Lietuvoje pristatomos devynios galerijos, kuriose suteikiama galimybė susipažinti su žmogaus kaulais, nervų, kvėpavimo sistemomis ar embriono vystymusi.

Anot Teismo ekspertizės rezidento Lino Janausko, ši paroda žmonėms suteikia galimybę pamatyti ir susipažinti su tuo, kas anksčiau buvo prieinama tik žmonėms, susijusiems su medicina.

Pasak L. Janausko, šioje parodoje eksponuojami žmogaus organai vidutiniškai gali išsilaikyti apie dešimtmetį. Po to, kai plastinatai tampa netinkami eksponuoti parodose - kremuojami. „Plastinavimo procesas gali užtrukti nuo savaitės iki vienerių metų. Plastivnavimo laikas priklauso nuo to, ar yra plastinuojamas organas ar visas kūnas. Tai gana sudėtingas ir atsakingas darbas, nes labai sunku technologiškai juos išsaugoti“, - teigė L. Janauskas. Vyras taip pat pridūrė, kad Lietuvoje kol kas šios technologijos niekas nenaudoja.

Anot organizatorių, dauguma apsilankiusių ir pamačiusių, koks ypatingas iš tiesų yra žmogaus organizmas, ryžtasi gyventi sveikiau. Vienoje iš salių, kurioje eksponuojama žmogaus kvėpavimo sistema, stovi ir tuščia stiklinė talpa, kurioje parodos lankytojai galės išmesti paskutinį savo cigarečių pakelį. Organizatoriai tuo pasirūpino, mat dažnas rūkalius, susidūręs akis į akį su savo plaučiais - pasiryžta mesti rūkyti.

L. Janauskas, kalbėdamas apie žmogaus kūno dalis per Šv. Valentino dieną priminė, rodos, jau seniai žinomą tiesą, jog žmonės myli ne širdimi, o smegenimis. „Širdis nėra tas organas, kuriuo mes mylime. Ji yra siurblys, kuris varinėja kraują. Mylime mes smegenimis“, - šypsodamasis kalbėjo ekspertas.

Pernai ši paroda lankėsi Latvijoje bei Estijoje. Nuo vasario 17 d. iki gegužės 17 d. ji bus eksponuojama Lietuvoje, o vėliau lankysis Čekijoje ir Vengrijoje.

DELFI taip pat lankėsi šios parodos pasaulinėje premjeroje - vasario 2 dieną ji duris atvėrė Dubline. Įamžintos akimirkos DELFI video:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)