"Esu labai laimingas, puikiai jaučiuosi. Profesionalai mano pasirodymą įvertino labai gerai, manome, jog tai buvo geriausias pasirodymas iki šiol, visi patenkinti. Ar kažką keisime finale? Manau atliksiu dvigubą salto", - iškart po žinios, jog pateko į finalą, sakė D.Montvydas.

Konkurso rezultatus lėmė 50 proc. komisijos balsų ir 50 proc. televizijos žiūrovų balsų.

Ketvirtadienį už labiausiai patikusius dalyvius galėjo balsuoti ir Lietuvos gyventojai. Tiesa, taisyklėse numatyta, kad už savo šalies atstovą balsuoti negalima.

Iš aštuoniolikos dalyvių į finalą patenka tik dešimt šalių: Lietuva, Bosnija ir Hercogovina, Serbija, Ukraina, Švedija, Makedonija, Norvegija, Estija, Malta ir Turkija.

Antrojo pusfinalio akimirkos - DELFI nuotraukų albume:

Koncertą pradėjo Serbijos atstovas Željko Joksimovičius su daina „Nije Ljubav Stvar“. Atlikėjas konkurse – ne naujokas, jis kaip vokalistas jau dalyvavo jame 2004-aisiais, o 2006 ir 2008 metais scenoje nuskambėjo jo kurtos dainos. 2008-aisiais, Belgrade vykusioje „Eurovizijoje“ jis dar buvo ir vienas iš renginio vedėjų. Željko Joksimovičius yra puikiai žinomas Serbijoje: būdamas dvylikos laimėjo prestižinį muzikos konkursą Paryžiuje, taip pat yra vienas iš nedaugelio muzikantų, kurie gali groti net keturiolika instrumentų. Šiandien jis atliko lyrišką lėtą dainą, atlikėjui pritarė penki muzikantai, groję smuikais, fortepionu, būgnu.

Antroji į sceną žengė Makedonijos atstovė Kaliopi. Ji savo šalyje – didžiausia popmuzikos žvaigždė: dainininkė, kompozitorė, poetė. Taip pat labai gerbiama už humanitarinę veiklą. Savo, kaip dainininkės karjerą Kaliopi pradėjo devynerių. Kurį laiką gyveno ir savo muzikinę veiklą tęsė Šveicarijoje. Iš viso yra įrašiusi devynis albumus.

Trečias pasirodymo numeris atiteko Nyderlandų atstovei. 22 metų Joan Franka į „Euroviziją“ atvežė dainą „You and Me“. Indėnės drabužiais pasipuošusi talentinga poetė į šią dainą teigia sudėjusi visą savo širdį. Nuo pat mažens ji domėjosi teatru, poezija ir muzika, su vyresne seserimi kurdavo miuziklus ir demonstruodavo juos kiekvieno gimtadienio proga. Neslepia, jog tuomet joms didžiausią įtaką padarė „Spice Girls“. Kad suaugusi taps dainininke, Joan jau buvo nusprendusi būdama šešerių. Dabar teigia, kad ypatingai didžiuojasi galėdama „Eurovizijoje“ atstovauti savo šaliai. Ji sako, kad kiekviename žingsnyje semiasi įkvėpimo. Tai atsispindi ir jos įvaizdyje.

Ketvirtas scenoje – su grupe Maltai atstovaujantis Kurtas Calleja. 22 metų atlikėjas mėgsta popmuziką, roką ir lengvą klasiką. Būdamas jaunas, vaikinas įstojo į chorą. Kaip pats sako, tiesiog norėjo daugiau laiko praleisti su draugais. Vėliau metams laiko jis išvažiavo į D.Britaniją, dirbo stiuardu. Grįžęs į Maltą dainavo kaip pritariantysis vokalistas, tik vėliau nusprendė pradėti solo karjerą. Buvo pasirinktas „apšildyti“ žymųjį Zucchero. Šiuo metu K. Calleja įrašinėja debiutinį albumą.

Numeris penki atiteko Baltarusijai atstovaujantiems „Litesound“. Tai tikrų tikriausia tarptautinė grupė: ją sudaro baltarusas, rusas ir italas. Tai jau penktasis šios grupės bandymas pakliūti į „Euroviziją“. Šiemet jiems pasisekė su daina „We are the Heroes“. „Litesound“ groja įvairią muziką: nuo klasikinio roko iki pop, yra laimėję daugybę konkursų bei apdovanojimų.

Šeštoji scenoje - Portugalijos atstovė Filipa Sousa. 27-erių moteris su tradicine šalies muzika, vadinama fado, eksperimentuoja nuo šešiolikos. Dainuoti ji pradėjo šešerių, o kiek vėliau ėmė savo talentą demonstruoti įvairiuose konkursuose ir karaoke baruose. Šiemet ji užsispyrė tapti pirma, kuri parveš "Eurovizijos" auksą į Portugaliją. Kol kas F. Sousa - pakeliui į pergalę.

Septinta į didžiąją sceną lipo Ukrainai atstovaujanti Gaitana. Ji konkursui pasirinko dainą "Be My Guest". Pati šiai dainai muziką ir žodžius parašiusi atlikėja jau daugiau nei dešimtmetį yra viena populiariausių dainininkių šalyje. Ji jau išleido penkis albumus, nufilmavo dvidešimt muzikinių klipų, laimėjo ne vieną svarbų apdovanojimą.

Po jos scenoje pasirodė Bulgarijos atstovė Sofi Marinova. Populiari savo šalyje 36-erių metų atlikėja dainuoja nuo mažumės. Laiptelis po laiptelio ji užsitarnavo pagarbą kaip profesionali vokalistė. Muzikos dukterį visą gyvenimą mokė jos mama. 2005 metais nacionalinėje atrankoje į "Euroviziją" ji liko antra, 2007-aisiais - trečia. Šiemet jai nusišypsojo laimė bandyti pirmąjį kartą į Ukrainą parvežti "Eurovizijos" trofėjų.

16-metė slovėnė Eva Boto scenoje pasirodė devintoji. Savo šalyje dėl kelialapio į Baku ji nurungė 31 atlikėją bei grupę. Ji kasdien vokalo subtilybių mokosi specialiai įrengtame kambaryje savo namuose, o kaip didžiausią dievaitę įvardija Beyonce. E.Boto groja gitara, mėgsta draugų kompaniją ir gaminti maistą. "Euroviziją" jaunutė mergina vadina didžiausiu gyvenimo nuotykiu.

Dešimta antrame "Eurovizijos" pusfinalyje - kroatė Nina Badrič. Ji atliko dainą "Nebo". Ši atlikėja - kone daugiausiai apdovanojimų pelniusi šalies dainininkė. Jos karjera tęsiasi jau du dešimtmečius. Ji - ne tik muzikos atstovė, bet ir modelis, puošusi daugelį ne tik Kroatijos, bet ir kitų Europos šalių madų žurnalų puslapius bei viršelius.

Švedę Loreen daugelis jau įvardijo kaip potencialią šių metų "Eurovizijos" laimėtoją. Jos daina "Euphoria" išties nepalieka abejingų. Kaime augusi 28-erių moteris nemėgsta, kai jos muzika statoma į rėmus. "Man labiausiai patinka tokios dainos, kurios sukelia transą", - sako ji. Būtent tokia, nenusakomo žanro, ir yra jos šiemetinė eurovizinė daina.

Po jos scenoje - Gruzijos atstovas Anri Jokhadze su daina "I'm A Joker". Tai pirmasis stipriosios lyties atstovas, kuriam teko šiame konkurse atstovauti Gruzijai. Savo šalyje jis gerbiamas už teatrališkumą bei stiprų balsą. Šiomis savybėmis jis bandys pakerėti ir visą Europą. Gruzijos atstovo pasirodymas tikriausiai bus pats brangiausias ir kupinas įvairiausių efektų antrojo pusfinalio pasirodymas.

Tryliktas "Eurovizijos" scenoje - Turkijos atstovas Can Bonomo. Jis atliko dainą "Love me back". Nuotaikingas jaunuolis yra ir didžėjus, ir muzikos prodiuseris. Gitara pradėjo groti šešerių, paskatintas kaimynų. "Eurovizijoje" pasirodė su šokėjais, kurie kūrė išties įsimintiną šou bei nuotaikingą šou. Turkijos atstovas spaudos centre sulaukė ypatingo žiniasklaidos atstovų ir savo gerbėjų palaikymo. Kelios dešimtys aistruolių milžiniškame spaudos centre iškėlę Turkijos vėliavas šoko rateliu ir skandavo savo šalies pavadinimą.

Keturioliktas "Eurovizijos" antrame pusfinalyje - estas Ott Lepland. Savo šalyje jis jau laimėjo beveik viską, kas tik įmanoma: įvairius realybės šou, muzikinius konkursus, o šiais metais - ir galimybę atstovauti savo šaliai Baku vykstančiame konkurse. Čia jis - su savo kūrybos daina. Estijoje jis žinomas nuo vaikystės, išleido jau keturis dainų vaikams albumus. Apie jį rašomos knygos, o vyras yra jau apie 20 tūkstančių dolerių paaukojęs labdarai.

Slovakijai šiais metais atstovauja Maxas Jasonas Mai, kuris pasirodė penkioliktas. Jis atliko savos kūrybos dainą "Don't Close Your Eyes". Vaikis yra roko muzikantas, gitaristas. Mėgsta ne tik muziką, bet ir sportą, jogą, gamtą. Teigia niekada nedėvėsiąs odinių drabužių, nes nenorėtų, kad iš jo odos kada nors ką nors gamintų.

Po šio sunkiosios muzikos pasirodymo scenoje - Norvegijos atstovas Tooji su daina "Stay". Vaikinas gimė Irane, į Norvegiją su tėvais persikraustė devynerių, tačiau savo persiškų šaknų nepamiršo. Dirbo modeliu, vedė MTV laidas. Scenoje Tooji pasirodė su keturiais seksualiais šokėjais ir vienu pritariančiuoju vokalistu.

Priešpaskutinė į sceną lipo Bosnijos ir Hercogovinos atstovė Maya Sar, ji atliko savo kūrybos lyrišką dainą. Šiuo metu ji įrašinėja debiutinį albumą, jau tris kartus dalyvavo "Eurovizijoje", tačiau pirmą kartą kaip solo atlikėja.

Antrąjį pusfinalį užbaigė Lietuvos atstovas Donatas Montvydas, prisistatantis Donny Montell sceniniu vardu. "Dainų dainelės" ir kitų konkursų laureatas į "Euroviziją" pateko iš trečio karto.

D. Montvydo pasirodymo metu būrelis lietuvių spaudos centre išskleidė Lietuvos vėliavą ir ja apsigaubę stovėjo priešais didįjį spaudos centro monitorių. Ištikimieji atlikėjo gerbėjai neužmiršo užsukti ne tik į „Crystal Hall“ areną, bet ir į spaudos centrą.

O štai kaip D. Montvydą palaikė gerbėjai Vilniuje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2101)