Būdamas kuo tikriausiu kosmopolitu, apkeliavusiu visą pasaulį, 31-erių metų persikėlęs į Jungtines Valstijas, savo širdimi jis visuomet buvo Lietuvoje ir Vilniuje, kuriame gimė ir augo, baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje.

„A. Naujokaičio kūrybą sąlygiškai galima būtų skelti į dvi dalis – kūrybą Lietuvoje ir kūrybą, išvykus į JAV. Lietuvoje A. Naujokaitis daugiausiai kūrė paveikslus, grafiką, fotografavo. Šiuo kūrybos periodu galima pastebėti dviejų ryškių A. Naujokaitį įtakojusių asmenybių – Justino Mikučio ir Viliaus Orvido – pėdsakų“, – teigia parodos kuratoriai. – „Atsidūrus JAV, A. Naujokaičio kūrybos braižas ir būdai šiek tiek keitėsi, o tokia stipriai įtakojusia asmenybe tapo filmininkas Jonas Mekas. Šalia tapybos, grafikos, atsirado asambliažai, su nauja jėga atgijo fotografavimas, taip pat svarbią vietą užėmė filmavimas, ypatingai kaip dokumentuojanti medija. Paskutiniais metais prieš mirtį A. Naujokaičiui vis dažniau viešint Lietuvoje, netgi įsikūrus ir dirbant Fluxus ministerijoje Vilniuje, lietuviškasis ir amerikietiškasis kūrybos lygmenys tarsi vėl pradėjo maišytis, lietis į viena“.

A.Naujokaitis yra surengęs personalinių parodų, dalyvavęs grupiniuose projektuose Lietuvoje, JAV, Vengrijoje, Portugalijoje, Olandijoje, Rusijoje, Japonijoje. Jo yra saugomi Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje, Zimmerli meno muziejuje (Rodgers universitetas, Newe Brunswick, JAV), Asger Jörn dailės muziejuje (Silkeborgas, Danija), Valstybinėje Tretjakovo galerijoje (Maskva, Rusijos Federacija).

Audriui Naujokaičiui skirta paroda yra sudaryta iš dviejų dalių.
Pirmojoje (veikiančioje iki gruodžio 12 dienos) rodoma jo tapybos branduolys – nuo studijų laikų portretų, peizažų, naujojo ekspresionizmo dvasioje sukurtų paveikslų iki paskutiniųjų metų didelio formato kompozicijų, taip pat grafikos darbai, pluoštas vaikystės piešinių, fotografijos iš asmeninių albumų, kita archyvinė medžiaga.
Parodą papildo apie kolegą bei bičiulį 2011 metais Evaldo Janso sukurtas filmas.

Antrojoje parodos dalyje (nuo gruodžio 15 iki 31 d.) bus išsamiau pristatoma A. Naujokaičio fotografija, asambliažai, filmai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją