Pirmadienis. Rytojaus rytą prasidės normali darbo diena, nors ji – ir Valentino. Bet štai dešimtą vakaro skeltą „The Jackson Rhoads“ gitarą persimetęs per petį ant scenos atsiranda jis – legendinis „Kreator“ vokalistas Mille Petrozza, sudreba pirotechnikos patrankos, užsidega LED ekranai ir vilniečiai pasineria į thrash metal tranzą, kurį šiuo metu grupė veža per Europą.

Kartu su jais ture – „Aborted“, „Soilwork“ ir sena gera „Sepultura“. Tai, kad „Kreator“ su „Sepultura“ turi nemažai bendro, patvirtina ir Andreas Kisserio naudojama tokia pati elektrinė gitara, kaip ir M. Petrozzos. Be to, abi grupės ką tik pristatė savo naujus albumus, kurie sulaukė geriausių vertinimų.
Mille šių metų pabaigoje švęs 50-metį. Galbūt jis dažo plaukus juodai, jau kurį laiką itin sveikai maitinasi, po pasirodymo pageidauja valandėlę pailsėti. Bet kaip ir daugelis sunkiosios muzikos titanų, jis – velniškai energingas visas tas 90 minučių.

„Kreatoriai“ užkulisiuose nesislapstė, mėtė kamuolį į krepšį, kalbėjosi. Vienas komunikabilesnių pasirodė esąs gitaristas Samis Yli-Sirniö (jis groja ir suomių grupėje „Waltari“, bet yra įrašęs penkis studijinius albumus su „Kreator“). Po užkulisius suomis vaikštinėjo vilkėdamas tobulos roko elegancijos paltą, o jo plataus kliošo kelnės leido įsivaizduoti Samį esant jūreiviu. Bet vos jo rankose atsidūrė gitara – abejonių dėl profesijos neliko.

Ant scenos „kreatoriai“ vaikštinėjo nuolydžiais tiltais, plėšė stygas virš būgnininko, šaudė velniškai daug ugnies, ir net pažėrė konfeti ant publikos galvų.

Jų pasirodymas buvo ugningas visomis prasmėmis. Atrodė, kad šiandien viskas – taip pat, kaip ir prieš 35 metus, kai ši grupė, įėjusi į Vokietijos ir pasaulio thrash metal istoriją, tik susikūrė. Ir publikai vis dar taip pat gera išgirsti jų ankstyvosios kūrybos gabalą „Flag of Hate“ ar epinį „Violent Revolution“.

Grupė gali didžiuotis, kad jų naujausią albumą „Gods of Violence“ kritikai tiesiog šlovina ir jis muša metalo topus. Bet dar labiau jiems patiko matyti, kad iki pat vidurnakčio „Siemens“ arenoje ošusi publika jau ir užsidegus salės šviesoms stovėjo ir plojo virš galvų. Iš arenos žmonės išėjo laimingi.
„O, tai štai kaip atrodo tie organizatorių kambariai“, – praėjus atokvėpio valandėlei po koncerto galvą įkišo Samis. Gitaristas panoro tiesiog pasikalbėti apie NATO, Donaldą Trumpą, Lietuvos istoriją ir keliones.

Kalbai pasisukus apie garsųjį Herkų Mantą, svečias atrodė stipriai susidomėjęs, o išgirdęs, kaip dramatiškai ta istorija baigiasi, tik aiktelėjo: „Vargu, ar jums vis dar patinka vokiečiai... Geriau jau jie čia nevažiuotų. Bet, laimei, mes kalbame ne apie šituos vokiečius (mosteli į savo komandos narius, aut.past.) Šie dar būtinai atvyks!“ – patikino „Kreator“ gitaristas.

Vokiečių grupės koncerto Vilniaus „Siemens“ arenoje, kuris buvo dalis žiemos festivalio „Roko naktys: Winter“, klausėsi ir muzikologas Darius Užkuraitis, Konstantinas iš repo dueto „Lilas ir Innomine“, buvę ir esami ŽAS nariai, populiariosios muzikos vėliavnešė Donalda Meiželytė, prisiekę rokeriai Vitalis Kairiūkštis ir Ričardas Laginauskas, komunikacijos specialistas, rašytojas Aidas Puklevičius. „Nusigyvenome – stebėti metalo koncertą iš VIP ložės... Aš čia pirmą kartą!“ – juokėsi Marius Berenis-Tru.

Sunkiosios muzikos mylėtojai, ką tik puikiai atšventę Valentino dienos išvakares, netrukus gaus dar vieną progą susitikti, tąkart per metalines Velykas, – balandžio vidury į Lietuvą užsuks grupė „Pain“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)