Muzikantams, kurie vilkėjo juodus kostiumus, atvykus į federalinį teismą Los Andžele, juos pasitiko reporterių minia. Teisme prisiekusieji – keturi vyrai ir keturios moterys – išklausė jų garsiąją baladę.

Psichodelinė Los Andželo grupė „Spirit“, kuri turėjo savo nišą ir sekėjus, bet niekada nesulaukė tokios šlovės kaip „Led Zeppelin“, tvirtina, kad melancholiški gitaros garsai, kuriais prasideda „Stairway to Heaven“, yra paimti iš jų instrumentinio kūrinio „Taurus“.

„Spirit“ gitaristas Randy Wolfe'as, kuris turėjo pravardę Randy California, niekada nesiėmė jokių teisinių veiksmų, o 1997 metais Havajuose nuskendo, tačiau bylą iškėlė jo patikėtinis ir draugas Michaelas Skidmore'as, kuris dalyvavo teismo posėdyje.

„Šią bylą galima apibendrinti šešiais žodžiais: priskirkit nuopelnus, kur nuopelnų priskyrimas priklauso“, – sakė M.Skidmore'o advokatas Francisas Malofiy.

Advokatas prisiekusiesiems pasakė, kad jie į šią bylą galėtų žiūrėti „beveik kaip į skonio testą“, ir klausė: „Ar šie dalykai tokio paties skonio? Ar šie dalykai skamba taip pat?“

Advokatas prisiekusiesiems paleido „Stairway to Heaven“ įžangą, kurią pavadino „nuplagijuota kompozicija“.

Teismas aiškinasi, ar „Led Zeppelin“ turėjo prieigą prie 1967 metų „Taurus“ anksčiau, nei 1970 metų gruodį ir 1971 metų sausį Londone įrašė „Stairway to Heaven“.

„Led Zeppelin“ turėjo galimybę susipažinti su „Spirit“ kūryba, kai britų rokeriai – R.Plantas, J.Page'as, Johnas Paulas Jonesas ir jau miręs Johnas Bonhamas – 1968 metų gruodžio 26 dieną Denveryje debiutavo JAV scenoje.

Tačiau likę gyvi „Led Zeppelin“ nariai liudijo, kad niekada neturėjo jokios reikšmingos sąveikos su „Spirit“ ir nesiklausė šios grupės muzikos.

Gynybos advokatas Peteris Andersonas prisiekusiesiems pasakė, jog 72 metų J.Page'as ir 67 metų R.Plantas nepažinojo „Spirit“ ar jos kūrinių, ir jog J.Page'as neatsimena, kad kada nors būtų girdėjęs „Taurus“.
P.Andersonas paleido pirmąsias 2 min. ir 14 sek. „Stairway to Heaven“, o J.Page'as linkčiojo į taktą.

„Stairway to Heaven“ parašė Jimmy Page'as ir Robertas Plantas, jie vieni, taškas“, – pasakė P.Andersonas.

M.Skidmore'as nenurodė, kokios kompensacijos siekia, bet įvairiuose muzikos spaudos pranešimuose buvo kalbama apie įvairiausias sumas, nuo simbolinio vieno dolerio (0.9 euro) su autorystės nurodymu iki 40 mln. dolerių (36 mln. eurų).

Ieškinyje kalbama apie „Led Zeppelin“ „labai įsišaknijusią kompozicijų plagijavimo nuo bliuzo artistų ir kitų dainų kūrėjų, kuriems jie pakartotinai nepriskirdavo nuopelnų, istoriją“.

Ieškinyje išvardijami ginčai dėl 16 kitų „Led Zeppelin“ dainų, kurie dažnai būdavo išsprendžiami suteikiant ieškovui nuopelnų pripažinimą ir autorinį honorarą. Tarp tų dainų yra klasika tapusios „Whole Lotta Love“ ir „Babe I'm Gonna Leave You“.

„Vunderkindas“

Teismas išklausė Randy Wolfe'o jaunesniąją seserį, žirgų trenerę ir muzikantę Janet Wolfe (Džanet Volf), kuri savo brolį vadino „vunderkindu“.

J.Wolfe, kuri yra iš Ventūros Kalifornijoje, prisiminė, kaip šeima 1966 metais nuvyko į Niujorką, kur tuomet dar 15-metis Randy susipažino ir susidraugavo su Jimi Hendrixu.

Roko legenda pasamdė paauglį groti gitara ir pavadino jį Randy California, kad atskirtų nuo kito grupėje buvusio Randy, išgirdo teismas.

62 metų J.Wolfe prisiminė, kaip California vėliau gyvenime jai skundėsi dėl to, kad „Led Zeppelin“ nuplagijavo „Taurus“, kurį jis parašė savo merginai.

„Tai liūdino jį daug, daug metų“, – sakė ji.

69 metų Jay Fergusonas, kuris grojo su „Spirit“, o vėliau rašė muziką filmams ir televizijai, pavadino „Taurus“ „tikrai ypatingu numeriu“.

„Jis buvo nuostabus. Tai buvo kitoks muzikos stilius nei visa kita, ką grojome per šou“, – sakė jis teismui.

J.Fergusonas, kuris yra parašęs muziką Arnoldo Schwarzeneggerio 1984 metų veiksmo filmui „Terminatorius“ (The Terminator) ir komiškam serialui „Biuras“ (The Office), sakė, kad „Spirit“ tą dainą grodavo per daugumą savo koncertų.

Jis papasakojo, kad buvo susitikęs su R.Plantu per „Spirit“ koncertą Didžiojoje Britanijoje 8-ajame dešimtmetyje ir kad buvo „pamalonintas“ dainininko atėjimo pamatyti grupės.

Teismo procesas turėtų trukti maždaug penkias dienas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)