Patyrę lankytojai žino, kad geriausias būdas laiką parodų ir kongresų centre „Litexpo“ praleisti turiningai – ruoštis iš anksto. Tačiau jei tam vis neradote laiko, o programą atsivertėte tik dabar, susigaudyti gali padėti ir rekomendacijos.

Šį kartą savo subjektyviomis rekomendacijomis dalinasi rašytojas, literatūros kritikas Rimantas Kmita, knygų dailininkas Jokūbas Jacovskis, Vilniaus Universiteto bibliotekos Komunikacijos ir informacijos skyriaus vedėja Indrė Zalieskeinė bei Vilniaus knygų mugės organizatoriai.

Specialistų dėmesys diskusijoms, knygų grožiui ir bibliotekoms

Rašytojas ir literatūros kritikas R. Kmita sako, Vilniaus knygų mugės renginius šiemet rinkęsis pagal kelis svarbiausius kriterijus.

„Visų pirma, žinoma, noriu atkreipti dėmesį į tuos renginius, kuriuose kalbama apie reikšmingas, neeilines knygas. Bet tokių yra daugybė. Taigi atsijojau tuos renginius, kur knygos arba jau buvo pristatytos, arba greičiausiai bus pristatytos ir kitomis progomis. Išskirčiau renginius, kuriuose dalyvauja užsienyje gyvenantys autoriai ir jų atvykimas nėra visai kasdienis dalykas. Taip pat mano dėmesio nusipelno renginiai, kur kalbama apie literatūros tendencijas, dalyvauja bent keli autoriai, nes manau, kad mugė yra patogi galimybė susidaryti įspūdį apie tai, kas šiuo metu vyksta visoje lietuvių literatūroje ir bendrai kultūros pasaulyje. Gal todėl mano subjektyviame sąraše dominuoja diskusijos, o ne atskirų knygų pristatymai“, – paklaustas, kaip renkasi įdomiausius mugės renginius, sakė R. Kmita.

Rimantas Kmita

Knygų dailininkas Jokūbas Jacovskis sakė esąs visiškai subjektyvus ir didžiausią dėmesį siūlė skirti renginiams, kuriuose galima atrasti ne tik vidinį, bet ir išorinį knygos grožį.

„Rinkausi labai subjektyviai ir net savanaudiškai. Tiesiog privalau dalyvauti gražiausių 2016 m. knygų konkurso apdovanojimuose, taip pat genialiojo Stasio Eidrigevičiau iliustruotos knygos pristatyme, pokalbyje su legendiniu lenkų iliustruotoju Jozefu Wilkoniu bei knygų, prie kurių gimimo ir pats esu prisidėjęs, pristatymuose“, – sakė J.Jacovskis.

Tuo tarpu Indrė Zalieskeinė siūlo lankytojams iš naujo atrasti Bibliotekų erdvę.

„Visus kviečiu į Bibliotekų erdvę – tai interaktyvi ir visiems atvira poilsio zona, skirta ir suaugusiam, ir mažam mugės lankytojui. Joje skaitytojai ras ne tik jaukų ir mielą kampelį poilsiui, knygos pavartymui ar kavos puodeliui, bet taip pat tai vieta, kur kviečiama įsitraukti į kūrybinės dirbtuves, žaidimus ir kitus čia siūlomus dar niekur nematytus užsiėmimus“, – sako I. Zalieskienė.

Subjektyviai nuoširdžios organizatorių rekomendacijos

Keturias mugės dienas parodų ir kongresų centre „Litexpo“ galima leisti labai įvairiai: bendraujant su autoriais, renkantis knygas, laukiant autografo, dalyvaujant dirbtuvėse, susitikimuose, skaitymuose, koncertuose ar tiesiog šnekučiuojantis su bičiuliais prie puodelio kavos.

Tačiau šiemet organizatoriai siūlo nepraleisti progos ieškant lietuviškų ženklų pasaulyje laiką leisti:

Knygų pristatymuose:

Penktadienį, vasario 24 d., 14 val. konferencijų salėje 5.1 Valdo Papievio knygos „Žiebtuvėliai anarchistai“ pristatymas.
Penktadienį, vasario 24 d., 17 val. konferencijų salėje 5.1 kun. Algirdo Toliato knygos „Žmogaus ir Dievo metai“ pristatymas.
Šeštadienį, vasario 25 d., 14 val. Forume-LRT studijoje Ienos Vaišvilaitės knygos „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“ pristatymas.
Šeštadienį, vasario 25 d., 17 val. rašytojų kampe Mindaugo Kvietkausko knygos „Uosto fuga“ pristatymas.
Šeštadienį, vasario 25 d., 18 val., konferencijų salėje 5.3 Undinės Radzevičiūtės knygos „Kraujas mėlynas“ pristatymas.

Poetiškai:

Ketvirtadienį, vasario 23 d., 13 val. Kazio Bradūno rinktinės „Ir nebijok!“ pristatymas ir poezijos skaitymai.
Šeštadienį, vasario 25 d., 19 val. Literatų svetainėje vakaras poeto Vytauto P. Bložės atminimui.
Sekmadienį, vasario 26 d., 15 val. konferencijų salėje 5.3 Alfonso Nyka-Niliūno eilėraščių rinktinės „Skausmo gramatika“ pristatymas.

Muzikaliai:

Ketvirtadienį, vasario 23 d., 18 val. Muzikos salėje Rolando Kazlo koncertas ir albumo „Toks“ pristatymas.
Penktadienį, vasario 24 d., 19 val. konferencijų salėje 5.1 Vytauto Kernagio kolekcinio vinilo „Akustinis“ pristatymas.

Kiek rimtai:

Ketvirtadienį, vasario 23 d., 15 val. Forume-LRT studijoje diskusija „Skirtingi Lietuvos veidai“.
Ketvirtadienį, vasario 23 d., 17 val. Forume-LRT studijoje diskusija „Pasaulio litvakų talentai — kas jie šiandienos Lietuvai?“
Šeštadienį, vasario 25 d., 15 val. konferencijų salėje 5.1 Leonido Donskio ir Zygmunto Baumano palikimas nūdienos Europai, klastingo blogio ir atviro pasaulio sandūroje. Knygos „Takusis blogis“ pristatymas.

Kūrybiškai:

Kasdien 11-14 val. Kūrybinėje studijoje iliustracijos „Paslaptingos durys“ kūrimas su Kęstučiu Kasparavičiumi.
Ketvirtadienį, vasario 23 d., 14 val. konferencijų salėje 5.1 pokalbis su legendiniu lenkų iliustruotoju Józefu Wilkońiu apie knygas ir kūrybą.
Sekmadienį, vasario 26 d., 11-13 val. Kūrybinėje studijoje „Pop-Up“ dirbtuvės „Mėlynas sodas“ su Elena Launikonyte.
Sekmadienį, vasario 26 d., 14 val. Vaikų scenoje Ramutės Skučaitės knygos „Tai priimkit, kas priklauso“ pristatymas.

Žvalgantis į praeitį:

Penktadienį, vasario 24 d., 11 val. konferencijų salėje 5.1 knygos „Halė. Vilniaus turgaus istorija“ pristatymas.

Ką būtina žinoti

Mugės darbo laikas:
• vasario 23 d., ketvirtadienis, 10-19 val. – BIČIULIŲ DIENA
• vasario 24 d., penktadienis, 10-21 val. – ILGASIS PENKTADIENIS
• vasario 25 d., šeštadienis, 10-21 val. – NEKASDIENIŲ PASIMATYMŲ DIENA
• vasario 26 d., sekmadienis, 10-17 val. – ŠEIMOS SEKMADIENIS

Iki mugės ir mugės metu bilietai parduodami „Bilietai.lt“ kasose bei internetu. Mugės metu bilietus bus galima įsigyti ir „Litexpo“ kasose. Išankstinių bilietų kainos: 4 EUR (vienkartinis), 3 EUR (moksleiviams, studentams, senjorams), 7 EUR (dviejų dienų bilietas), 5 EUR (dviejų dienų bilietas moksleiviams, studentams, senjorams), 12 EUR (keturių dienų bilietas), 8 EUR (keturių dienų bilietas moksleiviams, studentams, senjorams).

Bilietų kainos mugės metu – 5 EUR (vienkartinis), 3,5 EUR (moksleiviams, studentams, senjorams), dviejų dienų bilietas – 7 EUR, keturių dienų bilietas – 12 EUR, dviejų dienų bilietas moksleiviams, studentams ir senjorams – 5 EUR, keturių dienų – 8 EUR. Ikimokyklinio amžiaus vaikams įėjimas į mugę nemokamas.

Kaip ir kasmet į mugę lankytojus nuo stotelės „Arkikatedra“ kas 20 minučių veš nemokami autobusai, taip pat stotelėje „Parodų rūmai“ stos 2G autobusas. Nemokamų autobusų tvarkaraštis.

Mugės kultūrinių renginių programą rasti, norimus renginius žymėtis ir gauti priminimus apie juos padės „Litexpo“ mobilioji programėlė, kurią parsiųsti gali visi išmaniųjų įrenginių naudotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt