„Visą savo gyvenimą paskyrėme svarbiausiems vertintojams – klausytojams. Stengėmės nudžiuginti įvairiausio muzikinio skonio žmones, tad pateikdavome ir iki šiol pateikiame įvairių staigmenų, kviečiame klausytojus patirti nuotykius drauge su mumis. Turbūt ne veltui garsėjame kaip „smagus orkestras“. Per savo gyvavimo laikotarpį prisijaukinome savo publiką, kuri mus vertina, laukia mūsų koncertų“, - sako prof. D. Katkus.

Pasak jo, jausti, jog orkestro pasirodymai yra laukiami visoje Lietuvoje – nepaprastai puikus jausmas, tačiau pripažino, jog svarbiausias jų tikslas yra muzikos tradicijos įtvirtinimas.

„Ne muziejinių eksponatų kaupimas, bet toji gyvybė, kuri šimtmečiais sklinda iš Europos muzikinių genijų dvasios, iš baroko, romantizmo žanrų yra tikroji esmė. Mes atkakliai siekiame tautiečiams parodyti, kad turime puikų lietuviškos rimtosios muzikos repertuarą. Ir tikrai žinau, jog nepaisant didžiulės populiariosios muzikos įtakos, yra žmonių vertinančių būtent tokią muziką. Tad mūsų tikslas, iš dalies, yra įrodyti, kad tai, ką atlieka Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra tikroji kultūra ir muzika“, – pažymėjo garsus dirigentas.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras savo gyvavimo laikotarpiu turėjo išskirtinių galimybių bendradarbiauti, koncertuoti ir scena dalintis su garsiausiais Lietuvos bei užsienio šalių atlikėjais, daugybe talentingiausių pasaulio solistų: „Du dešimtmečius mes ieškome ir publikai pristatome jaunuosius lietuvių muzikus, dirigentus. Labai malonu žinoti, jog mus vertina viso pasaulio atlikėjai, su kuriais kartu muzikavome. Ir nepaprastai džiaugiamės, jog šią tradiciją pratęs, dar kartą įtvirtins ir gimtadieninio koncerto viešnia – fenomenali gitaristė Xuefei Yang.“

Įspūdingai įvertinta „The New York Sun“ ir kitų įtakingiausių pasaulio spaudinių, gitaros pasaulio žvaigždė X. Yang gali pasigirti unikalia karjera. Pirmąjį pasirodymą surengusi būdama vos dešimties, ji užkariavo muzikos pasaulį instrumentu, kuris ilgą laiką buvo draudžiamas Kinijoje kaip vakarietiška blogybė ir jau surengė daugiau nei 40 koncertų Didžiojoje Britanijoje, Azijoje, Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

Dabar išskirtinių gabumų gitaristė drąsiai plečia savo instrumento repertuarą. Ruošdamasi pasirodymui Lietuvoje, ji pastebi panašumų su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru: „Šis kolektyvas nebijo muzikinių eksperimentų, aš taip pat manau, jog gitaristai turi nardyti po muzikos vandenyną, neapsiribodami savo pasaulėliu.“

Nepraleiskite galimybės pamatyti šių atlikėjų bendradarbiavimo rezultato šventiniame koncerte „22-asis orkestro gimtadienis“ – vasario 25 d., ketvirtadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Jaunatviško ir vieno originaliausių Vilniaus miesto kolektyvų gimtadieniniame pasirodyme, kuriame viešės ir įspūdinga viešnia iš Kinijos, skambės M. Giuliani, S. Prokofjev, W. Kilar ir kt. kompozicijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją