Susitarimu, kuriam pritarė Los Andželo teisėjas George'as Kingas, baigėsi ilgas teisinis ginčas dėl muzikos leidėjų „Warner/Chappell Music“ pretenzijų į šios dainos autorines teises.

„Tai didžiulė pergalė visuomenei ir menininkams, kurie nori vartoti „Happy Birthday to you“ savo klipuose ir muzikoje“, – sakė advokatas Danielis Schachtas.

Jis atstovavo ieškovams, kurie 2013 metais bylą iškėlė užginčydami leidėjų teises. Byla buvo iškelta po to, kai nedidelio biudžeto dokumentinio filmo apie šios dainos istoriją prodiuseriai nesutiko sumokėti 1 500 dolerių (1 356 eurų), kurių leidėjai reikalavo už jos panaudojimą.

„Visi, kam gimtadienis, gali švęsti“, – sakė advokatas.
G.Kingas pernai nusprendė, kad ši daina nepriklauso „Warner/Chappell“, kuri vėliau sutiko sumokėti 14 mln. dolerių (12,66 mln. eurų), kad ginčas būtų išspręstas.

Viena ieškovų Rupa Marya, Kalifornijos grupės, kurios buvo paprašyta sumokėti 455 dolerius (411 eurų) už „Happy Birthday“ panaudojimą viename jos albumų, lyderė, sveikino susitarimą ir vadino jį svarbiu momentu muzikos industrijai.

„Gera žinoti, kad ši daina oficialiai išvaduota“, – sakė ji reporteriams, sudainavusi „Happy Birthday“ prie teismo rūmų.

„Žmonės turėtų pabusti ir suvokti, kad galime mesti iššūkius korporacijoms, kurios peržengia ribas“, – pridūrė ji.

Abi bylos šalys iš esmės sutiko, kad dainą 1893 metais užrašė vaikų darželio auklėtoja iš Kentukio Patty Hill ir jos sesuo Milfred, nors kai kas sako, kad melodija yra dar senesnė.

Tą dainelę, kuri iš pradžių vadinosi „Good Morning to You“ („Labas rytas tau“), dainuodavo vaikai.

„Warner/Chappell Music“ 1988 metais įsigijo kompaniją, kuri anksčiau reiškė teises į dainą, ir įrodinėjo, kad dainos žodžių autorinės teisės baigs galioti 2030 metais.

Ši byla yra naujausias daug dėmesio sulaukęs ginčas dėl dainų autorinių teisių.

Praėjusią savaitę prisiekusieji Los Andžele nusprendė, kad britų roko grupė „Led Zeppelin“ nepavogė legendinės dainos „Stairway to Heaven“ įžangos iš vienos seniai nebeegzistuojančios Los Andželo grupės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)