„Dirbtuvėse bus galima susipažinti su beatbox kultūra bei live looping atlikimo principais, išgirsti žmogaus kuriamų garsų galimybes“, – sakė atlikėjas.„Ateiti turi ir gali visi, kam įdomu, kas yra vokalinė perkusija, kur ir kaip ji yra panaudojama bei kaip duotuoju momentu gyvai gali būti kuriama muzika – o tai, manau, įdomu visiems“.

Žygimantą galima drąsiai vadinti žmogumi orkestru – scenoje jis viską atlieka tik burna, o skamba tai tarsi sudėtingas elektroninės muzikos kūrinys.„Live looping žanro atlikimo principas – gyvas kilpų kūrimas: konstruojamas ritminis pagrindas, melodinės linijos bei akcentai“, – pasakoja atlikėjas.

Pats Žygimantas savo talentą atrado palaipsniui – viskas prasidėjo nuo eksperimentų namuose, vėliau atvėrusių daug muzikinių galimybių ir nuotykių. „Beatbox kultūra Lietuvoje pradėjo formuotis dar iki 2000 m. ir šiandien yra susiformavusi beatbox atlikėjų bendruomenė – Lithuanian beatbox family. Paskutiniuose beatbox čempionatuose, kuriuose teisėjauju, kasmet išstoja apie 20 atlikėjų, tačiau jų Lietuvoje gali būti ir apie 50. Ką gali žinoti, kiek dar čepsi namuose“, – nusišypsojo Žygimantas.

Pasirodymai už Lietuvos ribų – vis dažnesni

Ž. Gudelis Lietuvai atstovauja įvairiuose konkursuose užsienyje. Šiais metais Berlyne vykusiame Pasaulio beatbox čempionate jam teko pasirodyti su geriausiais šio žanro atlikėjais prieš ryškiausią profesionalų komisiją, o pasirodymus stebėjo daugiatūkstantinė auditorija, tiek susirinkusi renginyje, tiek tiesiogiai Youtube kanalu.„Tai – tikrai neįkainojama ir nepamirštama patirtis bei naujos ir pažintys“, – sakė atlikėjas.

Tačiau šviežiausi įspūdžiai – iš ką tik Italijoje, Fossano mieste vykusio „Vocalmente a cappella“ festivalio,kur vyko pirmasis pasaulyje a cappella loopstation konkursas pavadinimu„Vocaloops“.„Buvau atrinktas į dalyvių aštuntuką ir pasirodžiau prieš sunkiasvorę a cappella pasaulio žiuri, tarp kurių buvo net Pentatonix prodiuseris“, – sakė Ž. Gudelis ir pasidžiaugė, kad neliko nepastebėtas:„Gavau man labai svarbią nominaciją už minimalistinę elektroninę muziką. Taip pat kiekvieną festivalio vakarą su visais profesionalais dalyvaudavom open session, o italų grupė Upsweep net norėjo mane pagrobti“, – pasakojo atlikėjas.

Gatvės muzika, skambanti už gatvės ribų

Palygintas su vienu žinomiausių šio žanro atlikėjų, Lietuvoje taip pat labai populiariu DUB FX, Žygimantas nusišypso:„Tiek aš, tiek DUB FX esame live looping atlikėjai, tačiau mūsų atliekama muzika yra visiškai skirtinga. DUB FX išgarsėjo kaip gatvės atlikėjas, šalyje, kur ši kultūra yra be galo populiari. Mano kūryba daugiau eksperimentinė, ieškanti ir atrandanti, todėl mane galima vadinti lietuviškuoju GON“.

Tiems, kurie mano, jog beatox žanrui vieta tik gatvėje ar tamsiuose klubuose, Žygimtantas turi kuo atsikirsti:„Atsiribojus nuo beatbox stereotipų bei išleidus pirmąjį beatbox albumą Lietuvoje „Gonebea“ atsivėrė be galo įdomių kelių. Tai – stebinantis žanras, kuris įdomus įvairaus profilio auditorijai. Mano garsai skambėjo teatre, pasirodant indian dance bei japan butoh atlikėjams, nebyliajame kine, akompanuojant a cappella grupes buvau apsilankęs net gyvai transliuojamame„Marijos Radijo“ renginyje-koncerte, įvairiuose kultūriniuose bei privačiuose renginiuose.„Knygų mugės“ atidarymuose teko garbė išstoti ir prieš Prezidentę. Na, o kelią pas Zitą į „Ryto suktinį“ atvėrė mano albume esanti lietuvių liaudies dainos „Leliumoj“ aranžuotė“.

Pasak atlikėjo, Lietuvoje nėra tokio masto gatvės auditorijos kaip Londone ar kituose didžiuosiuose miestuose, kur galima pasirodyti kaip„beatbusking“ atlikėjui, todėl Vilniuje rengti tokio tipo pasirodymus nėra didelio poreikio. „Manau, Vilniui pilnai užtenka organizuojamų gatvės muzikos renginių, tokių kaip„Atgal į miestą“ ar kt., kuriuose galima pasirodyti“, – sako Ž. Gudelis.„Aš esu dėkingas gatvės kultūrai, be kurios nebūčiau susidomėjęs hip-hop kultūra bei beatbox žanru. Mes gyvename miestuose, todėl gatvės kultūra yra neatskiriama kasdienybės dalis. Smagu kai visa tai telkiama po vienu stogu“.

Rugsėjo 12 dieną „Ogmios mieste“ vyksiančio renginio „Atgal į miestą“ lankytojų taip pat lauks žinomų Lietuvos alternatyvios muzikos atlikėjų ir svečių iš Suomijos koncertai, įvairios paskaitos apie gatvės kultūrą, meną ir šokį, sporto varžybos ir parodomosios programos bei dirbtuvės, kur visi norintys galės išbandyti, ką reiškia būti gatvės kultūros dalimi. Renginys nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)