59-ajame „Eurovizijos“ dainų konkurse dominavo ne geopolitiniai interesai. Conchitos pergalė šiame konkurse - ženklas, jog dainos gali padėti atkreipti dėmesį į žmonių teises ir pasirinkimą.

Lietuva Austrijai skyrė 10 balų. 12 - Olandijai, 8 Norvegijai.

„Eurovizijos” finale galutinė rezultatų lentelė atrodė taip: 1. Austrija (290 balų) 2. Olandija (238 balai) 3. Švedija (218 balų) 4. Armėnija (174 balai) 5. Vengrija (143 balai) 6. Ukraina (113 balų) 7. Rusija (89 balai) 8. Norvegija (88 balai) 9. Danija (74 balai) 10. Ispanija (74 balai) 11. Suomija (72 balai) 12. Rumunija (72 balai) 13. Šveicarija (64 balai) 14. Lenkija (62 balai) 15. Islandija (58 balai) 16. Baltarusija (43 balai) 17. Didžioji Britanija (40 balų) 18. Vokietija (39 balai) 19. Juodkalnija (37 balai) 20. Graikija (35 balai) 21. Italija (33 balai) 22. Azerbaidžanas (33 balai) 23. Malta (32 balai) 24. San Marinas (14 balų) 25. Slovėnija (9 balai) 26. Prancūzija (2 balai).

Pateikiame C. Wurst interviu su pasaulio žiniasklaidos atstovais iš karto po pergalės:

- Tu esi „Eurovizijos“ laimėtoja. Kada supratai, kad jau laimėjai?
- Sėdėdama „greenroome“ visą laiką verkiau. Tada pradėjo kristi blizgučiai, paklausiau savo agento, ar aš laimėjau? Ir jis atsakė“ taip“. Galiu sakyti, kad mano svajonė išsipildė. Aplink mus yra daug žmonių, kurie nori eit į priekį, o ne stovėti vietoje.

- Tu esi pavyzdys mums visiems. Anksčiau sakei, kad norėtum laimėti kaip tavo dievaitė C. Dion.
- Aš netikiu ženklais ir niekuo panašiu. Bet draugai prieš konkursą manęs paklausė, ar žinai, kad tavo pasirodymų numeriai yra 6 ir 11, Mano gimtadienis yra lapkričio 17 diena. Sakiau ant scenos esu ne tik dėl savęs, o dėl visų kitų, kurie tiki ateitimi su taika, toerancija ir skirtingų žmonių priėmimu.

- Kokie tavo ateities planai? Leisi albumą? Kursi dainas su kitų šalių atlikėjais?
- Noriu kurti muziką, tai mano gyvenimo meilė. Kaip žinote, šiame šou yra trys divos- Suzy iš Portugalijos, ispanė ir aš. Įsimylėjau šias merginas. Ateityje kažkas laukia, reikia judėti pirmyn.

- Ką pamanei, kai pamatei vienas paskui kitą plaukiančius taškus.?
- Aš esu labai dėkinga. Dėkoju labiausiai, kaip tik įmanoma. Nežinau, ką dar turiu galvoti. Aš neturiu žodžių.

- Prieš du metus likai antra „Eurovizijos“ nacionalinėje atrankoje.
- Taip, 2012 metais likau antra. Pagalvojau, kad niekas gyvenime nevyksta veltui. Išmokau daug ir stengiausi toliau.

- Ar šiąnakt su tavimi yra tavo šeima?
- Ne, jie parašė mano agentui žinutę, kad labai manimi didžiuojasi. Esu laiminga, kad juos turiu.

- Ar manai, kad tavo filosofija išeis už „Eurovizijos“ ribų?
- Šita „Eurovizijos“ šeima vertina toleranciją ir meilę. Nežinau, ar tai išeis už „Eurovizijos sienų, bet noriu, kad ir visoje Europoje“ žmonės tai išgirstų.

- Ar turi, ką pasakyti V. Putinui? Kuris galbūt yra pats gėjus?
- Nežinau, ar jis žiūri. Bet jei galėčiau, pasakyčiau tai „nesustabdoma“.

- Kokį kelią nuėjai nuo dainavimo kelio pradžios iki šios dienos?
- Aš manau, kad „Mažoji undinėlė“ mane išmokė dainuoti. Tai irgi ženklas, kad „Euroviziją“ vyksta čia. Aš reiškiu tiesiog savo jausmus dainuodama, nors tai ir erzina daugybę žmonių (juokiasi).

- Ar gali pažadėti, kad aplankysi Australiją? Ką norėtum išvysti labiausiai?
- Ar juokaujate? Žinoma, kad aplankysiu. Mielai tai padaryčiau, eičiau į Sidnėjaus operos teatrą. Turiu tai padaryti dėl to, kad esu muzikantė.

- Apibūdink paskutines pusantros šou valandos. Kaip jauteisi?
- Verkiau visą laiką, žmonės tai matė. Aš neturėjau žodžių. Tai lyg sapnas, kol supranti, kad iš tiesų esi laimėtojas.

- Ką veiksi ateityje, kad padarytum "vaivorykštę dar platesnę"?
- Kalbėsiu apie tai, gyvensiu gyvenimą kaip moteris, būsiu savimi. Darysiu, tai ką darau dabar.

- Jei tau pasiūlytų tapti kitą Džeimso Bondo mergina? Ar priimtum pasiūlymą?
- Manau, kad žinai atsakymą.

- Dabar esi visų gėjų ikona. Ar manai, kad tavo pergalė turės realią naudą homoseksualų bendruomenei?
-Tokių kaip aš yra ne tik Austrijoje. Mes visi skirtingose šalyse tikimi žmonių lygybe. Tai turi veikti visur, ne tik Austrijoje.

- Sakei, kad tavo kitas laiptelis gyvenime yra „Grammy“.
- Galbūt ne kitas. „Grammy“ man yra didelis tikslas. Jei negausiu jo iki 70-ties, tuomet pagrobsiu jį iš kažko (juokiasi). Man reikia didelių tikslų gyvenime. Kartais iš gyvenimo gauni daugiau, ne tik „Grammy“.

- Ar kada nors įsivaizdavai, kad per du metus Conchita Wurst galėjo tapti mylimiausia Europoje? Kodėl taip nutiko?
- Aš neturiu paaiškinimo. Jei žmonėms patinku, tai patinku, jei ne - tai ne. Aš labai dėkoju už palaikymą savo gerbėjams, žmonėms, kurie myli tai, ką darau.

Finale varžėsi 26 Europos valstybių atstovai. Lietuvos atstovė Vilija Matačiūnaitė reginį stebėjo kaip žiūrovė, nes į finalą nepateko. Tiesa, transliacija nebuvo sėkminga - koncerto pabaigoje televizijos žiūrovai išvydo mėlyną ekraną ir nepamatė Didžiosios Britanijos pasirodymo pradžios.

Lietuva daugiausiai - 12 balų – skyrė Nyderlandams, 10 balų lietuviai davė Austrijai, o 8 Norvegijai.

Šou buvo patikėta pradėti Ukrainos atstovei Marijai Jaremčiuk su daina „Tik-Tock“, jį baigs – Didžiosios Britanijos viltis, dainininkė Molly ir jos daina „Children of the Universe“.

Iš pirmojo pusfinalio kelialapiai į finalą laimėjo Juodkalnija, Vengrija, Rusija, Armėnija, Azerbaidžanas, San Marinas, Ukraina, Švedija, Nyderlandai, Islandija. Po antrojo pusfinalio į „Eurovizijos“ finalą pateko Šveicarija, Slovėnija, Lenkija, Rumunija, Norvegija, Graikija, Malta, Baltarusija, Suomija ir Austrija. Finale sau vietas jau buvo garantavusios didžiosios šalys Ispanija, Prancūzija, Italija, Vokietija, Didžioji Britanija ir pernai konkursą laimėjusi Danija.

1. Ukraina — Marija Jaremčiuk su daina „Tick-Tock“
Ukrainos atstovė Marija Jaremčiuk

Pirmoji į sceną žengė ukrainietė Marija Jaremčiuk. Jau tampa tradicija, kad Ukrainai konkurse atstovauja tamsiaplaukė seksuali gražuolė. Ko gero, visi atsimena praėjusių metų atstovę Zlatą Ognevich, o šiemet Ukraina atsiuntė dar vieną desertą akims. Komerciškas „eurovizinis“ numeris, šokėjai ir milžiniškas žiurkėno bėgimo ratas, ant kurio įpusėjus pasirodymui užsiropščia ir pati Marija.

2. Baltarusija — Teo su daina „Cheesecake“
Baltarusijos atstovas Teo

Antras į sceną lipo kaimyninės Baltarusijos atstovas Teo. Savo sceninį vardą sau vaikinas sugalvojo naršydamas internete. Daina “Cheesecake“, kaip sako atlikėjas, skirta jo buvusiai merginai, kurį ji meiliai vadindavo „savo sūrio pyragu“. „Aš nebesu tavo vaikinas“, – dainavo Jurijus Vasčukas-Teo. Scenoje jam pasirodymą kurti padėjo keturi šokantys vokalistai. Užkulisiuose demonstravęs spalvingus rūbų ansamblius į sceną Teo užlipo vilkėdamas kostiumu. Angliškai nekalbantis dainininkas pasirodymo pabaigoje visgi padėkojo savo žiūrovams.

3. Azerbaidžanas — Dilara Kazimova su daina „Start a Fire“
Azerbaidžano atstovė Dilara Kazimova

Gražuolei azerbaidžianietei Dilarai Kazimovai, kuri jau yra viešėjusi ir Lietuvoje, šiame pusfinalyje prognozuojama sėkmė. Ji atliko jausmingą baladę „Start a Fire“. „Galbūt kitais metais ugnį kursime Baku?“, – klausė internetinės apklausos organizatoriai, pamatę jai palankius rezultatus. Nepakartojamai žavinga mergina, turinti puikius vokalinius duomenis, basakojės oro akrobatės pasirodymas – panašu, kad Azerbaidžanas ir šiemet „Eurovizijai“ pasiruošė itin atsakingai.

4. Islandija — „Pollaponk“ su daina „No Prejudice“
Islandijos atstovai “Pollaponk”

„Eurovizijos“ konkursas neįsivaizduojamas be spalvų. Gyvybės į sceną jų įnešė Islandijos atstovai, pasipuošę spalvingais kostiumais. Taip, tai tie patys iššsišokėliai, kurie raudonuoju kilimo į Kopenhagos rotušę žengė apsivilkę moteriškomis suknelėmis, pėdkelnėmis ir nertiniais. Mokytojai iš Islandijos savo daina kvietė kovoti prieš patyčias.

5. Norvegija — Carlas Espenas su daina „Silent Storm“
Norvegijos atstovas Carlas Espenas

Dūmuose paskendęs norvegas Carlas Espenas, trumpai prisistatantis Carlu E., atliko baladę apie vidines audras. Šią dainą jam parašė pusseserė Josefina Carlui norėdama, kad jo unikalų balsą išgirstų visa Europa. Išvydę rokeriškos išvaizdos atlikėją tatuiruotomis rankomis ne vienas tikėjosi ugningo pasirodymo, tačiau išgirstą melancholišką baladę. Scenoje jam talkino keturios smuikininkės bei pianistas.

6. Rumunija — Paula Seling ir Ovis su daina „Miracle“
Rumunijos atstovai Paula Seling ir Ovis

Gerbėjai šį duetą turėtų atsiminti dar iš 2010-ųjų „Eurovizijos“. Tuomet su daina „Playing with Fire“ jie finale liko treti. Šiemet pasirodymas kiek santūresnis – nešaudė ugnies stulpai, daugiau dėmesio skirta dainai. Tačiau ekstravagantiškas muzikos instrumentas scenoje – vizitinė šio pasirodymo kortelė tiek 2010, tiek ir 2014 metais.

7. Armėnija — „Aram MP3“ su daina „Not Alone“
Armėnijos atstovas "Aram MP3"

Septintasis scenoje pasirodė Armėnijos atstovas Aram MP3. Jis Europą sužavėti bandė kūriniu „Not Alone“. Atlikėjas apsivilko ilgu švarku, puoštu odinėmis detalėmis. Daina prasideda ramiai ir liūdnai, dainininkas kreipiasi į buitinio smurto aukas, sakydamas, kad jie „nėra vieni“. Scenoje jis pasirodo be šokėjų – visas dėmesys atitenka dainai, kuriai finale žadama itin aukšta vieta.

8. Juodkalnija — Sergejus Cetkovicius su daina „Moj svijet“
Juodkalnijos atstovas Sergejus Četkovičius

Įdomus faktas, kad Sergejus – vienas aukščiausių konkurso dalyvių. Į sceną jis žengė vienas paskutiniųjų. Tai buvo vienas nedaugelio konkurso numerių gimtąja atstovo kalba. Scenoje pasirodymo metu ant riedučių sukosi šokėja, o projekcijos rodė džiunglių motyvus.

9. Lenkija — Cleo su daina „We Are Slavs“
Lenkijos atstovės Cleo repeticija

Šiais metais Lenkija nusprendė parodyti tai, kuo didžiuojasi kiekviena Rytų Europos valstybė – į Kopenhagą išsiuntė šviesiaplaukes didžiakrūtes gražuoles. Ant scenos užlipusi Cleo lenkų kalba dainavo apie „kerintį slavių grožį, kuris užkoduotas jų genuose“ ir kvietė „pajudinti tai, ką joms davė mama“. Tuo metu šokėjos stilizuotais tautiniais kostiumais scenoje imitavo namų ruošos darbus – viena jų kubile mirkė skalbinius, kita – mušė sviestą su lazda rankose.

10. Graikija — „Freaky Fortune“ ir RiskyKidd su daina „Rise Up“
Graikijos atstovai “Freaky Fortune” su RiskyKiddu

Kiekvienais metais Graikija europiečius bando sužavėti įspūdingais pasirodymais. Šie metai – ne išimtis. Jaunieji reperiai beveik viso pasirodymo metu šokinėjo ant milžiniško batuto scenos viduryje. Kaip sakė atlikėjai, tai buvo sunkiausia pasiruošimo „Eurovizijai“ dalis – užtruko mėnesių mėnesius. Jei Tijana iš Makedonijos kvietė „kilti į dangų“, tai graikai ragino „kilti aukštyn“.

11. Austrija — Conchita Wurst su daina „Rise Like A Phoenix“
Austrijos atstovė Conchita Wurst

Austrijos atstovas jau nuo pirmųjų atvykimo į Kopenhagą minučių žinojo, kaip patraukti dėmesį į save. Jam tai pavyko ir lemiamo pasirodymo metu – stiprus vokalas, aukso spalva suspindusi milžiniška scena ir Adelės „Skyfall“ dainos motyvais skambanti baladė jau nuo pat pradžių šiam atlikėjui konkurse žadėjo sėkmę. Atlikėjas į sceną lipo išsipuošęs kaip dera tikrai operos primadonai: vėjyje besiplaikstančios garbanos, ryškus makiažas ir suknelė su beveik metro ilgio šleifu.

12. Vokietija - „Elaiza” su daina “Is It Right”
Vokietijos atstovė Elaiza

Dvylikta į sceną žengė vokiečių merginų trijulė „Elaiza“. Viena grupės narė groja kontrabosu, kita – akordeonu. Kolektyvas iš Berlyno Europą tikisi užkariauti su optimistiškai nuteikiančiu kūriniu “Is It Right”.

13. Švedija — Sanna Nielsen su daina „Undo“
Švedijos atstovė Sanna Nielsen

Švedijos atstovė, 29-erių Sanna didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje atsidūrė po septintojo bandymo. Nors dažniausiai švedai konkurso gerbėjus pamalonindavo ypatingais pasirodymais, šiemet jis turėjo nustebinti ne vieną. Elegantiška trumpa suknele pasipuošusi šviesiaplaukė spinduliavo pasitikėjimu savimi ir tikėjimu savo daina. Jai neprireikė nei šokėjų, nei fejerverkų, nei dūmų patrankų, kad įtikintų, jog daina verta finalo. Dainą jai sukūrė C. Dion kompozitorius Davidas Kreugeris.

14. Prancūzija - “Twin Twin“ su daina „Moustache“
Prancūzijos atstovai “Twin Twin”

Keturioliktieji pasirodė prancūzai „Twin Twin“. Grupę sukūrė du broliai Lorentas Idir ir François Djemel bei beatbox atlikėjas Patrikas Biyikas.

15. Rusija — „Tolmachevy Sisters“ su daina „Shine“
Rusijos atstovės “Tolmachevy Sisters”

Septintuoju numeriu pasirodžiusios Filipo Kirkorovo globotinės už šiuos dainos žodžius „galbūt dabar yra vieta, galbūt dabar yra laikas, galbūt yra diena, kai tu būsi mano“ jau spėjo sulaukti komentatorių kritikos. Internautai netruko įžvelgti aliuzijų tarp pastarųjų mėnesių įvykių tarptautinėje arenoje ir šios dainos. Nors pati daina ganėtinai neįsimintina, tačiau plaukais sukabintos merginos scenoje – išties nekasdienis reginys. 17-metės dvynės „Tolmachevy Sisters“ scenoje pasirodė vilkėdamos smėlio spalvos žemę siekiančias elegantiškas sukneles su šleifu, kurias sukūrė garsi šalies dizainerė Ulyana Sergeenko, jau spėjusi pelnyti tokių pasaulinių žvaigždžių, kaip Beyonce, Natalia Vodianova ir Dita Von Teese, dėmesį.

Tačiau pasirodant Rusijos atstovėms salėje pasigirdo švilpimas.

16. Italija - Emma Marrone su daina „La mia città“

Į “Eurovizijos“ dainų konkursą poilgos pertraukos sugrįžę italai Europos melomanus džiugina didelio populiarumo sulaukiančiomis dainomis. Roko stiliaus Italijos atstovės daina taip pat nepaliks abejingų.

17. Slovėnija — Tinkara Kovač su daina „Round and Round“
Slovėnijos atstovė Tinkara Kovač

Išskirtinės išvaizdos atlikėja Tinkara, kuri yra profesionali violončelininkė, „Eurovizijos“ užkulisuose buvo praminta Dinsėjaus princese. „Kokie metai be princesių“, – klausė šou stebėję žiūrovai. Kiti šovė tiesiai į taikinį – tai snieguolė! Galbūt dainininkė iš tiesų gabi ir talentinga, bet šou nebuvo įspūdingas.

18. Suomija — „Softengine“ su daina „Something Better“
Suomijos atstovai “Soft Engine”

Jaunuoliai „Softengine“ iš Suomijos scenoje paskleidė geros energijos užtaisą. Indie pop kūrinys „Sometimes Better“ susilaukė gausių ovacijų. Standartiškas vakarietiškos jaunimo grupės numeris. Nors „Eurovizijos“ dainų konkursas jiems buvo pirmasis rimtas išbandymas tarptautinėje scenoje, atrodo, su šiuo iššūkiu jaunieji suomiai susidorojo puikiai.

19. Ispanija - Ruth Lorenzo su daina „Dancing in the Rain“
Ispanijos atstovė Ruth Lorenzo

Po suomių į sceną žengė temperamentingoji ispanė Ruth Lorenzo. Atlikėjos prodiuseris dirba su tokiomis žvaigždėmis, kaip Lana Del Ray. Ispanijai atstovaujanti atlikėja bandė užkariauti Europą su jausminga daina.

20. Šveicarija — Sebalteras su daina „Hunter of Stars“
Šveicarijos atstovas Sebalteras

Lietuvoje viešėjęs Sebalteras savo „eurovizinį“ numerį pradėjo žaismingai švilpaudamas. Neatidesni žiūrovai galėjo pamanyti, kad kartojamas jau renginio pradžioje matytas ir girdėtas Maltos pasirodymas, nes panašumų tarp šių šou išties nemažai. Įpusėjus pasirodymui Sebalteras į rankas čiupo smuiką ir visus bandė papirkti savo gera nuotaika.

21. Vengrija — Andrasas Kallay-Saundersas su daina „Running“
Vengrijos atstovas Andrasas Kallay-Saundersas

Gerbėjų dėmesio Kopenhagoje nestokojantis Andrasas iš Vengrijos atliko dainą apie vaikystės draugės patirtą smurtą šeimoje ir jos išgyvenimus. Pabaigai „Eurovizijos“ rengėjai paliko iš tiesų išskirtinį pasirodymą: įsimenanti melodija, pianistė numerio viduryje virtusi itin plastiška modernaus šokio šokėja.

22. Malta — „Firelight“ su daina „Coming Home“
Maltos atstovai “Firelight”

15 dainų maratoną pradėjo Maltos atstovai – folk-pop stiliaus muziką atliekanti grupė „Firelight“. Jauna pietiečių kompanija žiūrovų simpatijų siekė savo paprastumu – grupės lyderis Rochardas Edwardsas į sceną žengė apsivilkęs marškinėliais ir džinsais. Ne ką daugiau išsipustę buvo ir kiti grupės nariai. Tiesa, vietomis jų pasirodymas priminė populiarių grupių „Edward Sharpe and the Magnetic Zeros“ ar „Mumford & Sons“ koncertus. Daina „Coming Home“ skirta visiems emigrantams, kurie yra toli nuo savo namų ir šeimų.

23. Danija - Basim su daina „Cliche Love Song“
Danijos atstovas Basimas

Konkurso šeimininkai ir praėjusių metų dainų konkurso laimėtojai šįkart į „Euroviziją“ delegavo atlikėją Basim, kuris scenoje ne tik puikiai dainavo, bet ir demonstravo savo šokių sugebėjimus. Jam scenoje talkino net penki šokėjai.

24. Nyderlandai — The Common Linnets su daina „Calm After the Storm“
Nyderlandų atstovai „The Common Linnets“

Du vienas prieš kitą viso pasirodymo metu prietemoje stovintys gitaristai iš Olandijos ir jausminga daina. Danijos spaudai atlikėjai kalbėjo, kad į „Euroviziją“ jie vyko pasireklamuoti. Country soul stiliaus muzikos gerbėjams ši daina turėtų patikti.

25. San Marinas — Valentina Monetta su daina „Maybe“
San Marino atstovė Valentina Month

Valentina Monetta „Eurovizijos“ scene pasirodė jau trečiąjį kartą iš eilės. Konkurso gerbėjai per šiuos metus turėjo unikalią galimybę stebėti Valentinos virsmą. Jei pernai nepavyko su komiška daina apie socialinius tinklus, gal graudi baladė atvers vartus į finalą? Tiesa, didžiąją pasirodymo dalį atlikėjos dainavimas primena kalbėjimą. Ji pasirodo ant blizgios pakylos, o jai už nugaros – 70-ųjų TV studijų dekoracijas menanti užuolaida.

26. Didžioji Britanija - Molly “Children Of The Universe“
Didžiosios Britanijso atstovė Molly

Paskutinė „Eurovizijos“ finale pasirodė Didžiosios Britanijos atstovė. Įspūdingą fejerverkų ir ugnies šou surengusi atlikėja Molly su nesklandumais baigė dainų konkurso finalą. Prieš britės pasirodymą dingo tiesioginė transliacija ir žiūrovai keliolika sekundžių matė mėlyną ekraną.

„Eurovizijos“ dalyvių pasirodymo tvarka finale:

1. Ukraina
2. Baltarusija
3. Azerbaidžanas
4. Islandija
5. Norvegija
6. Rumunija
7. Armėnija
8. Juodkalnija
9. Lenkija
10. Graikija
11. Austrija
12. Vokietija
13. Švedija
14. Prancūzija
15. Rusija
16. Italija
17. Slovėnija
18. Suomija
19. Ispanija
20. Šveicarija
21. Vengrija
22. Malta
23. Danija
24. Nyderlandai
25. San Marinas
26. Didžioji Britanija

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8967)