Gruodžio 20 dieną koncertas vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, gruodžio 21 dieną – Vilniaus kongresų rūmuose, o gruodžio 22 dieną – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Robertino Loreti vardas muzikos pasaulyje žinomas daugiau nei penkis dešimtmečius. Dar vaikystėje stulbinančio populiarumo sulaukęs dainininkas ir šiandien aktyviai koncertuoja daugelyje šalių, žavėdamas publiką populiariausių itališkų dainų programa.

Romoje gimęs Robertino užaugo aštuonių vaikų šeimoje, kuri sunkiai vertėsi. Jo talentas muzikai buvo pastebėtas anksti – būdamas šešerių berniukas pradėjo dainuoti bažnyčios chore, po dvejų metų buvo pakviestas prisijungti prie Romos operos teatro choro. Pasakojama, jog koncerte Vatikane jo balsą išgirdęs Romos popiežius Jonas XXIII-asis taip susižavėjo berniuko balsu, kad panoro asmeniškai su juo susitikti.

Kai berniukas pradėjo lankyti penktą klasę, sunkiai susirgo jo tėvas. Norėdamas padėti šeimai prasimaitinti, mažasis Robertino pradėjo dirbti kepėjo padėjėju – į kavines vežiojo duoną ir bandeles.

„Buvau laimingas, nes galėjau padėti mamai“, - prisimena šeimą svarbiausiu gyvenimo prioritetu laikantis dainininkas. Kavinių savininkus jis linksmindavo, dainuodamas populiarias itališkas dainas – taip užsidirbdamas kelis papildomus skatikus.

Vienos kavinės savininkas pakvietė Robertino padainuoti vestuvėse. Gandas apie vaikį krištolo tyrumo balsu pasklido, ir greitai berniukas jau uždarbiavo daugelyje miesto užeigų.

1960-ųjų vasarą, kai Romoje vyko olimpinės žaidynės, vienoje miesto kavinių jo balsą išgirdo garsus Neapolio aktorius Toto ir žinomas Danijos TV laidų režisierius bei prodiuseris Volmeris Soerensenas.

Išgirdęs, kaip Robertino dainuoja „O sole mio“, prodiuseris pajuto suradęs didžiausią talentą per visą savo karjerą. Jau po keleto dienų danas susitiko su Robertino ir jo tėčiu, siūlydamas vykti į Daniją, nusifilmuoti TV šou ir įrašyti plokštelę.

Kaip tarė, taip padarė. Jau pirmasis Robertino pasirodymas televizijoje sukėlė sensaciją – gauti interviu rikiavosi laikraščių žurnalistai, muzikos įrašų leidyklos susipešė dėl teisės išleisti jo įrašus.

Vos per pirmuosius solinės karjeros metus nuostabaus balso berniukas išgarsėjo Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Islandijoje, Belgijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Austrijoje ir kitose šalyse.

Jaunojo dainininko gastrolės sulaukė triumfo JAV, Kanadoje, Japonijoje, Australijoje. Keletą metų dainininkas į namus sugrįždavo tik per šventes. Ypač didelė sėkmė Robertino Loreti laukė už Atlanto. Amerikiečiai jį akimirksniu praminė auksiniu berniuku. Savo talentą Robertino demonstravo populiariojo TV laidų vedėjo Edo Sullivano šou, kurį, teigiama, žiūrėjo daugiau nei pusė JAV gyventojų. Robertino surengė specialų pasirodymą su garsiu dainininku Paulu Anka, koncertavo prestižinėse „Carnegie Hall“ ir „Madison Square Garden“ salėse.

Dar didesnis populiarumas jį lydėjo tuometėje Sovietų Sąjungoje. Skaičiuojama, kad čia išleistos plokštelės su jo įrašytomis dainomis parduotos daugiau nei 56 milijonų egzempliorių tiražu – tai įspūdingas skaičius bet kuriai muzikos žvaigždei.

Dainininko balsas greitai buvo pramintas „kosminiu“ - todėl, kad jį labai pamėgo pirmasis kosmose pabuvojęs žmogus Jurijus Gagarinas, o pirmoji į kosmosą skridusi moteris Valentina Tereškova panoro skrydžio metu klausytis būtent Robertino įrašų.

Tarp skirtingų epochų Rusijos politikų, kurie asmeniškai kvietė Robertino Loreti dainuoti – ir Nikita Chruščiovas, ir Borisas Jelcinas. Tai daug sako apie dešimtmečius neblėstantį dainininko populiarumą.

Jis neišnyko, ir mutuojant Robertino balsui. 1964-aisiais dainininkas tapo San Remo festivalio finalininku, po dvejų metų laimėjo Neapolio festivalį. Šiandien atlikėjo balsas – galingas baritonas, suteikiantis jį išgarsinusioms itališkoms dainoms naujų spalvų.

1973-aisiais nuo varginančių gastrolių ir intensyvaus gyvenimo ritmo pavargęs Robertino pasitraukė iš scenos ir pasinėrė į verslą bei kino prodiuserio veiklą. Vis dėlto meilė muzikai buvo nenugalima – po dešimtmečio jis sugrįžo ir nuolat rengia koncertus pilnutėlėse salėse, kiekvieną kartą įsitikindamas, kad jo atliekamos „O sole mio“, „Jamaica“ ir kitos populiarios dainos ir šiandien sukelia audringus vyresnės publikos plojimus.

Japonijoje ir Australijoje italų muzikos ambasadoriumi paskelbtas, daugybę „auksinio“ disko apdovanojimų pelnęs dainininkas šiandien per pasaulį keliauja su garsiu pianistu ir aranžuotoju Fabrizio Masci. Kartu su jais įvairiose šalyse muzikuoja skirtingi orkestrai. Lietuvoje įžymiojo italo partneriais trims vakarams taps Donato Katkaus vadovaujamas Vilniaus Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Pasirodymams bus ruošiama ypatinga programa, atspindinti žiemos švenčių nuotaiką.

„Gruodžio pabaiga – laikotarpis, kai Robertino Loreti turi itin daug kvietimų koncertuoti, todėl džiugu, kad pavyko jį pasikviesti į Lietuvą, ir ne vienam, o net trims pasirodymams“, - sako dainininko gastroles mūsų šalyje rengiančios agentūros „BDG Music Group” vadovas Deividas Afarjanc.

Robertino Loreti visame pasaulyje išgarsinusi daina:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją