Jau birželio 8 dieną visi kviečiami į parodų „Libri de libris“ („Knygos apie knygas“) ir „Hinc itur ad astra: dovanotojų pėdsakais Vilniaus universiteto bibliotekoje“ atidarymą bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje.

Lankytojai turės išskirtinę galimybę pamatyti VU bibliotekos fonduose saugomus kultūros paveldo, vienetinius archyvinius dokumentus, reikšmingus visos Lietuvos mokslo ir kultūros raidai.
„Libri de libris“ parodoje P. Smuglevičiaus salėje svečiai bus supažindinti su pirmųjų pasaulyje atminties institucijų – didžiosios Aleksandrijos bibliotekos ir garsiųjų Europos bibliotekų (Vatikano, Sorbonos, Oksfordo ir kt.) – istorija ir ištakomis, spausdintos knygos atsiradimu ir raida, galės išvysti XVI–XVII amžių autorių veikalus iš bibliotekininkystės srities.

Akį turėtų patraukti ir parodoje eksponuojama seniausia Lietuvoje esanti spausdinta knyga Rabano Mauro „De sermonum proprietate, sive Opus de universo“ („Apie kalbų ypatingumą, arba Veikalas apie visumą“), išleista 1467 metais. Parodą taip pat papildys įvairių Europos valdovų, didikų ir popiežių asmeninių bibliotekų knygos, puoštos nuosavybę liudijančiais auksintais superekslibrisais, Vilniaus jėzuitų akademijai garsių asmenų ir mecenatų dovanotos knygos.

Antroji paroda, „Hinc itur ad astra: dovanotojų pėdsakais“, rengiama senojoje astronomijos observatorijoje – Vilniaus universiteto bibliotekos Baltojoje salėje. Čia bus pristatytos dovanos ir užrašymai, atsiskleidžiantys VU bibliotekos saugomuose rašytiniuose šaltiniuose.

Viena pagrindinių VU rėmėjų – kunigaikštienė Elžbieta Magdalena Oginskytė-Puzinienė, kurios nuopelnu XVIII amžiuje Vilniaus universiteto observatorija įsigijo astronominius prietaisus. Ši vienos ryškiausių Lietuvos mecenačių dovana yra reikšminga ir VU observatorijos steigimuisi, ir astronomijos mokslo plėtrai visame krašte.

Parodoje bus galima pamatyti su E. Oginskyte-Puziniene susijusius rankraščius, taip pat valdovų, didikų, bajorų ir miestiečių dovanojimo dokumentus, testamentus. Bus eksponuojami dokumentai, atskleidžiantys dovanojimo reiškinį Bažnyčios institucijoms – ne tik dovanojimus ir dotacijas liudijantys dokumentai, bet ir bažnytinės knygos, kuriose buvo fiksuojamos šios dovanos, padėkos raštai ir pan.

Parodos lankytojų lauks įdomi ekspozicija, įsimintinas atidarymas su įspūdingomis staigmenos ir netikėtumai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją