinkusieji dainavo kartu su grupe.

Trash metalistai nevengė scenoje ir šou elementų. Vieną dainą braziliškų giesmių žodžius kartojančio Maxo balsą akomponavo trys grupės narių mušami būgnai. Vieną jų mušti kartu su vokalistu M. Cavalera buvo pakviestas ir gerbėjas iš salės.

„Soulfly“ vokalistas lietuviškai sveikinosi su „Forum Palace“ susirinkusia auditorija, klausė jos „kaip gyvena“, dėkojo ir ragino šokti kaip per 1992-ųjų „Sepultura“ koncertą.

Koncerto pabaigoje Maxas Cavarera apsivilko Lietuvos futbolo rinktinės marškinėlius ir skandavo kartu su įkaitusia minia „Ole“.

Ši skanduotė ilgai netilo ir pasibaigus koncertui bei atlikėjams palikus sceną.

Metalo Bobas Marley

Maxas Cavalera - Brazilijos gitaristas, dainų autorius, buvęs nepamirštamos death metalo pionierių, grupės „Sepultura" lyderis. Jis dar vadinamas metalo Bobu Marley.

Nuo 1984 m. M. Cavalera buvo „Sepulturos" lyderis, tačiau 1996 - aisiais grupės narių ir vokalisto keliai išsiskyrė. Maxas Cavalera ėmė eksperimentuoti, metalo muziką jungti su kitais muzikos stiliais.

Konceptuolizmas jo kūryboje pavirto nauju skambesiu, davusiu pradžią jo svajonių projektui „Soulfly".

„Metalas teka mano venom. Neįmanoma jo išvengti ir, galų gale, net nenoriu. Gal skirtumas tas, kad mano metalas originalus, jis skiriasi nuo kitų grupių," - interviu Lietuvos publikai teigia Maxas Cavalera.

„Soulfly" - klasikinio Brazilijos metalo atstovai, įvardijami kaip nu-metal kūrėjai, nevengiantys sunkiojoje muzikoje panaudoti braziliškojo folk elementų.

Jų muzika labai plataus stilistinio diapazono. Metalas derinamas su hardcore, reggae, hiphop, world elementais.