Čia pradžią gauna svarbiausios Žemaitijos upės - Venta, Virvytė, Minija, Akmena, Kražantė. Upių ir ežerų grožį ir paslaptis saugo 4 hidrografiniai draustiniai, apimantys 2420 ha. Didžiausias iš jų yra Lūksto hidrografinis draustinis. Tai antras pagal dydį Žemaitijos ežeras, unikalus tuo, kad jo bangos iš tamsių gelmių į krantą išmeta gintarą.

Pasigrožėti piliakalnių didybe, o užkopus ant jų gėrėtis svaiginančiais Žemaitijos krašto toliais kviečia 9 kraštovaizdžio draustiniai, jų bendras plotas - 6135 ha. Pats didžiausias iš jų yra Sietuvos kraštovaizdžio draustinis pelkėtuose liūnuose ir Sietuvos upelyje slepiantis senovinį slaptą kelią - kūlgrindą.

Vienas svarbiausių visoje Lietuvoje yra prie Biržulio esantis Pabiržulio archeologinis draustinis (1126 ha ploto). Čia aptikta apie 50 senovinių akmens amžiaus gyvenviečių, kapinynų su Kundos, Narvos, indoeuropiečių ir vėlesnių laikų kultūrų pėdsakais. Donkalnyje rasta 2000 m. pr. Kr. buvusi maldų ir aukojimo vieta ir unikalus, gausiai pabarstytas ochra, išdabintas 57 emuletais iš pragręžtų žvėrių dantų Žynio kapas.

Varnių ir Luokės urbanistiniai draustiniai atskleidžia Žemaitijos miestelių planinę ir erdvinę struktūrą, architektūrines ir memorialines vertybes, svarbius visai Lietuvai kultūrinius paminklus ir vietas.

Organizuojami jau tradicija tapę renginiai - Lūksto ežero pakrantėje kasmet vyksta tarptautiniai festivaliai "Bliuzo naktys", suburiantys atlikėjus ir žiūrovus iš įvairių ne tik Europos, bet ir pasaulio kampelių. Čia įsikūrusi "Piro" poilsiavietė - pagrindinė rekreacinė vieta - galima išsinuomoti poilsio namelius, pasistatyti palapinę, pramogauti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją