Viena ryškiausių pastarojo dešimtmečio Rusijos žvaigždžių Lietuvos publikai atliks geriausių savo repertuaro dainų programą, o taip pat kūrinius iš rugsėjį pasirodžiusio naujojo albumo „Lena“.

„Nemėgstu savęs reklamuoti“, - sako Jelena Vaenga, kukliai vengianti apibūdinimų „poetė“ ar „kompozitorė“. Tačiau Rusijos televizijos, radijo laidos ir laikraščiai nuolat mirga žiniomis apie 35-erių artistę – klausytojų susidomėjimas ja toks didelis, kad žurnalistai seka kiekvieną atlikėjos žingsnį.

Vaengos slapyvardį jai sugalvojo motina – būtent toks yra senasis gimtojo Jelenos miesto Severomorsko pavadinimas, be to, taip vadinasi netoliese tekanti upė.

Inžinieriaus ir chemikės šeimoje gimusi Jelena anksti pajuto polinkį į muziką – pirmąją dainą sukūrė, būdama vos devynerių. Vėliau jaunųjų kompozitorių konkursuose laurus skynusi mergina nusprendė rinktis scenos kelią – įgijo pedagogės – koncertmeisterės, o vėliau – ir dramos aktorės diplomą.

Nors dainininkė koncertuoja jau šešiolika metų, tikrosios sėkmės ji sulaukė 2005-aisiais – išleidusi Rusijoje fenomenalaus populiarumo sulaukusį albumą „Belaja ptica“. Dainos „Želaju“, „Šopen“, „Aeroport“ ir kiti kūriniai pavergė klausytojus – tiek kūrinių tekstais, tiek patraukliu muzikos skambesiu, kuriam apibūdinti specialistai iki šiol neranda tinkamų žodžių.

„Tai – gera, nuoširdi vokalistė. Ji – visiška įvairų „žvaigždžių fabrikų“ priešingybė. Taip, tai popsas, tačiau jis turi žmogišką veidą“, - sako komplimentais žarstytis nemėgstantis garsiausias Rusijos muzikos kritikas Artiomas Troickis.

Legendinis latvių kompozitorius Raimondas Paulas mano, jog Jelena Vaenga scenoje užims estrados primadonos Alos Pugačiovos vietą: „Nuostabi dainininkė. Palyginus su sceną užplūdusiais „fonogramininkais“ ji – tikras stebuklas. Nemėgstu lyginti, bet taip, ji man primena Alą Pugačiovą jaunystėje“.

Tiesa, pati Jelena Vaenga į tokius komplimentus reaguoja ramiai: „Antrosios Pugačiovos nebuvo, nėra ir nebus. Žinoma, iš jos mokytis galima ir reikia, nors tai labai sunku – labai jau aukštai ji iškėlė kartelę“.

Kad žiūrovų nuomonė sutampa su Jeleną giriančių kritikų, liudija dainininkės pasiekimai. Jelena Vaenga trejus metus iš eilės laimėjo „Auksinio gramofono“ apdovanojimą. 2010-aisiais artistė surengė solinį koncertą Kremliuje ir tapo konkurso „Pesnia goda“ laureate. Vien pernai atlikėja surengė per 150 koncertų. Žurnalas „Forbes“ ją įtraukė į įtakingiausių Rusijos pramogų verslo veikėjų dešimtuką – jo apskaičiavimais, 2011-aisiais dainininkė uždirbo 6 milijonus JAV dolerių.

Jelenos Vaengos repertuare – ir savos kūrybos, ir liaudies dainos. Taip pat – pagal garsių Rusijos poetų, tokių kaip Sergejus Jeseninas, eiles parašyti kūriniai. Kritikai jos muziką apibūdina kaip folkroko, bardų dainų, romansų ir šansonų derinį, o pačią atlikėją vadina subtilia, svajinga ir romantiška. Beje, didelio populiarumo sulaukusi Jelena nepamiršta ir teatro – radusi progą, tebevaidina spektaklyje „Laisva pora“.

Šią vasarą Jelenos gerbėjai išgirdo džiugią žinią – rugpjūčio 10-ąją Sankt Peterburge dainininkė susilaukė pirmagimio Ivano. Praėjus mėnesiui, dainininkė pasirodė viešumoje, o lapkritį atnaujins koncertinę veiklą – pristatydama po ketverių metų pertraukos išleistą, klausytojų nekantriai lauktą albumą „Lena“. Į jį sudėti žinomi, bet anksčiau Jelenos diskuose neišleisti kūriniai.

„Nemažai jų - „Gde byla“, „Lodočka“, „Mamočka“ - jau skambėjo koncertuose. Tačiau kokybiškas įrašas – visai kas kita. Trejus metus ketinau tai padaryti, bet nuolat koncertavau. Atėjo metas atiduoti skolą publikai.

Dėl šio albumo tikrai pasistengėme. Jis įrašytas su geriausiais Sankt Peterburgo muzikantais. Vien būgnininkų – keturi, vienas geresnis už kitą“, - apie albumą „Lena“ pasakoja dainininkė.

Viena Jelenos Vaengos nelaužomų taisyklių skelbia, kad sausio pabaigoje gimtadienį švenčianti atlikėja ta proga surengia pasirodymą Sankt Peterburgo salėje „Oktiabrskij“. Kita susijusi su Lietuva, į kurią Jelena trečius metus iš eilės atvyksta sausį – derindama pasirodymų datas prie pagal rusiškas tradicijas švenčiamų Senųjų Naujųjų metų.

Šįkart atlikėja pasirodys ne tik Vilniuje – pirmą sykį jos dainos gyvai skambės Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Jelenos Vaengos koncertus pristato didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „BDG Music“. Spalio 26-ąją Pramogų arenoje „BDG Music“ pristatys muzikinį spektaklį „Jeseninas. Chuligano išpažintis“ su Rusijos kino žvaigžde Sergejumi Bezrukovu, gruodžio 15 dieną Vilniaus Kongresų rūmuose – Vienos Johanno Strausso festivalio orkestro koncertą, gruodžio 18 dieną ten pat – Lenkijos styginių ir humoro virtuozų „MozART Group“ šou, gruodžio 30-ąją Vilniaus Pramogų arenoje – ugningą Balkanų muzikos žvaigždės Gorano Bregovičiaus pasirodymą, o 2013-ųjų birželio 4-ąją – legendinio gitaristo Erico Claptono koncertą Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)