Ši Valdovų rūmų interjero ekspozicijoms skirtų autentiškų XV–XVII a. vertybių paroda buvo atidaryta 2005 m., o 2006 ir 2007 m., minint Valstybės dieną, ji buvo kaskart atnaujinama ir plečiama.

Keturiose salėse rodomos 2007–2008 m. įsigytos, gautos dovanų arba iki šiol restauruotos vertybės. Tai daugiau kaip pusantro šimto XV–XVII a. eksponatų – retų ir vertingų gotikos, Renesanso, ankstyvojo baroko baldų, gobelenų, ginklų, šarvų. Istorine ir menine verte išsiskiria apie 1650–1660 m. garsiose Jean Leyniers dirbtuvėse Briuselyje išaustas gobelenas „Adomas ir Ieva“.

Jam sukurti panaudotas Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Augusto gobelenų serijos Biblijos tematika audinio „Rojaus laimė“ kartono, kurį prieš 1553 m. sukūrė žymus dailininkas Michiel I Coxcie, fragmentas su Ievos sukūrimo ir pristatymo Adomui scena.

Valdovų rūmų rinkinį praturtino ir lituanistinės vertybės: XVI–XIX a. žemėlapiai, vaizduojantys Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, graviūros su valdovų bei miestų vaizdais, XVII–XVIII a. Lietuvos, Lenkijos ir Saksonijos valdovams Augustui II Stipriajam (1697–1733) ir Augustui III (1733–1763) priklausiusios stiklo taurės, papuoštos jų valdytų valstybių spalvingais herbais, taip pat vertingos lituanistinės knygos: Trečiojo Lietuvos Statuto leidinys lenkų kalba, Alberto Vijūko-Kojelavičiaus „Lietuvos istorija“, Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus poezijos knyga, iliustruota Peterio Pauliaus Rubenso graviūromis, ir kt.

Atnaujintoje parodoje eksponuojamos dvi itin vertingos mecenatų dovanos. Tai apie 1560 m. sukurta ir Lietuvos kanclerio Leono Sapiegos broliui Grigaliui priskiriama paauksuota sidabro taurė, kurią, kaip vertingą lituanistinę relikviją, Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui dovanojo broliai Nicolas, George‘as ir Oliver Ortizai.

Mecenatai pageidavo, kad ši dovana ateityje būtų eksponuojama atkurtuose Valdovų rūmuose. Šiuo metu taurė Prezidento kanceliarijos perduota saugoti ir eksponuoti Lietuvos dailės muziejui. Antroji dovana – tai žymaus lietuvių kolekcininko Edmundo Armoškos Valdovų rūmams dovanota reta XVI a. marmuro skulptūra, vaizduojanti Genujos valdovą Andrea Doria.

Visos šios atkuriamiems Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams įsigytos ir dovanotos vertybės kitąmet iš Taikomosios dailės muziejaus bus perkeltos į atkurtų Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų reprezentacinio interjero ekspozicijų menes, o 2009 m. liepos 6-ąją, švenčiant Lietuvos tūkstantmečio sukakties pagrindinę dieną, pristatytos Lietuvos visuomenei ir sostinės svečiams nuolatinėje rezidencijos ekspozicijoje.

Po parodos pristatymo, 17.30 val., rengiamas Krokuvos Vavelio karališkojoje pilyje grojančio senosios muzikos ansamblio „Floripari“ (Lenkija) koncertas „Karališkasis Jogailaičių dvaras – viena gyvenimo dienų“. Tai ir Pilies festivalio baigiamasis renginys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją